[sajax] Jak includowac ?

0

Mam strone w php, i dla cwiczenia chce ja zamienic w techonologie sajax, tylko nie wiem jak includowac funkcje, znacie moze jakies dobre zrodlo informacji o sajaxie, albo innym opartym o ajax skrypcie (najlepiej po polsku).

0

Hmm... W jakim sensie includować funkcje? W JS nie ma czegoś takiego jak include'owanie plików, dodaje się wszystkie biblioteki w tagach <script type="text/javascript" src="plik.js"></script>, ewentualnie można je tworzyć dynamicznie w innym pliku JS, ale to takie średnie rozwiązanie. Ogólnie o AJAXie polecam zacząć od http://w3schools.com - co prawda po angielsku, ale napisane prostym językiem, zresztą znajomość języka angielskiego przynajmniej biernie jest konieczna do zabawy w informatykę.

0

Ok, to drobna poprawka, chodzilo mi o includowanie w php (xajax dobrze sobie adzi z php)

0

Na w3schools masz napisane o Ajaxie wszystko, co trzeba. To nie jest ani język programowania ani nic takiego - to technologia łącząca język stosowany na serwerze i język stosowany w przeglądarce (tutaj: łącząca php i js).

0

hmmm, tak przeczytalem te posty i kompletnie zlupialem.... :|
jaki SAJAX, jakie includowanie ajax'a w php'ie??

Czyzby moja wiedza na temat ajaxa byla nieakualna czy wypowiedzi tu sa troszke pokrecone?? :>
Jak powiedzial Adam, AJAX jest technologia, dzieki ktorej (najprosciej rzecz ujmujac) pozwala zrobic strone, ktora sie zmienia, pobiera jakies dane, a sie nie "przerzeladowuje"
AJAX, laczy JavaScript (ktory dziala po stronie klienta) z danymi na serwerze (np moga to byc dynamicznie generowane dane przez php'a, ale to jest po stronie serwera)

Jesli chodzi o to jak zastosowac AJAX przy tworzeniu strony, to w3school lub http://advajax.anakin.us/ (dosc dobra klasa do obslugi i proste przyklady uzycia - polecem)

0
desperat napisał(a)

Czyzby moja wiedza na temat ajaxa byla nieakualna czy wypowiedzi tu sa troszke pokrecone?? :>
Obstawiam to drugie ;)

desperat napisał(a)

Jesli chodzi o to jak zastosowac AJAX przy tworzeniu strony, to w3school lub http://advajax.anakin.us/ (dosc dobra klasa do obslugi i proste przyklady uzycia - polecem)
Raczej w pierwszej kolejności w3schools. AdvAjax dopiero, jak się załapie ideę. A ta jest bardzo łopatologicznie opisana na w3schools.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1