HTML[JS] Dzielenie całkowite i reszta

0

Witam.
Zaczęłam się dopiero uczyć javascript'u i nie jestem pewna jak zapisać swój program.
powinno to działać coś w tym stylu
przykład działania:

Liczba: 13
Dzielnik: 2
[klik]
13 = 2*6 + 1

i muszę użyć
użyj / i %

1

np. tak:

const a = 13;
const b = 2;
alert(`${a} = ${Math.floor(a / b)} * ${b} + ${a % b}`);

no i użyłem tu template literal, to też obczaj https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Template_literals - chodzi o mieszanie tekstu z obliczeniami. To między ${ i } się oblicza i zostanie osadzone w tekście.

0
LukeJL napisał(a):

np. tak:

const a = 13;
const b = 2;
alert(`${a} = ${Math.floor(a / b)} * ${b} + ${a % b}`);

no i użyłem tu template literal, to też obczaj https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Template_literals - chodzi o mieszanie tekstu z obliczeniami. To między ${ i } się oblicza i zostanie osadzone w tekście.

Dzięki, ale to nie jest to co szukam, muszę skorszystać z button, onclick i z function. i input. Mam problem z zapisaniem wyniku.

2

Myślałem, że szukasz wzoru jak obliczyć wymagane liczby na podstawie liczb wejściowych używając / oraz %

muszę skorszystać z button, onclick i z function. i input.

To zamiast wywoływać alert możesz to wyświetlić w jakimś elemencie DOM. Ogólnie problem zaczyna w takim razie innej rzeczy dotyczyć. Musisz po prostu ogarnąć krok po kroku, jak wyłowić element za pomocą JS (np. document.getElementById), jak podpiąć zdarzenie (addEventListener), jak napisać handler zdarzenia (funkcja, która dostaje obiekt "event" jako pierwszy argument), jak pobierać dane z inputa - np. event.target.value w handlerze zdarzenia, jak przekonwertować to na liczbę (np. parseInt, parseFloat).

Mam problem z zapisaniem wyniku

A masz już jakiś kod? W którym miejscu masz problem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1