Delphi FAQ

Jak sprawdzić jak długo włączony jest nasz komputer

RobinMaster

Bardzo prosto. Mianowicie w sekcji Uses dodajemy moduł mmsystem, wstawiamy dwa komponenty, np.przycisk o nazwie Button1 i etykietę o nazwie Label1. Teraz w zdarzeniu OnClick buttona piszemy taki kod:

var
  ile : integer;
begin
  ile := timegettime() div 60000;
  Label1.Caption := IntToStr(ile) + 'minut';
end;
FAQ

8 komentarzy

Ja bym radził wklepać taki kod w OnTimer Timera z Interval równym, np. 10

var
ile,ile2:integer;
i,i2:String;
begin
ile:=Trunc(timegettime()/60/1000);
ile2:=(timegettime() div 1000) mod 60;
if(ile<10)then
i:='0'+IntToStr(ile)
else
i:=IntToStr(ile);
if(ile2<10)then
i2:='0'+IntToStr(ile2)
else
i2:=IntToStr(ile2);
label1.Caption:=(i+':'+i2);
end;

Pokazuje to minuty i sekundy od uruchomienia kompa (nadal oczywiście wymaga mmsystem i Label1) ;-)

Nie chcę was martwić, ale to zwróci nam jedynie czas jak długo jest uruchomiony system, a nie komputer. Do odczytu czasu, jaki upłynął od włączenia komputera należałoby użyć instrukcji procesora RDTSC (od Pentium wzwyż jest dostępne). Gdzieś w FAQ jest (przy określaniu szybkości operacji).

Zgadzam się z Kitkiem lepiej pobrać czas z windowsowego timera przez GetTickCount. Oczywiście wynik w milisekundach.
Pozdrawiam Kamil

Pochwalony! A nie łatwiej GetTickCount??

jak chcesz sec zamiast 60000 wpisujesz 1000 jak chcesz godziny to wpisujesz 3600000 i tyle nic trudnego :D:D

pisze sie włączony a pozatym to tylko pokazuje minuty :/ pozniej trzeba dzielic...

Skąd program pobiera czas wlaczenia kompa?