Canvas... PaintBox... Problemy...

0

1.Co zrobic zeby obraz w paintbox-ie byl staly, tzn. zeby nie znikal przy minimalizacji okna, przykrywaniu go inna forma itp.
2. co zrobic zeby gdy chce narysowac cos poza paintboxem, ten zwiekszal swoja powieszchcnie takaby objac to co rysuje
3. jak zapisac paintboxa do bmp, jesli widoczna jest tylko jego czesc? (do tego chyba najpierw trzeba odowiedziec na 1. pytanie) {glowa} --Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

Jeżeli chodzi o pierwsze, to utwórz np. obiekt TBitmap i rysując po PaintBoxie rysuj tak naprawdę po Bitmapie, a do zdarzenia OnPaint PaintBoxa wstaw PaintBox1.Canvas.Draw(0,0,bitmapa);--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0