Domyślna strona w razie błędu

0

Mam plik .htaccess w głównym katalogu strony na serwerze o takiej zawartości:

ErrorDocument 401 /home/s8608/public_html/error401.php
ErrorDocument 404 /home/s8608/public_html/error404.php

Jeżeli użytkownik zapyta serwer o obiekt, który nie istnieje, lub do którego nie ma dostępu - powinien zostać wyświetlony jeden z dokumentów. Ale tak się nie dzieje, gdyż jak podam ścieżkę na serwerze to się pokazuje strona domyślna przeglądarki; jak podam pełny URL do pliku, to pokazuje w przeglądarce tylko jego nazwę (np. error404.php) zamiast zawartość :|.
Jak ten .htaccess musi wyglądać, żeby działało [???]

0

Np. tak: ErrorDocument 404 /404.html

Jezeli takie cos nie dziala (a dziala na serwerze 4programmers.net) to znaczy, ze serwer jest zle skonfigurowany.

0

Pewnie trzeba zmienić jedną opcję :/... Jaką [???]

0

Hmm... moze w httpd.conf pomiedzy <VirtualHost> i </VirtualHost> dodaj:

AccessFileName .htaccess

0
   Alias  /errordocs  /opt/apache/errordocs
  <Directory /opt/apache/errordocs>
   AllowOverride none
   Options MultiViews IncludesNoExec FollowSymLinks
  </Directory>


ErrorDocument  404  /errordocs/404/index.html
0

Okazało się (jednak admin wiedział :d ), że trzeba ścieżkę do pliku zacząć od folderu konta WWW, a nie jak ustawa przewiduje od /home :/

0

Okazało się (jednak admin wiedział :d ), że trzeba ścieżkę do pliku zacząć od folderu konta WWW, a nie jak ustawa przewiduje od /home :/

przecież właśnie ci to napisał A.B. :-/

0

Np. tak: ErrorDocument 404 /404.html

Tak nie działało :P . Trzeba było w ten sposób:
ErrorDocument $(errorcode) /~$(dir)/$(errordoc)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1