[delphi powiedzmy] rejestr

0

W kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\Shell Icons
Są zapisane ikony do menu start i innych rzeczy dyskietek dysków sieci itp..
Jedynym problemem jest fakt że nie występują tam nazwy jakies normalne tylko
11 i scieżka do ikony
13 i ścieżka do ikony
Może przypadkiem ktoś wie co oznaczają poszczególne cyfry, a może ktos ma w rejestrze co innego w tym kluczu?? Ja próbowałem zmienić windowsconfiguratorem może on pozmieniał nazwy ale wątpie w to
A przy okazji gdzie jest zapisana ikona menu start??
Będe wdzięczny za każde informacje--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Już pisałem o tym!!!!

Te numerki oznaczajš kolekjność ikon odpowiadajšcych w SHELL32.DLL zaczynajšc od zera.
--Szymek

Doświadczenie - jest to coś co zdobywasz tuż po chwili kiedy go potrzebowałeś.

0

szymek napisał:
Już pisałem o tym!!!!
&gt
&gtTe numerki oznaczajš kolekjność ikon odpowiadajšcych w SHELL32.DLL zaczynajšc od zera.
&gt
To znaczy ze np jak jest 1 to windows sobie interpretuje to jako np. ikone dysku ??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
To znaczy ze np jak jest 1 to windows sobie interpretuje to jako np. ikone dysku ??

Jeżeli jest 1 to jest to druga ikonka w pliku dll.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Masz tam cos na wzor tablicy ikonek :)
I system odczytuje np dla dysku ikone nr 14 :)--eh ah i oh

0

Dryobates napisał:

&gtJeżeli jest 1 to jest to druga ikonka w pliku dll.

wiem ze są liczone od 0
A gdzie jest ikona ta koło napisu start na pasku??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
A gdzie jest ikona ta koło napisu start na pasku??

hmm... U mnie nie ma (WinXP) ale w Win9x to jest albo w Shell32.dll albo w explorer.exe albo w pifmgr.dll czy coś takiego. Użyj jakiegoś programu do ikonek, żeby zobaczyć czy w którymś z tych plików jest (w najgorszym wypadku możesz użyć Corel Photo-Paint - też pokaże)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
&gt hmm... U mnie nie ma (WinXP) ale w Win9x to jest albo w Shell32.dll albo w explorer.exe albo w pifmgr.dll czy coś takiego. Użyj jakiegoś programu do ikonek, żeby zobaczyć czy w którymś z tych plików jest (w najgorszym wypadku możesz użyć Corel Photo-Paint - też pokaże)
&gt

Użyłęm icon extractora Michała Talaśki ale w żadnym z tych 3 nie ma szukanej ikony a przecież nie sprawdze wszystkich dll bo mi to rok zajmnie.

:-) --Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisal:
A gdzie jest ikona ta koło napisu start na pasku??

user.exe
to jest ta ikonka o wymiarach 16x16 i w 16 kolorach :D---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
Waldi napisal:
&gtA gdzie jest ikona ta koło napisu start na pasku??
&gt
&gtuser.exe
&gtto jest ta ikonka o wymiarach 16x16 i w 16 kolorach :D
&gt
A w rejestrze gdzie ona jest. Bo nie ma jej w miejscu gdzie pozostałę o których mowa wyżej--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

niestety tego w rejestrze nie znajdziesz
ta ikonka jest zapisana w user.exe i jak chcesz ja zmienic to musisz edytowac ten plik---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Ja napisałem taki program co zmienia ikone na przycisku start (i nie tylko ikone) bez żadnych modyfikacji, ale
jak będzie się zmieniać ustawienia systemu (kolorki, czcionki itp), to wtedy trzeba taki program drugi raz
uruchamiać albo trzymać go w pamięci i żeby sprawdzał co na tym przycisku jest.

----- fragment mojego genialnego programu :)
Var
StartClock: TStartClock;
hStart : THandle;
hBM,TMP: THandle;
BM2 : TBitmap;
R : TRect;
SzIkony,WysIkony:Byte;
Implementation
Uses General;
{$R *.DFM}

Procedure Szukaj;
Begin
TMP:=FindWindowEx(FindWindow('Shell_TrayWnd',nil),0,'Button',nil);
If hStart&lt&gtTMP Then
Begin
hStart:=TMP;
hBM:=SendMessage(hStart,BM_GETIMAGE,IMAGE_BITMAP,0);
End;
End;

Procedure Sprawdz; Begin If Not IsWindowEnabled(hStart) Then Szukaj; End;

Procedure Ustaw;
Begin
SzIkony:=GetSystemMetrics(SM_CXSMICON);
WysIkony:=GetSystemMetrics(SM_CYSMICON);
GetClientRect(hStart,R);
StartClock.Image.Width:=R.Right-2GetSystemMetrics(SM_CXEDGE);
StartClock.Image.Height:=R.Bottom-2
GetSystemMetrics(SM_CYEDGE);
R.Left:=SzIkony;
R.Top:=0;
R.Right:=StartClock.Image.Width;
R.Bottom:=StartClock.Image.Height;
End;

Procedure Pisz;
Var Godzina:String[5];
Begin
Godzina:=SLeft(TimeToStr(Time),5);
If Odd(SVal(TimeToStr(Time)[8])) Then Godzina[3]:=':' Else Godzina[3]:='.';
Ustaw;
StartClock.Image.Canvas.FillRect(R);
StartClock.Image.Canvas.TextOut(SzIkony 1,2,Godzina);
SendMessage(hStart,BM_SETIMAGE,IMAGE_BITMAP,StartClock.Image.Picture.Bitmap.Handle);
End;

Procedure TStartClock.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
Begin
SendMessage(hStart,BM_SETIMAGE,IMAGE_BITMAP,hBM);
End;

Procedure TStartClock.FormCreate(Sender: TObject);
Begin
Image.Canvas.Brush.Color:=cl3DLight;
Image.Canvas.TextFlags:=ETO_OPAQUE;
Image.Canvas.Font.Style:=[];
Szukaj;
Image.Canvas.FillRect(Rect(0,0,StartClock.Image.Width,StartClock.Image.Height));
BM2:=TBitmap.Create;
BM2.Assign(StartClock.BM1.Picture.Bitmap);
BM2.Dormant;
BM2.FreeImage;
SetBkMode(StartClock.Image.Canvas.Handle,TRANSPARENT);
Image.Canvas.Draw(0,1,BM2);
BM2.ReleaseHandle;
BM2.Free;
End;

Procedure TStartClock.TimerTimer(Sender: TObject);
Begin
Szukaj;
Pisz;
End;

End.
--Szymek

Doświadczenie - jest to coś co zdobywasz tuż po chwili kiedy go potrzebowałeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1