Punkt(0,0)

0

Jak go przesunąć na środek formy z lewego górnego rogu.

aby uzyskać dodatni i ujemny układ współrzędnych.--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Mozesz to wykombinowac w inny sposob, jesli juz masz gotowe obliczenia, lub w trakcie obliczen rysujesz to przed narysowaniem dodaj do wyniku X:=X+(ClientWidth div 2), a Y:=Y+(ClientHeight div 2); i rysuj wszystko z takim przesunieciem, wtedy srodek bedziesz mial na srodku formy :)--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

ten pomysł już był ale co z wrtościami ujemnycmi?
--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Osadnik napisał:
ten pomysł już był ale co z wrtościami ujemnycmi?
&gt
Przecież jak podstawisz wartości ujemne za x lub y to całość i tak będzie dodatnia więc zmieści się w układzie.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

naestety ale jak x bdzie ujemny a y dodatni to wychodyi wynik ujemny i ju si nie mieđci.
--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

przepraszam za blendy ale mam cos nie tak z kodowaniem--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Osadnik napisał:
naestety ale jak x bdzie ujemny a y dodatni to wychodyi wynik ujemny i ju si nie mieđci.
&gt
Więc tak:
X:=X+(ClientWidth div 2), a Y:=(ClientHeight div 2)-Y;

:)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1