KILKA bardzo waznych pytan (php). POMOZCIE!!!

0

Coprawda przygode z php zaczalem niedawno, ale programowaniem bawie sie juz dlugo, wiec ponizsze problemy dotycza dzialania poszczegolnych procedur lub praktycznego rozwiazania konkretnego problemu. Wiem, ze pytan jest duzo, ale kazde jest dla mnie wazne, i jezeli znacie rozwiazanie moich problemow to prosze piszcie!!! Bede wdzieczny za rzeczowa pomoc.

  1. Potrzebuje przekazac pewne zmienne z jednej strony do drugiej. Po wywolaniu funkcji session_start i uruchomieniu skryptu wyskakuje blad, ze pamiec nie moze byc "read".
    Pytanie: Czy znacie istote tego bledu (o co w nim chodzi i dlaczego wyskakuje?) oraz czy wiecie co zrobic zeby bezproblemowo korzystac z tej funkcji?

  2. Jezeli chcialbym ominac wykorzystanie sesji, to jak wygladaloby wywolanie kolejnej strony ze znaczkami zupelnie jak w metodzie "get" zeby przekazac wartosc zmiennej do wywolywanej strony?

  3. Jezeli mam np. tabele o rubrykach: "imie", "nazwisko". W kazdym wierszu bylyby dwa pola "input - text" odpowiadajace tym rubrykom. Wszystko byloby jednym formularzem. Chcialbym zeby liczba wierszy byla dynamiczna, tzn ilosc pol formularza zalezy od mojego widzimisie. Wtedy nazwy pol musze generowac kombinujac nazwy z jakimis indeksami. Poniewaz nazwy pol sa jednoczesnie nazwami zmiennych, to jak potem sprawdzic wartosc pol?
    SLOWEM: JAK WYGENEROWAC DOWOLNA NAZWE ZMIENNEJ? //NP.:
    if( $($jakas_zmienna.$i)==0 ) {} -TO JEST OCZYWISCIE ZLE.

0

www.ygreg.and.pl/forum tam ci pomogą :)

piechnat

0

hmmmm.... teraz przeczytałem dokładniej twoje pytania i mogę ci powiedzieć że
dwa pierwsze są dla mnie kompletnie nie zrozumiałe, jak byś jakiś kod walnoł i
powiedział co nie działą to może by mi było łatwiej zrozumieć :)

co do trzciego to masz formularz ale nie wiesz ile będzie w nim pól
więc nie wiesz jakich zmiennych używać w skrypcie, jeżli tak to tłumacze:
Do skryptu przychodzi tak na prawdę tablica (jakaś tam chyba asocjacyjna
czy coś w tych klimatach, chodzi o to że zamiast indexu liczbowego masz
index składający się z nazw tych pól) - $HTTP_POST_VARS .
Trzeba z niej wyciągnąć wszystkie zmienne i walnąć do normalnej tablicy z numerkami :)

np. $tablica = explode("|#|#|#|" ,join("|#|#|#|", $HTTP_POST_VARS));

... i teraz pod $tablica[0] masz pierwsze pole z formularza, pod $tablica[1] drugie itd...

Mam nadzieję że o to ci chodziło bo strasznie się rozpisałem :[[

pozdrawiam...
piechnat

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0