Lepszy MessageBox

0

No cóż, teraz potrzebuję czegoś innego - da się (czymkolwiek, nawet komponentem, byle freeware) zrobić MessageBox do którego mogę dać dowolną ikonkę z twardego? Tworzenie nowych form z Image, Label, i Button odpada (za dużo miejsca na HD).

A jeszcze! A Standardowe obrazki Windows (np. MB_ICONWARNING) do Imaga da się wsadzić? Wydaje się mi że o tym słyszałem, ale nie wiem... :( --Pozdrawiam
Ktos :)

0

Da się - wszystko się da ;-).
Tylko niekoniecznie messageboxem. Raczej adekwatniejsze byłoby użycie MessageDlg - on włąśnie odpowiada za dodawanie jakich chcesz ikon, jakich chcesz buttonów itd.

0

Do Image wstawiasz to tak :

Image1.Picture.Icon.Handle := LoadIcon(0, IDI_EXCLAMATION);--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

0

heheheh...ja mam coś lepszego, MessageBox wstawia ikonki tylko nie po polsku są przyciski i nie można dać nagłówka, a jest jeszcze inny BOX oto i on:
Application.MessageBox('tekst konsoli', 'tekst naglowka',mb_IconError+MB_YesNo+MB_DEFBUTTON1);
a jeżeli chodzi o pętelkę do tego jaki przycisk przyciśnie się to tak:
if Application.MessageBox('tekst konsoli', 'tekst naglowka',mb_IconError+MB_YesNo+MB_DEFBUTTON1)=mrYes then //dalsze instrukcje!

0

Poprawka (dla tych co sie czepiaja) :) nie MessageBOx'ie nie mozna dawac naglowkow i przyciski sa nie popolsku tylko MessageDlg, ale to szczegol, ale kod wyzej podany jest OK!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0