Wątek zablokowany 2015-05-02 14:23 przez dzek69.

[JS] Dzielenie całkowite...

0

Witam.

Dopiero się ucze JavaScriptu. Zainteresował mnie brak dzielenia całkowitego :/ Wszędzie szukałem ale udalo mi się znaleźć tylko dzielenie modulo (reszta z dzielenia). Może ktoś wie jak w JS podzielić np. 7/2 by wyszło 3 ??



Z góry dziękuję za pomoc :)


0

:/
hmm nie wiedziałem o tym, przychodzi mi namysl tylko napisanie wlasnej funkcji, ktora bedzie tak dzielic, np:

<script type="text/javascript">
function div(a, b){
  return (Math.round(a/b - 0.5));
}

document.write(div(7, 2));
</script>
1
ssnake napisał(a)

np:

<script type="text/javascript">
function div(a, b){
  return (Math.round(a/b - 0.5));
}
</script>

to już bardziej profesjonalnie będzie chyba
return Math.floor(a/b);

0

Bardziej profesjonalnie i szybciej. Nie odejmujesz 0,5 - jeden plus, Floor jest szybszy od Round - drugi plus.

0

tak, racja to przez to, że pisałem to zaraz po urodzinach kumpla i przegapilem floor() na:
http://www.w3schools.com/js/js_obj_math.asp oczywiscie funkcja floor() istnieje ale na: http://www.w3schools.com/jsref/jsref_obj_math.asp

0
Adamo napisał(a)
ssnake napisał(a)

np:
<script type="text/javascript">
function div(a, b){
return (Math.round(a/b - 0.5));
}
</script>

> 
> 
> to już bardziej profesjonalnie będzie chyba
>   return Math.floor(a/b);

Math.floor(0.99)=0 viec to dosc kiepskie zaokraglenie ;))
0

<image>foo</image>Nie kiepskie zaokrąglenie tylko wyciągnięcie całości przez obcięcie ułamka
user image
qq.jpg
qq.jpg

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1