Jak zacząć ?

0

Witam wszystkich programistów!
Wybaczcie, że może zadam kilka banalnych pytań ale nie mam kogo zapytać w tej sprawie.
Oglądam różne Tutoriale na YT i zazwyczaj dawka wiedzy o Java jest konkretna-bez wychodzenia w każde zagadnienie. Czy jest to normalne? Podam przykład....mam film o pętlach. Zadanie do wykonania po to zrobić np choinkę z gwiazdek(*). Jak nadrobić tą wiedzę? Czy czytając książkę Thinking in Java (którą rozpocząłem kilka dni temu) nadrobię takie informację?
Nie znam wszystkich typów i tego za co odpowiadają.
Przyznam szczerze, że oglądając albo czytając różne poradniki mam coraz większy mętlik.
Jak zatem ruszyć prawidłowo do przodu?

Dziękuję za pomoc.

1

Jak ruszyć? Googlować to czego nie znasz / nie rozumiesz. Nie ograniczaj się do jednego poradnika / filmiku. Materiałów jest mnóstwo.
Ten temat był / jest poruszany tutaj bardzo często. Za każdym razem wrzucam ten link: https://www.samouczekprogramisty.pl/kurs-programowania-java/

Wiele tematów wraz z zadaniami rozwiązanymi przez autora + zadaniami domowymi.

Sporo linków znajdziesz też tutaj: Materiały dostępne w sieci

7

Ja bym się raczej zapytał jak skończyć :P

0

Pewnie jak w każdym innym, zapoznać się z podstawami, a potem analizować proste przykłady, googlować klasy, metody, funkcje, deklaracje, argumenty, zależności pomiędzy nimi, a nawet robić notatki jak nie zapamiętasz wszystkiego.

0

Dzięki za odpowiedzi-za te mądre odpowiedzi. Krótko mówiąc muszę szukać i grzebać to się nauczę. Stwierdzam, że notatki to dobra sprawa.
Jeśli macie coś jeszcze z różnych artykułów do polecenia to śmiało wrzucajcie ;)

1

Książka.

Internet pokazuje że publikować co ślina na język przyniesie, może każdy dureń.
Wydanie książki już angażuje kasę wydawcy, jego ryzyko itd... co podnosi próg wejścia

0

Solidne i obszerne podstawy da książka C. Horstmann "Java. Podstawy." Wydanie X. Później możesz sobie przypominać wiele rzeczy z tutoriali internetowych like wspomniany wczesniej samouczek programisty, z którego pomocą robiłem sobie powtórkę na rozmowy juniorskie. Istotne, abyś ww. książkę nabył właśnie w wydaniu X, gdyż jest ona zgodna z JDK8. Przy czytaniu poprzednich może Cię ominąć dużo featurów, które są niezbędne w pracy, a nie ma ich w poprzednich JDK.

3

Nie wiem skąd ludzie maja teraz tendencje do video tutoriali na yt. Spoko, tutorial jak zmienić koło w rowerze może ma i sens, ale tutorial z programowania w postaci video to idiotyzm. Weź do ręki jakąś książkę opisującą podstawy składni języka i ćwicz.

0

Tutoriale są ok, o ile wiesz do jakiego zagadnienia potrzebujesz tutoriala. Jak nie wiesz, to każdy będzie równie (bez)użyteczny ;)
Narzuć sobie jakaś strukturę nauki:
a) ogólne pojęcia związane z programowaniem - szukaj pod hasłem "wstęp do programowania" - raczej czegoś w rodzaju książki czy wykładu, tak żebyś zbudował podstawy w oparciu o usystematyzowany materiał
b) konkretne problemy związane z Javą - szukaj tutoriali pod hasłami typu: "jak zrobić XXX w Javie", albo zadawaj konkretne pytania na forum

3

nie do końca się zgodzę @Shalom, książki są dobre jak potrzebujesz wiedzy in-depth, ale takie wprowadzenie do angulara potrafi w 1h video wprowadizć całkiem rozsądnie, a to samo z dokumentacją od dechy do dechy robiłbyś powiedzmy 10h; każdy uczy się tak jak mu wygodnie i nie widzę podstaw do nazywania tego idiotyzmem

0

Thinking in Java to jest delikatnie mówiąc przejebana książka i jak się uczyłem to nic z niej nie rozumiałem.

Po drugie zastanów się czy Java to dobry pomysł na start :)

1

Polecam jako jedno ze źródeł:
https://docs.oracle.com/javase/tutorial/
Do tego dokumentacja i może jakieś książki.

1
NeutrinoSpinZero napisał(a):

Thinking in Java to jest delikatnie mówiąc przejebana książka i jak się uczyłem to nic z niej nie rozumiałem.

Po drugie zastanów się czy Java to dobry pomysł na start :)

Co z nią nie tak oprócz tego, że ma już 21 lat?

0

Zacznie od Kotlina to pozniej bedzie wymiotowal patrzac na inne jezyki :p

0

Postanowiłem więc czytać książkę i po przerobieniu danego zagadnienia popracować na komputerze i opierać się na różnych tutorialach ;) Widzę że Książka przeze mnie podana budzi różne odczucia :P hehe co świeższego polecacie? (Chociaż podstawy to podstawy i kropka)

0

Ja Ci polece drogę którą sam w tej chwili podążam. Po przeanalizowaniu różnych źródeł, doszedłem do wniosku, że najlepszym początkiem będzie zakup ksiązki Java Podstawy wydanie X + Marcin Lis Java praktyczny kurs. Dodatkowo do przerabianych zagadnień szukam jakiś zadań na spojach etc.

Java podstawy jest książką bardzo dobrą, jednak trzeba się nauczyć jak czytać książki "branżowe", nie da się jej przerobić jak zwykłej ksiązki przygodowej czy innych przykładów popkultury.
Tak mnie się wydaje, czasami język w którym jest ona tłumaczona, /* mam polskie wydanie */ jest dosyć cięzki do przyswojenia. Więc czytam jedną strone po 3-4 razy by wszystko zrozumieć. Następnie po skonczonym rozdziale czy też zagadnieniu czytam tytuł Pana Lisa. Tam wszystko jest napisane jakby prościej zrozumiale, wiec w sumie przelatuje zazwyczaj dane zagadnienia i na koncu wykonuje ćwiczenia które ta książka posiada.

Wydaje mi się, że na dobry start z Java to wystarczy. Jak skończę te lektury zacznę pracę nad jakimś projektem do portfolio. W dalszych planach mam zamiar uczyć się Kotlina, wzorców projektowych, UX/UI.

SQL znam, kiedyś dużo bawiłem się z bazami danych.

0
westige napisał(a):

hehe co świeższego polecacie? (Chociaż podstawy to podstawy i kropka)

"Java. Podstawy" Horstmanna
"Java. Przewodnik dla początkujących" Schildta

ale tak ogólnie to polecam po prostu zacząć, bo już ponad 2 tygodnie książkę wybierasz :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1