[apache] htaccess - problem

0

Chcę zrobić coś trakiego aby po wpisaniu adresu www.mojastrona.pl/xxx otworzyła się strona www.mojastrona.pl/index.php?i=xxx

edytowałem plik .htaccess tak:

<b>Options +FollowSymLinks +Includes 

RewriteEngine On 
RewriteRule ^[a]([^/]+)$ index.php?i=$1 [L]</b>

Działa to tak, że tylko adresy np. www.mojastrona.pl/axxx otworzy www.mojastrona.pl/index.php?i=xxx

Czy ktośą wie co trzeba zrobić aby działało to tak jak napisałem na początku. Od razu mówie że

Options +FollowSymLinks +Includes 

RewriteEngine On 
RewriteRule ^([^/]+)$ index.php?i=$1 [L]

ani

Options +FollowSymLinks +Includes 

RewriteEngine On 
RewriteRule ^[]([^/]+)$ index.php?i=$1 [L]

nie działa.

Proszę o pomoc!

0

moze warto nieraz poczytac troche o czyms za nim sie to bedzie stosowac tutaj znajomosc wyrazen regularnych perla sie klania:
RewriteEngine On
RewriteRule ([^/]+)$ index.php?i=$1 [L]

0

a ja mam

RewriteRule (.*).htm$ /index.php?page=$1

i mi tez dziala ;)

0
tomkiewicz napisał(a)

a ja mam

RewriteRule (.*).htm$ /index.php?page=$1

i mi tez dziala ;)

no raczej troche inaczej ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1