[Cron] Wykonanie kopii bazy danych i wysłanie jej e-mai

0

Witam!

Nie znam PHP, a chciałbym, aby co jakiś czas automatycznie wykonywana była kopia mojej bazy danych i wysyłana na mój adres e-mail. Wiem, że do tego potrzebny jest Cron, PHP i SQL. Oczywiście, mogę samodzielnie wykonywac tę kopię przez phpMyAdmin, ale skrypt byłby znacznie lepszy. Czy mogę liczyć na to, że ktoś mi ten skrypt napisze?

Jeśli tak, to:
-Kopia powinna być w postaci pliku tekstowego, takiego, jaki generuje phpMyAdmin przy wykonywaniu kopii i zapisywaniu jako plik,
-Plik powinien być wysłany w załączniku na adres e-mail.

Gdyby ktoś mógłby mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.

0

tu masz zadania crone`a :

1. mysqldump --user='USER' --host=localhost --password='PASS' --all-databases --compress > bazy.sql
2. gzip -c bazy.sql > bazy.gz
3. mutt -x -s backup -a bazy.gz MAIL
  1. tworzy kopie bazy
  2. pakuje ją
  3. wysyła na maila
0

Aha. No to fajnie. Dzięki x 100. ;)

0

No tak. :) Rozwiązanie wygląda fajnie, ale ciągle dostaję takiego maila: "/bin/sh: line 1: mutt: command not found" od serwera. Co teraz?

0

znaczy ze mutta nie posiadasz na serwerze, lepiej sprawdz jak to zadziala z 'mail'

0

Hmmm... jaka jest składnia w "mail"?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1