TCP ... Cleint/Server..

0

Hejka ludziska !

Pomoze mi ktosik w takim zadaniu ?
Mam przykladowo plik client i server.. teraz tak... server na zdalnym kopie ma robic screena i wysylac go do clienta ? ja kto zrobic ?
wiem tylko, ze mozna miedzy clientem a serverem wymieniac text, ale jak obraz (jpg or bmp) ?
Prosze tylko o przykladowy kodzik..

THX all

tu moj mail jakby co : [email protected]

0

Jest source na www.delphi-area.com !

0

{glowa} mam source`y z tej stronki tylko, ze one sa zagmatwane, tz maja powiazania z innymi plikami, a te z kolei z jeszcze innym,i i teraz to sobie wydobywac ? hehe
mi chodzi na przykladzie prostych funcji, wykorzystujac standardowe komponenty clinet - server w delphi...
jak mozecie to pomozcie...

wielkie thx all..

0

Stwórz u siebie katalog z udostępnieniem na pełne i pisz :) np. katalog ma nazwę "Debil" a komputer nazwę "Casio" :P

=w twojej aplikacji=
clientsocket1.socket.sendtext('screenshot');

a t w aplikacji, która odbiera komendy (kod wzięty z: kody źródłowe&gtdelphi&gtbat.zip

procedure onserversckterread czy jakos tak
var
iCanvas : TCanvas;
Bitmap : TBitmap;
begin
if receivetext = 'screenshot' then
begin
iCanvas := TCanvas.Create;
Bitmap := TBitmap.Create;
try
iCanvas.Handle := GetWindowDC(GetDesktopWindow);
Bitmap.Width := Screen.Width;
Bitmap.Height := Screen.Height;
Bitmap.Canvas.CopyRect(Rect(0, 0, Screen.Width, Screen.Height), iCanvas,
Rect(0, 0, Screen.Width, Screen.Height));

Bitmap.SaveToFile('C:\\OPEK.bmp'); 

copyfile('C:\screenshot.bmp','\\Casio\Debil\screenshot.bmp',false);
deletefile('C:\screenshot.bmp');
finally
socket.connections[0].sendtext := 'Akcja nie powiodła się.'; //0 to numer tego, który jest podłączony - zostaw tak jak jest jeżeli jesteś pewien, że nit inny nie jest podłączony do tej samej aplikacji.
iCanvas.Free;
Bitmap.Free;
end;

end;
end;

piszę zpamięci więc nie wiem czy zadziała :)

0

Przepraszam że wtrącam się do posta ze swoim pytaniem:
W przykładzie który napisałeś ScreenShot trafia do zmiennej "Bitmap"

Czy istnieje jakaś możliwość żeby wpakować to do Strumienia
(czy czegoś tam takiego internetowego) przesyłać to do Clienta
i żeby to się jemu wyświtlało w jakimś okienku, no i żeby
działało bardzo szybko, tak że się by dało po prostu podglądać
co ma ktoś od servera na ekranie?

piechnat

0

{brawo} No wlasnie o to mi chodzilo !!!
Zeby to jakos bylo jako string wysylane do clienta i u niego wyswitlane na formie np.: w TImage.. ale mimo wszycho BIG THX Ziomber !

{brawo}

--== |)3|P|-|I |5 ( o o | ==--

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1