Hexy w rejestrze

0

Jak ustawić wartość hexadecymalną w rejestrze?
Albo byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł mi powiedzieć, jak przypisać wartość hex:01,00,00,00 dla np. nodispcpl w HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Wydaje mi sie, ze ReadBinaryStream albo WriteBinaryStream--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

A jakiś mały przykładzik?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
A jakiś mały przykładzik?

A prosze.

zmienilem zdanie: lepszy jest WriteBinaryData z TRegistry niz WriteBinaryStream z TRegistryINIFile.

Przyklad jest dlugi, bo eksperymentowalem

type dwieliczby=packed record
a : longint;
b: longint;
end;

var
x,y:dwieliczby;
reg:TRegistry;
begin
x.a:=StrToInt(Edit1.Text);
x.b:=x.a+10;
reg:=TRegistry.Create;
reg.OpenKey('Software\PQ', True);
reg.WriteBinaryData('ble',x,SizeOf(X));
reg.ReadBinaryData('ble',y,sizeof(y));
reg.CloseKey;
reg.Free;
Label1.Caption:=IntToStr(y.a+y.b);
end;
--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:

wycielo backslaha:
reg.OpenKey('Software backslash PQ', True);
--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Dzięki, ale niewiele z tego rozumiem. Mógłbyś podać przykład zapisywania tej konkretnej wartości do konkretnego klucza? I po co użyłeś rekordu?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Dzięki, ale niewiele z tego rozumiem. Mógłbyś podać przykład zapisywania tej konkretnej wartości do konkretnego klucza?

oj dzieci, dzieci, nic sie wam myslec nie chce, wszystko trzeba wam dawac gotowe na talerzu ;) ;)

to bedzie jakos tak

var
wartosci: array[1..4] of byte;
reg:TRegistry;
begin
wartosci[1]:=$01;
wartosci[2]:=$00;
wartosci[3]:=$00;
wartosci[4]:=$00;
reg:=TRegistry.Create;
reg.OpenKey('Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System', True);
reg.WriteBinaryData('nodispcpl', wartosci, 4);
reg.CloseKey;
reg.Free;
end;

ale pisalem z glowy i nie sprawdzalem

w tym konkretnym wypadku zamiast array[1..4] of byte mozesz chyba sobie uzyc longword lub longint o wartosci 1. bedzie to samo

I po co użyłeś rekordu?

z fantazji. bo na czymś musiałem eksperymentować. bo lubie rekordy (bić)--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

to nie ja cos skopalem, tylko forum

pierwszy kod (do 0;) mial tylko byc--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1