Otwieranie okienka

0

Czy można w javascript zrobić tak żeby nowe okienko otworzyło się po kliknięciu w link i dopasowało się samo (width i height) do wielkości obrazka ?? [stuk]

0

byc moze sie da:

  1. otwierasz okienko
  2. odczytujesz rozmiar obrazka
  3. zmieniasz rozmiar okna

nie jestem tylko pewien, czy w js da sie odczytac rozmiar obrazka, ale z tego co pamieam, to jakos tak, trzeba tylko poczytac

0

function okno(ob,h,w){
okno=open("","width="+w+",height="+h)
okno.document.write("+ob+")
}

0

Czy można w javascript zrobić tak żeby nowe okienko otworzyło się po kliknięciu w link i dopasowało się samo (width i height) do wielkości obrazka ?? [stuk]

tak można, ale problem w tym że wymiary obrazka znane są
dopiero po jego załadowaniu, więc trzeba to jakoś mądrze
rozegrać, tak żeby to nie zraziło użytkownika...

ja osobiście proponuję spisać rozmiary i korzystać
z czegoś takiego jak powyżej napisał Pablo ...

0

Ale jak mam 1000 obrazków to trochę ciężko jest spisywac rozmiar każdego z nich... Może mi ktoś zapodać skrypt do odczytywania rozmiarów obrazka ??

0

Jeśli masz PHP to przelatujesz pętlą po katalogu
i albo imagecreatefrom... i potem imagesx imagesy albo
getimagesize, poczytaj w manualu...

0

Czy można w javascript zrobić tak żeby nowe okienko otworzyło się po kliknięciu w link i dopasowało się samo (width i height) do wielkości obrazka ?? [stuk]

no pewnie, że się da:

	$rozmiar=getimagesize(fotki/'.$wiersz[screen].'');
	$zobacz="'zobacz.php?x=$rozmiar[0]&y=$rozmiar[1]&pokaz=fotki/$wiersz[screen]'";

Robisz link np.:

echo("<a href=zobacz.php?x=$rozmiar[0]&y=$rozmiar[1]&pokaz=fotki/$wiersz[screen]>Link</a>");

wczesniej dodajesz do strony skrypt:

<script language="JavaScript"> function zobacz(theURL) { window.open(theURL, '', 'scrollbars=yes, toolbar=no,menubar=no,location=no'); } </script>

i robisz plik zobacz.php i dodajesz skrypt:

<script language="JavaScript"> </script>

tam gdzie php piszesz:

<?
$x=$x+50;
$y=$y+60;

if($x>=800||$y>=600) {
$x=800;
$y=600;
}
echo("<script>void okno_skaluj_do(".$x.", ".$y.")</script>");
echo("<img src="$pokaz" border="0">");
?>

tak to widze :)

POZDRO

0

A jak nie mam php ??

//To masz odpowiedzi wyżej - m.M

0

Dobra już wiem jak to zrobić w JavaScript !!! Sam się o tym dowiedziałem... kurde nikt mi nie pomógł !! Daje to tutaj bo może się komuś przydać.
To trzeba wstawić w między znaczniki HEAD:

<font color="green"><SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">

</SCRIPT></span>

A teraz to gdzieś w odnośniku trzeba zapodać, np.:
<font color="green"><a HREF="javascript:zapodaj('tutaj/sciezka/do/pliku/plik_duzy.jpg')"><img SRC="jakis_obrazek_maly.jpg"></a></span>

//możesz edytować swoje posty!! - m.M

0

kurde nikt mi nie pomógł !!

wiesz... odpisałem na twoje pytanie:

tak można, ale problem w tym że wymiary obrazka znane są
dopiero po jego załadowaniu, więc trzeba to jakoś mądrze
rozegrać, tak żeby to nie zraziło użytkownika...

wystarczyło napisać że jesteś zainsteresowany takimi praktykami...
ten skrypt nawet nieźle sobie radzi z problemem ale tylko w IE,
w innych przeglądarkach to trochę razi bo klika się w link i nic się
nie dzieje do czasu załadowania obrazka, a weź pod uwagę
że na modemie to może trwać dosyć długo...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1