[ajax] Klopot z przegladarkami

0
 <html><script type="text/javascript" src="advajax.js"></script></head>
<body>
 <script language="javascript">


function demo1() {

advAJAX.get({
    url : "http://advajax.anakin.us/example1.php",
    onSuccess : function(obj) { alert(obj.responseText); }
});

        }



        </script>
        <p>TEST</p>
        <input type="button" value="TEST" onClick="javascript:demo1()">
        </body>
        </html>

Czy ktos moze mi powiedziec czemu powyzszy przyklad dziala na IE a na FireFoxie juz nie chce ? I jak to poprawic.

0
"Błąd: advAJAX is not defined"
Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/Pulpit/test.html
Wiersz: 8

Po to Firefox ma konsolę JavaScript, aby z niej korzystać.

0
Szczawik napisał(a)
"Błąd: advAJAX is not defined"
Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/Pulpit/test.html
Wiersz: 8

Po to Firefox ma konsolę JavaScript, aby z niej korzystać.

To wyżej było moje, a konsole ma fajną wiem bo z niej korzystam tak samo widze ze nie masz http://advajax.anakin.us/advajax.js tego pliku i temu masz ten blad - to nie znaczy ze pojawia sie u mnie...

0

Skąd mam wiedzieć, czy go masz? Skoro piszesz, że masz problem ze skryptem, ale nie pokazujesz treści skryptu! Nie ma tu na forum wróżek (chyba).

0
Szczawik napisał(a)

Skąd mam wiedzieć, czy go masz? Skoro piszesz, że masz problem ze skryptem, ale nie pokazujesz treści skryptu! Nie ma tu na forum wróżek (chyba).

Ale problem dotyczy AJAXu skad mialem wiedziec ze ktos bedzie sprawdzal bez AJAXU :P tak czy siak nie dziala na FF na IE smiga. A zauwazylem tez takie cos ze jak wstawie plik na apache z koncowka PHP to nawet pod IE nie dziala a jak ma htm/html to dziala. Juz nic nie wiem (i tu przydala by sie wlasnie jakas wrozka)

0

a moze zarzuc tym plikiem advajax.js

0

Zarzucilem w 3 poscie, ale tutaj jeszcze raz podam:

http://advajax.anakin.us/advajax.js

0

a jak podasz pełną ścieżkę do tego pliku to działa ? nie wyskakują żadne inne błędy w tej konsoli ?

0

Chodzi o to ze bledow w konsoli nie ma w ogole. Nie ma po prostu efektu. W IE jest efekt (pokazuje sie alert z odpowiednia zawartoscia) ale juz przez apacha gdy format pliku = php tez brak efektu.

0

o rany, w ogóle nie zczaiłem, nie możesz pobierać pliku z innego serwera ze względu na zabezpieczenia - dziwne że na IE działa, ale to pewnie dlatego że sprawdzałeś lokalnie, jakbyś sprawdzał na jakimś serwerze to by i na IE nie zadziałało

// aha no i faktycznie się zgadza z tego co piszesz na apache'u już nie działa

jakby to było możliwe to mógłbyś np bardzo łatwo podpierdzielać klientom ciacha, wrabiać ich w jakieś głupie rzeczy i właściwie dowolnie manipulować ich przeglądarką

0
abc napisał(a)

Ale problem dotyczy AJAXu skad mialem wiedziec ze ktos bedzie sprawdzal bez AJAXU :P

mylisz pojecia ajax dziala we wszytkich obecnie uzywanych przegladarkach a ty uzywasz advAJAX ktory jest klasa do latwiejszej obslugi ajax :>

0

Dzięki za uświadomienie. Przepraszam za kłopot i dziękuje wszystkim którzy udzielili się w tym temacie.

0

Ech Nediam, wyjąłeś mi to z ust :P. Jakiś tam nic nie znaczący advAJAX i już kurde każdy by chciał, by wszyscy to mieli... Tak jak kiedyś dostałem kod, gdzi użyty był obiekt $picture z jakimiś metodami. Nie dostałem deklaracji a ludzie mają mnie za wróżkę, która wie, kto sobie coś wymyślił. Tak samo używam klasy do obsługi MySQL, autorstwa Ktosia. Takich klas jest tyle co skrypciarzy PHP, bo każdy robi jak mu wygodniej. I nie wyobrażam sobie podsyłania komuś kodu skryptu bez tej klasy, albo (ostatecznie) dokładnego wyjaśnienia co jak działa.

Swoją drogą na W3Schools nie używają czegoś takiego jak advAJAX, więc to co umiem z tej dziedziny nie ma związku z jakąś z kapelusza wyciągniętą klasą (swoją drogą nawet nie wyciągniętą, tylko przekonaniami, że tam jest...)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1