Poło?żenie Formy

Odpowiedz Nowy wątek
2003-02-16 19:54
0

Czy może mi ktoś powiedzieć jak wczytać przy starcie aplikacji jej ostatnie położenie na ekranie.

Pozostało 580 znaków

2003-02-16 20:10
0

To już wiem ale w której procedurze?dzięki

Pozostało 580 znaków

2003-02-17 07:29
0

nie wiem do czego chcesz to zapisac ale jakby do memo

to

memo1.lines.add(inttostr(form1.left)); //pozycja od lewej
memo1.lines.add(inttostr(form1.left+form1.width)); //pozycja od prawej
memo1.lines.add(inttostr(form1.top)); //pozycja od góry
memo1.lines.add(inttostr(form1.top+form1.height)); //pozycja od dołu
memo1.lines.add(inttostr(form1.height)); //wysokosc formy
memo1.lines.add(inttostr(form1.width)); //szerokosc formy
memo1.lines.savetofile('lol.ini');

Pozostało 580 znaków

2003-02-17 08:01
0

On chce wczytać, a nie zapisać.
Je chyba gdzieś art. o rejestrach, jak nie to poszukaj w helpie Delphi.


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2003-02-17 13:44
0

Jeśli o to Ci chodzi to np.:

Zapis --> OnClose
Odczyt --> OnCreate

no chyba nie w OnCreate
Ja bym polecal w OnShow;
bo z mojej autopsji Wczytanie z INI w OnCreate sypie program


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2003-02-17 13:53
0

ale żeby wczytać to trzeba zapisać:P

[b]procedure[/b] zapisz(filename:string);
[b]var [/b]f:Textfile;
[b]begin[/b]
assignfile(f,filename);
rewrite(f);
write(f,inttostr(form1.left));
write(f,inttostr(form1.top));
write(f,inttostr(form1.width));
write(f,inttostr(form1.height));
closefile(f);
[b]end[/b];
{plik powinien wyglądać przykładowo:
1
1
640
480
}
[b]procedure [/b]odczyt(filename:string);
[b]var [/b]f:textfile;
x,y,w,h:string;
[b]begin[/b]
assignfile(f,filename);
reset(f);
read(f,x);
read(f,y);
read(f,w);
read(f,h);
closefile(f);
form1.left:=strtoint(x);
form1.top:=strtoint(y);
form1.width:=strtoint(w);
form1.height:=strtoint(h);
[b]end[/b];

zapis do oncreate formy
odczyt do onclose formy
już to tyle aha jak źle ci wczytuje to ustaw formstyle na bsdesign albo coś takiego

Pozostało 580 znaków

2003-02-17 16:52
0

..no a poco się bawić w pliki INI, skoro mamy nasz piękny REJESTR :d

(A jak ktoś nie wie jak się tym posługiwać to niech looknie na FAQ !!)

Pozostało 580 znaków

2003-02-17 17:55
0

Drajwer: nie Write/Read a Writeln i Readln. I po co te IntToStr.


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0