Wątek przeniesiony 2020-03-08 22:18 z Newbie przez furious programming.

Gra MMORPG – kilka pytań

Odpowiedz Nowy wątek
2018-05-01 20:51

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 18 godzin temu

2

Witam, na początku zaznaczę że chciałbym abyście potraktowali moje pytania poważnie, a nie jak chłopaka który myśli że w tydzień napiszę super MMORPG w 3D. Poprostu temat mnie zaciekawił i mam kilka pytań do Was.

Każdy z nas a już napewno zdecydowana większość grała kiedyś w MMO w której chodziło o dropienie itemków, zdobywanie lvli i rozwijanie umiejętności, dlatego myślę że ktoś mi tutaj pomoże.

Nie mówię że chcę napisać taką grę, jestem poprostu ciekaw jak inne studia piszą gry MMO w których pracuje sztab ludzi.

Programy których potrzeba do stworzenia prostej gry to:

  • Program w którym stworzymy model 3D postaci, mobów i terenu czyli mapy.
  • Program do pisania kodu do gry (W jakich językach pisze się taką grę? wykorzystuje się kilka języków?).
  • Program do tworzenia grafiki i tekstur w grze.
  • Program do stworzenia muzyki
  • Program do stworzenia animacji np. emocje postaci, animacja wykonywanej umiejętności
  • Zakładając że jest to gra online dla 10 graczy i można na serwerze ustawiać mnożnik dropu/expa potrzeba również jakiegoś programu/skryptu do kontroli właściwości serwera.

Kilka powyższych myślników to tylko moje domysły, poprawcie mnie jeśli się mylę, a poniżej moje pytania do Was.

  1. Co jest potrzebne żeby stworzyć prostą grę 3D online? Jakie programy?

Chodzi mi o grę w której mamy do zdobycia 15 lvli postaci, nową broń dropiącą z mobów i 4 podstawowe umiejętności.

  1. Jak przypisać do jakiejś umiejętności odpowiednią animację która aktywuje się przy wykonywaniu? Służą do tego jakieś odnośniki/skrypty?

  2. W jakim programie i jak stworzyć małą mapę terenu 3D?

  3. Jak zaprogramować całe sterowanie grą przez gracza, chodzi mi o to że np, gdy racz wciśnie klawisz R to otworzy się okno umiejętności? Jaki język do tego służy?

  4. Jakie książki po polsku polecacie kupić żeby poszerzyć swoją wiedzę na temat tworzenia gier 3D?

  5. Jakie strony internetowe mogą mi pomóc i naprowadzić mnie na ten temat? Może jakieś poradniki/tutoriale na YT?

  6. Czy na tym forum mogę liczyć na pomoc naprzykład tego typu :

    • Przypisanie umiejętności do postaci
    • przypisanie odpowiedniego dropu do odpowiednich mobów

Przepraszam jeśli powyższe pytani wydaję się głupie, ale kto pyta nie błądzi, mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam serdecznie.

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-05-01 20:57

Pozostało 580 znaków

2020-03-17 20:10

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

Przerabiam kurs Pythona na Udemy, myślę że realnie patrząc muszę na Pythona poświęcić minimim 6 miesięcy, może 8. Nie mogę się wziąć za tworzenie skryptów w GDScript nie znając Pythona.
Niektórzy radzili mi odrazu czytać dokumentację GDScript, ale jednak przekonała mnie ta 2 część ludzi którzy polecili nauczyć się chociaż w stopniu początkującym Pythona.

Kursy na Udemy są bardzo profesjonalnie zrobione. Myślę że poprzerobieniu i zrozumieniu wiedzy w jednym, kupię następne.

Pozostało 580 znaków

2020-03-18 10:37

Rejestracja: 2 tygodnie temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Piszę grę w Godot i wykorzystuję do niej ten skryptowy język podobny do Pythona. Czy jest sens inwestować czas i naukę w ten niszowy język? Być może od razu powinienem pisać w Godot w takim języku jak Python, C# czy C++?

Pozostało 580 znaków

2020-03-18 14:39

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

Wiesz co...nie jestem expertem, ale ja właśnie dlatego poszedłem w Pythona na początek a nie w GDScript. Jak rzucę projekt gry w Godocie w którym używa się jezyka GDScript to będę potrafił programować w Pythonie, a tutaj już jest ogromne pole do popisu bo z tego co wiem w Pythonie można napisać dosłownie wszystko i jeszcze więcej. Pentesting, cyberbezpieczeństwo, robotyka, skrypty,popularny framework Pythona Django i pewnie wiele więcej :)

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 21:28

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

Mam do Was pytanie i proszę o rady.

Chodzi o sposób uczenia się, czy warto spisywać sobie podstawowe polecenia np. endswitch()-sprawdzanie końca tekstu, islower()-sprawdzanie czy tekst jest napisany tylko małymi literami itd...czy warto się tego uczyć na pamięć?

