Help: Poło?żenie globalne komponentu

0

Wie ktoś, bo np. się tym zajmował swego czasu, jak pobrać globalne położenie komponentu? Nie można tego zrobić TForm.Left + TRichEdit.Left, ponieważ jeśli forma nie ma BorderStyle=bsNone, to istnieje jeszcze ramka, lub menu u góry, a wtedy nie jest to to co chcę. Chodzi mi o dokładną odległość od lewego górnego końca ekranu.

Z góry dzięki za pomoc.--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Polozenie Button1 - x na Label1, y na Label2

Label1.Caption:=IntToStr(Button1.ClientToScreen(Point(0,0)).x);
Label2.Caption:=IntToStr(Button1.ClientToScreen(Point(0,0)).y);--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Dzięki.--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0