[Delphi 6] WinExec

0

hej mam problem :
mam 2 programy najpierw jeden uruchami drugi i sie zamyka, po czym drugi cos tam porobi i uruchamia ten pierwszy, a następnie pierwszy kasuje drugiego. No i teraz jesli uruchamiam Funkcją WinExec to jest tak ze po uruchomieniu jak np pierwszy uruchomił drugi i ten drugi chce go skasować to sie nie da : ( nawet jak w tym drugim dam Sleep(10000) zeby sie tamten całkiem wyłaczył to też nic, ale jak np w drugim pokaże np ShowMessage('ble ble ble'); to potem spokojnie kasuje tego pierwszego. No i teraz nie wiem , nie pasuje mi na koncu w tym pierwszym pokazywac ShowMessage wiec nie wiem co robic. Zastanawialem sie nad funkcją CreateProcess ale nie wiem jakie dać parametry (ostatni i przedostatni, zresztą reszte i tak podawałem same nil'e : ) )

Zna ktoś może rozwiązanie ?

z góry dziękuje--pozdrowienia

0

b0bik napisał:
mam 2 programy najpierw jeden uruchami drugi i sie zamyka, po czym drugi cos tam porobi i uruchamia ten pierwszy, a następnie pierwszy kasuje drugiego. No i teraz jesli uruchamiam Funkcją WinExec to jest tak ze po uruchomieniu jak np pierwszy uruchomił drugi i ten drugi chce go skasować to sie nie da : ( nawet jak w tym drugim dam Sleep(10000) zeby sie tamten całkiem wyłaczył to też nic, ale jak np w drugim pokaże np ShowMessage('ble ble ble'); to potem spokojnie kasuje tego pierwszego. No i teraz nie wiem , nie pasuje mi na koncu w tym pierwszym pokazywac ShowMessage wiec nie wiem co robic. Zastanawialem sie nad funkcją CreateProcess ale nie wiem jakie dać parametry (ostatni i przedostatni, zresztą reszte i tak podawałem same nil'e : ) )

Zna ktoś może rozwiązanie ?

Wydaje mi się, że nie możesz stosować sleep. Lepiej użyj zegara i po jakimś określonym czasie kasuj. Sleep zamęcza procesor, bo musi czekać (może się nie zdążyć zamknąć tamten)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Pochwalony!
na moje zezowate oko to bym użył funkcji Application.ProcessMessages;. Nie wiem czy to dobrze, ale można założyć :)----
Patryk Kiciński
[email protected]
http://www.PAST-SKRIPTUM.prv.pl
http://www.STRONEK.prv.pl
http://www.FIRMS.prv.pl
GG : #2975390

0

Ciekawy program :D :D :D :P :P :P --------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam
Sebek, Seboo lub jak tam kto woli :D
[email protected]

0

no ciekawy ciekawy , tylko ze to co napisalem to ma za zadanie zrobic cos w rodzaju LiveUpdate : ) no wiesz sciąga odpale drugi ktory updatuje kasuje stary wgrywa nowy zamyka sie i ten nowy go kasuje : )--pozdrowienia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1