jak to zrobić, baza danych INI a IMAGE i EDIT ?

0

witam i prosze o pomoć

mam program z wykozystaniem pliku ini jao baze danych i teraz mam problem do bazy danych zapisuje sie imie, nazwisko, ksywa i obraz z ścieżką lecz chciałbym to tak po otwarciu pliku image i wprowadzeniu imienia, nazwiska i ksywki ten plik image skopiować do katalogu img gdzie lezy program z nazwą pliku graficznego podanego w ksywka a do pliku ini dodać ścieżkę lezącego pliku

procedure TAdd.DodajClick(Sender: TObject);
varINI : TINIFile;
Ksywa : string;
Sciezka: string;
begin
Sciezka := ExtractFileDir(Paramstr(0)) + '\GCDane.ini';
INI := TINIFile.Create(Sciezka);
Ksywa := Ksywka.Text;
try
INI.WriteString(Ksywa, 'Imie' ,Imie.Text);
INI.WriteString(Ksywa, 'Nazwisko' ,Nazwisko.Text);
INI.WriteString(Ksywa, 'Ksywka' ,Ksywka.Text);
INI.WriteString(Ksywa, 'Image' ,{ i tu nie wiem co ma być, chyba ?!:( });
finally
INI.Free;
end;

end;

procedure TAdd.ImageClick(Sender: TObject);
begin
if OpenPictureDialog1.Execute then
begin
Image1.Picture.LoadFromFile(OpenPictureDialog1.FileName);
end;
end;

ktoś mi już powiedział ze trzeba by zrobić procedure ale zabardzo nie wiem jaką i jak ale domyślam się.
Jak napisałem coś niezrozumiałego to piszcie postaram sie napisać bardziej szczegółowo

dzieki :)--&gt &gt ( DELPHI 5 ) &lt &lt
&gt &gt &gt DELPHI 6 &lt &lt &lt

0

To znaczy - co ty chcesz do tego ini dodać - ścieżkę i przekopiowac, czy image?

0

a co ty w ogóle chcesz zrobic?--Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

chce skopiować otwarty plik do katalogu IMG i dodać scieżkę czy nazwe pliku do *.INI po przyciśnieciu DODAJ
:) :-) :-) :-) --&gt &gt ( DELPHI 5 ) &lt &lt
&gt &gt &gt DELPHI 6 &lt &lt &lt

0

Mozesz zrobic nowy typ:

type
NowyImage = class(TImage)
public
Sciezka: String;
end;


procedure Form1.Button1Click(sender: TObject);
var Plik:String;
begin
Plik:='c:\aaa.bbb';
Image1.Picture.loadfromfile(plik);
IMAGE1.SCIEZKA:=PLIK;
end;

pozdrowienia wmms

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1