[html, js] - animacja tła komórki

0

Witam. Chcę zrobić, żeby po najechaniu na komórkę tabeli jej tło zmieniło się, a po wyjściu kursora zmieniło się z powrotem na takie jakie było. Jest jednak mały problem. Za każdym razem, kiedy najade kursorem, tło wczytuje się od nowa. Chciałbym, żeby było już wczytane i nie musiało się ponownie wczytywać, ponieważ nie może mijać ani chwila od najechania kursorem do zmiany tła. Dotąd robię to tak:

<script language="JavaScript" type="text/javascript">
function mouseover(objekt){document.getElementById(objekt.id).background = "grafika/frame_object_s.bmp"; document.getElementById(objekt.id).style.color="#576473";}
function mouseout(objekt){document.getElementById(objekt.id).background = "grafika/frame_object_n.bmp"; document.getElementById(objekt.id).style.color="#003162";}
function GoTo(Adres){window.location=Adres+'.html';}
</script>

a tak wygląda komórka:
<td id="faq_wiecej" background="grafika/frame_object_n.bmp" onmouseover="mouseover(this)" onmouseout="mouseout(this)" onclick="javascript:window.location='faq_wiecej.html';" style="font-family: Courier New; font-size: 10pt; color: #003162;"><center>..::WIĘCEJ::..</center></td>

Czy da się to jakoś załatwić?

0

no tak, drobny blad mi sie wkradl, teraz przetestowalem i dziala:

<script language="JavaScript" type="text/javascript">
//lista obrazkow (zamiennikow) oddzielanych przecinkami
var urls = ["grafika/frame_object_s.bmp"];
var imgs = [];
for (var i = 0; i < urls.length; i++) {
  imgs[i] = new Image();
  imgs[i].src = urls[i];
}
function mouseover(objekt){objekt.style.backgroundImage = "url(grafika/frame_object_s.bmp)"; objekt.style.color="#576473";}
function mouseout(objekt){objekt.style.backgroundImage = "url(grafika/frame_object_n.bmp)"; objekt.style.color="#003162";}
function GoTo(Adres){window.location=Adres+'.html';}
</script>
<table>
  <tr>
    <td id="faq_wiecej" onmouseover="mouseover(this)" onmouseout="mouseout(this)" onclick="javascript:window.location='faq_wiecej.html';" style="font-family: Courier New; font-size: 10pt; color: #003162; background-image: url(grafika/frame_object_n.bmp)"><center>..::WIĘCEJ::..</center></td>
  </tr>
</table>
0

no teraz nie ma błędów, ale nadal pobiera obraz za każdym razem, zamin go wyświetli.

0
unkonw napisał(a)

no teraz nie ma błędów, ale nadal pobiera obraz za każdym razem, zamin go wyświetli.

hmmm no nie wiem, mi to dziala, po najechaniu myszka obrazek pojawia sie natychmiastowo a potem zmienia sie na poprzedni tak samo szybko, czyli dziala...
a z jakiej przegladarki korzystasz ?

//Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Neostrada TP 6.1) - :) M

0

Zazwyczaj korzystam z opery. Ale stronę testuję na IE.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1