[JS]Przechwytywanie danych z formularza

0

Sluchajcie, mam pytanko:

Mam do zrobienia zadanko w JavaScript, proste, ale...

Mam formularz na stronce, w nim jakies tam dane (podawanie danych osobowych). Mam skrypt sprawdzajacy poprawnosc tych danych i to gra, i buczy. Gdy dane sa poprawne, to skrypt ma generowac strone z podsumowaniem formularza, cos takiego np.:

imie - Jan
nazwisko - Nowak
Miasto - Zakopane

itd.
Banal niby, ale nie wiem jak w JavaScript przechwycic dane z formularza, aby je wyswietlac pozniej czy to po prostu jako tekst, czy tez w jakims elemencie formularza, np. w elemencie: input.

Wszystko mam, oprocz przechwytywania danych w JS. Nie wiem co zle robie, probowalem roznych konfiguracji. Moze ktos wpadnie na jakis pomysl, za co bylbym mocno wdzieczny. Wystarczy jakis trop (przyklad, ktory robi cos podobnego, jakas funkcja?), dalej sam sie wglebie.

Napisze jeszcze jak teraz chcialem to zrobic. Po przycisnieciu submit skrypt sprawdza poprawnosc danych, jak wszystko dziala, to otwiera strone z podsumowaniem, np. podsumowanie.html. I tu mam bol, bo nie moge sie odwolac do strony otwierajacej. Niby jest mozliwosc odwolania sie do "opener'a" np. w takiej prostej funkcji, ktora wygrzebalem w necie:

function aktualizuj(adres) 
{ 
opener.document.location = adres 
}	

Ale nie wiem jak poprzez nia wylapac dane z poprzedniej strony, bo np: opener.document.forms[0].imie.value nie chodzi.

Z gory thx za zainteresowanie.

0
Toud napisał(a)

function aktualizuj(adres)
{
opener.document.location = adres
}

> Ale nie wiem jak poprzez nia wylapac dane z poprzedniej strony, bo np: opener.document.forms[0].imie.value nie chodzi.


window.opener.location.href = "adres";
window.opener.document...

to zdaje się jest poprawny zapis... gdyż w tym przypadku nie wolno pominąć element window
0

i w tym przypadku będzie też:
window.opener.location = "adres";

a tak w ogóle to opener służy do odwoływania się do okna matki [nadal istniejącego] z okna dziecka...
jak masz ramki to podobnie...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1