Obrazek

0

Witam. Mam problem. Jestem początkujący. Chodzi o HTML. Czemu jak wstawiam obrazek jpeg to nie widze go na stronie tylko ten kwadracik (<IMG SRC="...">)

0

Możliwości jest dużo:

  1. Obrazek ma rozszerzenie *.jpeg a napisałeś *.jpg
  2. Jeżeli masz to na serwerze do liczą się wielkości liter więc obrazek.jpg nie jest takim samym plikiem jak OBRAZEK.JPG
  3. Może się pomyliłeś w ścieżce

Za mało szczegółow podałeś, żeby coś radzić!!

0

Hmmm.. jak to napisać
Mam obrazek w tym samym folderze co strona i wszystko jest ok z literami.
I nie wiem czemu bo obrazek jest jak 1024X768 i chce z niego zrobić mniejszego tak aby mi się dość pare tych obrazków zmieściło :)

0

Hmmm.. jak to napisać
Mam obrazek w tym samym folderze co strona i wszystko jest ok z literami.
I nie wiem czemu bo obrazek jest jak 1024X768 i chce z niego zrobić mniejszego tak aby mi się dość pare tych obrazków zmieściło :)

eh.... to w końcu możesz go wstawić czy masz kwadracik? :/

a do zmiany rozmiaru jpg polecam program IrfanView

0

Mam kwadracik. Chce cos takiego jak na stronie www.abi.e9.pl i tam jest galeria

0

To musisz sobie zrobic oddzielny zestaw obrazkow miniaturek i oddzielny zestaw pelnowymiarowych.

0

NIe kapuje. Jest jakaś osobna procedura do miniaturek a do pełnowymiarowych??

0

chodzi ci o strone na jakimś serwerze? umieść obrazek w osobnym katalogu (zrób np. katalog images) i potem normalnie <img...> ale podając ścieżke images/nazwa.jpg i powinno na 99% działać....
(kiedyś miałem taki problem i pomogło ;) )

0

NIe kapuje. Jest jakaś osobna procedura do miniaturek a do pełnowymiarowych??

Jest. Ale a po co od razu procedura? Chcesz generowac miniaturki za kazdym razem jak ktos na strone wchodzi? [sciana]

Pelnowymiarowe, to przeciez gdzies masz. A miniaturki mozesz sobie zrobic GIMPem, IRFAN View, Image Magickiem, Photo Shopem, Corelem lub jakimkolwiek innym podobnym programem graficznym. Pelnowymiarowe umiesc sobie w jednym katalogu np. images_big, a miniaturki w drugim: images_small.

0

Idzie się wściec zrobiłem to IrFan View i zapisałem (280X210) i lipa dalej tylko ten kwadracik. Normalnie to jest nienormalne

0

He dzaiała nagle kapuje dzieki serdeczne za wszystkie odpowiedzi:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1