[html] przecinek w formularzu, kodowanie

0

czy jest jakis sposob zeby zmienna w linku byla 'ladnie' sformatowana ?
mam taki formularz

<code><form action="index.php" method="GET">
<input type="hidden" name="pid" value="abc,def">

.....

</form>

i teraz po przejsciu submitem do index.php link wyglada tak:

.../index.php?abc%2Cdef

a co zrobic zeby byl tam normalny przecinek ?

wstawienie w kodzie formularza %2C zamiast przecinka pogarsza sprawe, bo wtedy nic nie dziala....
0

eeee.... ?

'%2C' to znak zapisany hexadecymalnie, w dziesietnym to jest '44' czyli ',' (slownie: przecinek)

w PHP sa funkcje: urlencode() i urldecode(), które zamieniaja na taki zapis i odwrotnie, w JS to bedzie escape() i unescape()

watpie w to czy mozna spowodowac zeby przegladarka tego nie robila, poza tym nie nalezy sie wstydzic takiego zapisu ; )

0

a jednak sie wstydze :)

to moze inaczej... czy jest sposob zeby
po podaniu adresu

<form action="index.php?id=abc,def" method="GET">

skrypt rzeczywiscie przeszedl na ta strone ale z podaniem tych parametrow?

bo u mnie przechodzi po prostu na index.php :(

0

Spróbuj tak - u mnie działa.

<form action="index.php" method="GET">
<input type="text" name="cos">
<input type="hidden" name="id" value="abc,def">
<input type="submit">
0
delphiak napisał(a)

czy jest sposob zeby
po podaniu adresu

<form action="index.php?id=abc,def" method="GET">

skrypt rzeczywiscie przeszedl na ta strone ale z podaniem tych parametrow?

bo u mnie przechodzi po prostu na index.php :(

tak :) zmienic na metode POST :]

<form action="?id=abc,def" method="post">
  <input type="submit">
</form>

i bedzie tak jak chcesz...

0

marooned: Twoja metoda nie dziala, jest to samo co bylo, czyli %2C
piechnat: musze robic to metoda GET, zeby link w przegladarce mozna bylo kopiowac i przejsc na ta sama strone z linka.

0
delphiak napisał(a)

marooned: Twoja metoda nie dziala, jest to samo co bylo, czyli %2C
ech - to oczywiste - zawsze dostaniesz %2c - ja tylko podałem metodę na Twoją bolączkę:
bo u mnie przechodzi po prostu na index.php

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1