Odświerzanie pulpitu

0

Siema!!!
Czy ktoś wie jak odśwież pulpit? Może to być program w Pascalu lub C++. Dzięki

0

He,he w pascalu? No to ci dopiero. Niezły pomysł - dosowym programem odświeżyć windowsowy pulpit, który jest czymś do czego praktycznie dos nie ma dostępu. Jesli za to nie pzreszkadzałoby tobie delphi to masz w faq.--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Dzięki. Biega mi o program do zmiany tapet. W brew pozorom program dosowy będzie zmieniał windowsowe tapety :). Sprawdziłem tą metodę i działa, tyle, że trza później odświeżyć pulpita. Niestety w Delphi jeszcze nic nie robiłem, więc czy ktoś mógłby mi napisać te źródło do odświeżania? Wtedy spod Pascala odpale plik exe z tą procedurą. I jeszcze jedna sprawa: jak zrobić, żeby program odpalał się przy starcie przed pulpitem? Słyszałem coś o kluczu w rejestrze, ale nie wiem jak ten program tam wpakować?

0

A mozna w Pascalu odwolac sie do rejestru? Ja o czys takim nie slyszalem. Jak ktos cos wie na ten temat to bylum wdzieczny za oswiecenie mnie:-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Co do rejestru to nie musi być przez Pascal (z resztą mi też się nie wydaje, że się nie da). Może być np. przez plik *.reg. Wiem, jak je edytować, ale nie wiem co w nie wpisać. Słyszałem, że trzeba walnąć ten plik do HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices ale nie wiem jak.

0

Pedros napisał:
A mozna w Pascalu odwolac sie do rejestru? Ja o czys takim nie slyszalem. Jak ktos cos wie na ten temat to bylum wdzieczny za oswiecenie mnie:-)

Ohhh.... , jeszcze pól roku temu nie znałem nawet HTML'a i do
rejestru odwoływałem się przez skrypty wsadowe (*.BAT) :)

piechnat

0

A co trzeba wpisać do bat-a żeby plik przenieść do HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices

0

A oto przykład jak zablokować Edytor Rejestru ze skryptu wsadowego:

@echo off
echo REGEDIT4 &gtplikreg.tmp
echo. &gt&gtplikreg.tmp
echo [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] &gt&gtplikreg.tmp
echo "DisableRegistryTools"=dword:00000001 &gt&gtplikreg.tmp
echo. &gt&gtplikreg.tmp
echo. &gt&gtplikreg.tmp
regedit.exe /s plikreg.tmp
del plikreg.tmp

Nie wiem czy się dobrze wyświetli :( (wszystko ma być w osobnych linijkach)

Pozdrawiam
piechnat

0

Refcio napisał:
A co trzeba wpisać do bat-a żeby plik przenieść do HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices

Nie wiedziałem że mi odpiszesz na posta więc jeżeli chodzi o twój przykład to:
W pliku reg lub bat wratość ciągu wygląda tak:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce]
"plik"="C:\\jakiś_katalog\\plik.exe"

A w Delphi:

uses Registry;
var
Rejestr : TRegistry;
begin
Rejestr:=TRegistry.Create;
Rejestr.RootKey:=HKEY_LOCAL_MACHINE;
Rejestr.OpenKey('\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce',true);
Rejestr.WriteString('plik','C:\jakiś_katalog\plik.exe');
Rejestr.CloseKey;
Rejestr.Free;
end;

piechnat

0

Refcio napisał:
Dzięki. Biega mi o program do zmiany tapet. W brew pozorom program dosowy będzie zmieniał windowsowe tapety :). Sprawdziłem tą metodę i działa, tyle, że trza później odświeżyć pulpita. Niestety w Delphi jeszcze nic nie robiłem, więc czy ktoś mógłby mi napisać te źródło do odświeżania?

Trzeba było tak od razu! A nie tutaj pytasz się o takie pierdoły - ech.. Ci ludzie, nigdy nie mówią o co im chodzi :-). masz tutaj adresik - źródła w delphi programu do zmiany tapety:
http://www.planetsourcecode.com/vb/scripts/ShowCode.asp?txtCodeId=472&lngWId=7

to powinno Ci wystarczyć jak na razie.--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Dzięki, ale mi chodzi, żeby zrbić taki własny program. A tak przy okazji wiecie jak usunąć plik z rejestru plikiem *.bat lub *.reg i jak tego plika odpalić spod Pascala, Delphi lub C++?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1