[css] Czy FF ściągnie pliczek na podst. złej linijki css

0

Stanąłem przed koniecznością przygotowania specjalnej wersji pliku graficznego dla IE. Wiadomym jest, że takie coś:
_background: url(plik.jpg)
Zadziała na IE, a na FF zostanie pominięte, gdyż atrybut _background nie istnieje. Pytanie tylko jest, czy FF będzie ściągał ten plik.jpg? Czy będzie dalej czytał tą linijkę?
Zależy mi na tym, by użytkownicy FF nie musieli na darmo ściągać jeszcze jednego, skądinąd dosyć sporego pliku (w stosunku do wagi całej strony). Wiecie jak to sprawdzić?

0

Jak załadujesz stronkę to klikasz RBM->pokaż info o tej stronie->media i patrzysz czy tam jest...

0

zapewne za dużo mój post nie wniesie do dyskusji :) ale z tego co czytałem IE ma swój tak (którego oczywiście nie pamiętam :)), którego wnętrze jest interpretowanie tylko przez IE (coś a`la instrukcja warunkowa) czyli definiowanie stylu poprzez metodę type rozwiązało by tu problem :)

0

Dokładnie jak pisze Bełdzio.
http://leksykot.top.hell.pl/notatki/www/ie-hacks.shtml
http://www.quirksmode.org/css/condcom.html
oraz u źródła [choć informacji mniej]
http://msdn.microsoft.com/workshop/author/dhtml/overview/ccomment_ovw.asp

Czyli

a w tym stylu możesz używać już poprawnego CSS a nie jakieś dziwne _background

0
Marooned napisał(a)

Dokładnie jak pisze Bełdzio.
http://leksykot.top.hell.pl/notatki/www/ie-hacks.shtml
http://www.quirksmode.org/css/condcom.html
oraz u źródła [choć informacji mniej]
http://msdn.microsoft.com/workshop/author/dhtml/overview/ccomment_ovw.asp

Czyli

a w tym stylu możesz używać już poprawnego CSS a nie jakieś dziwne _background

Ja doskonale znam komentarze warunkowe w IE. Jest tylko taki malutki problem. Strona jest generowana z XML za pomocą XSLT po stronie klienta i wszelkie komentarze są usuwane już na etapie przetwarzania przez XSLT. Stąd takie kombinacje.

Co do tego tego Media, to to wyświetla to co faktycznie znajduje się na stronie. Ale czy w przypadku takiej definicji:
background: url(plik1);
background: url(plik2);
W ogóle rozpocznie się pytanie o plik1 czy od razu zostanie pominięte? Niestety nie wiem jak wewnętrzenie jest to zorganizowane (tylko mi nie mówcie zerknij do źródeł, bo pewnie bym się w kodzie ff nie połapał :) ).

0

Proste rozwiązanie - jako obrazek wrzuć kod PHP, i niech skrypt zapisuje klienta i datę uruchomienia - dowiesz się, czy i jaka przeglądarka to próbuje wyświetlić :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1