Wiem że część z Was pewnie napisze że wraz z klepaniem linijek kodu to mi wejdzie do głowy samo, ale w pracy mam czas (koło godziny dziennie) kiedy mógłbym powtarzać sobie te nazwy i utrwalać która do czego służy. Godzina dziennie, razy 5dni w tygodniu to w miesiącu daje mi dodatkowe 15-20h "nauki". Myślałem też o ściągnięcu jakiegoś kompilatora na telefon z androidem i w przerwach pisać kod ale nie wiem czy to dobry pomysł...

To dobra droga czy raczej może mi przeszkodzić w nauce? :)

edytowany 2x, ostatnio: wojtek1492, 2020-03-19 21:30

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 21:30

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 15 godzin temu

2

Jak masz IDE dobre to robisz kropke i patrzysz co tam masz do dyspozycji...


01010100 01110101 01110100 01100001 01101010 00100000 01101110 01101001 01100101 00100000 01101101 01100001 00100000 01101110 01101001 01100011 00100000 01100011 01101001 01100101 01101011 01100001 01110111 01100101 01100111 01101111 00101110 00100000 01001001 01100011 00100000 01110011 01110100 01101111 01101110 01110100 00101110

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 21:57
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 minuta temu

Lokalizacja: Poznań

1

Samo spisanie sobie ważniejszych haseł nie jest wcale głupie. Po pierwsze - będziesz musiał przy tym się chwilę zastanowić jak je poukładać itp (bo zakładam, że jakoś sensownie je pogrupujesz, a nie ciurkiem jak leci), co może Ci utrwalić znajomość tych poleceń, a po drugie - zawsze będziesz miał pod ręką ściągę z rzeczami, które mogą się przydac.

Natomiast co do wkuwania tej listy na pamięć to lepiej daj sobie spokój, pomysł jest totalnie abstrakcyjny ;)


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2020-03-25 19:17

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

Wszystko pięknie...nauka idzie do przodu, może nie szybkim tempem ale jednak na przód. Mam tylko pewne pytanie. Uczę się w ten sposób że oglądam kurs z jednego zagadnienia, jeśli trzeba to i kilka razy, potem sam rozwiązuje zadania i włączam odpowiedzi w celu sprawdzenia.

No i tak: wynik mam ten sam ale sposób rozwiązania inny, może bardziej zagmatwany, autor kursu uzyskuje ten sam efekt ale prostszym sposobem. Każdy początkujący tak ma że jego działania są przekombinowane?

Pozostało 580 znaków

2020-03-25 19:55

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 15 godzin temu

1


01010100 01110101 01110100 01100001 01101010 00100000 01101110 01101001 01100101 00100000 01101101 01100001 00100000 01101110 01101001 01100011 00100000 01100011 01101001 01100101 01101011 01100001 01110111 01100101 01100111 01101111 00101110 00100000 01001001 01100011 00100000 01110011 01110100 01101111 01101110 01110100 00101110

Pozostało 580 znaków

2020-03-29 16:22

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

Witam, czy istnieją jakieś prostsze rozwiązania tego warunku logicznego dla zapalania świateł w samochodzie ?
Godzinę kombinuję i według mnie jest wszystko dobrze, gdy zmieniam warunki, efekt końcowy też się zmienia, wszystko pracuje jako powinno według mnie.

isAutomaticMode = True        # Automatyczne włączanie świateł jest włączone lub wyłączone

is80PercentLight = False      # Jest dobra widoczność bo jest jasno lub jest zła widoczność

isDirectLight = False         # Słońce świeci w oczy kierowcy lub nie

isRainy = False               # Są korzystne lub niekorzystne warunki pogodowe

turnLightsOn = isAutomaticMode and( is80PercentLight != True or isDirectLight or isRainy)

# W rozwiązaniu powyższą linijkę autor zastąpił linijką:      turnLightsOn = isAutomaticMode and (not is80PercentLight or isDirectLight or isRainy)
# W powyższej linijce autora słowo "not" na początku nawiasu oznacza że aby światła się włączyły 
#  warunek is80PercentLight nie może być prawdziwy czyli True? Dobrze rozumiem?

print("Automatic mode:   ",isAutomaticMode)
print("Is the light good:",is80PercentLight)
print("Is sun low:       ",isDirectLight)
print("Is it rainy:      ",isRainy)
print("TURN LIGHTS ON:   ",turnLightsOn)

Pytanie umieściłem w komentarzu kodu :)

edytowany 9x, ostatnio: wojtek1492, 2020-03-29 16:39
a != True to jest to samo co not a - jvoytech 2020-03-29 17:48

Pozostało 580 znaków

2020-03-29 18:01

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 13 godzin temu

0

W arytmetyce bool-owskiej y = a & (~b | c | d) lub inaczej y = a*(~b + c + d) nie skrócisz bo masz cztery różne parametry. Gdyby niektóre z nich się powtarzały to mogłaby zaistnieć sytuacja, że jakiś człon by się zredukował.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0