[Flash i FireFox] Niektóre strony chodzą pod FF, inne nie

0

Cześć. Mam problem z FireFoxem. Otóż nie odczytuje niektórych flashowych stron. Pojawia się biały prostokąt o odpowiednich rozmiarach i to wszystko. Gdy klikam prawym klawiszem myszy, pojawia się menu:

Movie not loaded

About Macromedia....

Co zrobić, żeby FireFox wczytywał wszystko ładnie? Macie jakiś pomysł?
(pod IE wszystko oczywiście chodzi).

Wszystko mam tak samo osadzone(i strony które chodzą pod FF, i te, które nie chodzą)

0

dokładnie ze wszystkim identycznie ? pokaż kod który wyświetla i który nie wyświetla

0
Adamo napisał(a)

dokładnie ze wszystkim identycznie ? pokaż kod który wyświetla i który nie wyświetla

Mówię, że identyczne są. No poza numerami classid i plikami źródłowymi.

0
Juhas napisał(a)
Adamo napisał(a)

dokładnie ze wszystkim identycznie ? pokaż kod który wyświetla i który nie wyświetla

Mówię, że identyczne są. No poza numerami classid i plikami źródłowymi.

ale przecież numery classid mają być identyczne bo to ma być classid kontrolki flasha :/
jak ktoś robi strony IE only to nic dziwnego że nie działają to tylko wonty do autorów strony

0

A z ciekawości - podaj adres strony, na której w FF flash nie działa - bo nie trafiłem na taką. Wtedy się dowiemy, czy to może nie problem tylko u Ciebie.

0
Marooned napisał(a)

A z ciekawości - podaj adres strony, na której w FF flash nie działa - bo nie trafiłem na taką. Wtedy się dowiemy, czy to może nie problem tylko u Ciebie.

no na 4p jak był jeszcze nie dawno baner to w pierwszy dzień nie działał na FF :P bo były ścieżki źle podane

0
Marooned napisał(a)

A z ciekawości - podaj adres strony, na której w FF flash nie działa - bo nie trafiłem na taką. Wtedy się dowiemy, czy to może nie problem tylko u Ciebie.

www.szron.com.pl

Pierwsza działa. Dalej nie. Nawet poprawnie styli nie odczytuje :|

Adamo:
Fakt, clsid są takie same.

0

Flash jest błędnie osadzony na stronie - nie wg standardów W3C i stąd problemy.
Jest:

<object name="flash" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0" width="750" height="335" id="menu" align="middle"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /> <param name="movie" value="flash/menu/menu.swf" /> <param name="quality" value="high" /> <param name="bgcolor" value="#f3f3f3" /> <embed src="menu.swf" quality="high" bgcolor="#f3f3f3" width="750" height="335" name="menu" align="middle" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowscriptaccess="sameDomain" /> </object>

a być powinno:

<object type="application/x-shockwave-flash" data="flash/menu/menu.swf" width="750" height="335" align="middle" id="menu" name="flash"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /> <param name="movie" value="flash/menu/menu.swf" /> <param name="quality" value="high" /> <param name="bgcolor" value="#f3f3f3" /> </object>

Napisz do admina aby to poprawił, a jak nie poprawi, to zgłoś to na http://osiolki.net i tyle ;]

0

ale nie da się dobrze osadzić w/g standardów flasha bo codebase jest potrzebne - jak ktoś jeszcze nie ma kontrolki flasha to mu się ściągnie - a bez embed flash nie wyświetli się na cudownej operze i chyba netscape - chyba że cudowna opera się poprawiła

a nic dziwnego że nie wyświetla jak ścieżka do flasha raz jest podana flash/menu/menu.swf a za drugim razem menu.swf

0

Ten poprawiony przeze mnie kod jest zgodny wg W3C oraz działa na IE i FF.
Taki z resztą zalecają na stronach dot. www.

0

no nie przeczę że zgodny ale raczej ważniejsze jest żeby działało na jak największej ilości przeglądarek a nie żeby było zgodne ze standardem

0

OK, Panowie. Co do menu.swf Adamo miał rację. Jakieś przeoczenie :|

Ale te same problemy są z footer.swf(stopka, pod tym, co oferują - też jest na pierwszej stronie - niebieski pasek z napisem .exe studio).

Nie ma tej stopki na podstronach.
Ścieżki w embed już poprawiłem na localhoście i nie idzie. Próbowałem tego, co mówił Marooned, ale też nie poszło.

A, no i jeszcze problem ze stylami(w ofrecie, na tej podstronie bez stopki). Nie są poprawnie odczytywane.

0
Juhas napisał(a)

Próbowałem tego, co mówił Marooned, ale też nie poszło.
To coś zwaliłeś, bo ja właśnie ściągnąłem stronkę, poprawiłem i sprawdziłem - działała i w FF i w IE.

0
Marooned napisał(a)
Juhas napisał(a)

Próbowałem tego, co mówił Marooned, ale też nie poszło.
To coś zwaliłeś, bo ja właśnie ściągnąłem stronkę, poprawiłem i sprawdziłem - działała i w FF i w IE.

A jaka wersja FF?

//1.0.3 - M

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1