automat do prowadzenia gry na gieldzie

0

Witam, jak w temacie ma problem z pewnym programem a raczej najlepszym sposobem na jego wykonanie i prosilbym o rady. Sprecyzuje najpierw krotko co, jak i do czego program. Od kilku lat interesuje sie gielda papierow wartosciowych, jak rowniez rynkiem walutowym (forex) itp. Od kilku miesiecy nie jest to tylko hobby czy zainteresowanie ale rowniez inwestowanie. Z doswiadczenia wiem ze kazdy gracz musi miec swoja strategie inwestycyjna, jakis wlasny wzor inwestowania, pomysl czy jakby to nazwac. Problem polega na tym ze kazda strategie trzeba przetestowac czy aby na pewno nie doprowadzi nas do bankructwa jednak jako ze studiuje nie mam czasu aby caly czas siedziec i obserwowac czy ta i ta strategia sie sprawdza i tu wpadlem na pomysl aby napisac sobie prosty program ktory bedzie na biezaca anlizowal kursy i sprawdzal czy grajac moja strategia tracilbym czy zyskiwal oraz informowal ze wedlug mojej strategii nadszedl moment aby kupic lub sprzedac, a gdyby mnie akurat nie bylo sam poprzez mause_event zasymulowal klikniecie w przyciski kup/sprzedaj. Jesli chodzi o napisanie algorytmow ktore by to sprawdzaly to raczej sobie poradze, ale problem jest w nieco innej czesci programu a mianowicie dane. Niestety jako zwykly czlowiek nie mam prawa podpiac sie do bazy danych, kursy zmieniaja sie co sekunde na stronie platformy brookerskiej. Strona oparta jest glownie na technologii Javascript i tu jest problem. W jaki sposob mam pobierac te dane do programu, ze zrodla strony sie nie da gdyz zrodlo sie nie zmienia. Poki co wymyslilem na to 2 sposoby:

  1. Tworze program ktory bedzie symulowal co sekunde zaznaczenie pol z aktualnymi kursami, skopiowanie i wklejenie do programu a nastepnie przetworzenie - minus tego jest oczywisty, na czas dzialania programu nie moglbym w ogóle uzywac komputera.
  2. 2 komputery lub Microsoft Virtual PC, na jednym systemie aplikacja pobiera dane i poprzez siec przesyla dane do pliku txt lub wprost do programu nr 2 na drugim systemie, ktory by analizowal wyniki - pozytywy ze moglbym uzywac komputera, jednak przy MVPC mialbym go bardzo zpowolnionego a przyklad z drugim komputerem bylby dobry gdybym takowy posiadal ;)

To sa moje 2 rozwiazania ktore jestem w stanie wykonac, jednak najlepszym rozwiazaniem dla mnie byloby w jakikolwiek sposob pobieranie danych ze strony poprzez bezposrednie pobranie danych z przegladarki a nie kopiowanie i wklejanie przy calkowitym zablokowaniu komputera. I tu moje pytanie czy mozna w jakikolwiek sposob tego dokonac?

0

Jakie symulowanie? no co Ty :) Przeglądarka to tak samo jest tylko program. Mówisz, że dane pobierane są przez JS, więc zapewnie poprzez AJAX co jest niczym innym jak wywołaniem odpowiedniego pliku php i przetworzeniem zawartości. Zobacz w źródle co, jak i kiedy jest pobierane i zrób tak samo.

0

Zacznij od skonstruowania kodu w javascript który będzie pobierał dane ze strony do stringa.
Jeśli dane te są w 'zwanych' tagach (mają id) to sprawa jest prosta - getElementById, jeśli dane są w tabeli, to będziesz potrzebował albo funkcji która znajdzie tą tabelę znając jej cechy (ilość kolumn, caption kilku kolumn), albo zwyczajnie po indeksie tagu od jakiegoś elementu który łatwo znaleźć (jeżeli indeks nie zmienia się).

Mając już taki kod możesz szybko przerobić go na c++, a browser osadzić w oknie programu.

Swego czasu napisałem program monitorujący aktywność userów pewnego PTC [screen] i właśnie w powyższy sposób go konstruowałem.

0

Witam, probowalem zrobic to w taki sposob jak radziliscie ale w miedzy czasie platforma ta diametralnie zmienila sposob dzialania, juz stronka nie jest w JS tylko w Javie a z Javy nie wiem jak wyciagnac dane, jest tez druga opcja w w polowie Java a reszta aspx jednak nie wiem w ogóle co to jest aspx, no i jest tez 3 opcja pod windowsa program. Czy da sie stworzyc program wyciagajacy dane z ktorejs z tych 3 opcji? Jedyne sensowne rozwiazanie, jednak wyjatkowo trudne to Print Scr tabeli z kursami i rozpoznawanie tekstu jednak watpie ze dalbym rade samemu taki program zrobic.

0

W jakim piszesz to języku? Jeżeli piszesz to w Delphi to stronę możesz pobrać tak:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); 
var                     
  HTML : String;  //deklaracja zmiennej
begin
  HTML := HTTP.Get('http://www.onet.pl/');  //adres strony z której chcesz to pobrać.
  Memo1.text := HTML;  //wpisanie pobranego HTML do Memo
  //Tutaj operacje na tekście (wyciąganie odpowiednich danych i ich wyświetlanie) 
end;

// [Przeniesiony z Programowanie :: C/C++] - Cold

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1