kilka prostych skryptów - proszę o pomoc.

0

Nie znam prawie w ogóle języka PHP, a akurat potrzbuje kilka skryptów - nie będę się przecież dla nich uczył całego języka... Szukałem ich również, ale niestety - żaden w pełni nie odpowiada tym co chcę uzyskać. Skrypty są raczej proste, dlatego piszę tu.

  1. Autoryzacja wejścia

Potrzebuje założyć na jakiejś stronie PHP pole z loginem i hasłem ( to już mam gotowe - wizualnie) :) Od razu powiem, że wszystko na plikach tekstowych (nie posiadam my-sql). Teraz gdy ktoś wpisze swój login i hasło, przenosi go akcja do innej strony (tej, której chronimy) i w niej takie sprawdzenie: jeżeli wywołanie zostało z prawidłowego loginu i hasła, to pokazuje się normalnie strona, jeśli nie - napis jakiś albo opuszczenie strony. Wszystkie loginy i hasła myślałem, żeby zapisać w osobnym pliku txt, - co wy na ten pommysł. Nikt nie wejdzie do pliku txt z loginami i hasłami, bo jego adres jest zawarty w skrypcie na stronie już tej chronionej, nikt też nie zobaczy chronionej strony bez loginu i hasła, dzięki sprawdzeniu, o którym napisałem. Dobrze kombinuje? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś kody. AHA: i jakie mam chmody ustawić dla tych trzech pliczków???

  1. Lista dopisywalna

Mam jakąs tam liste na stronie php, i jest ona pobierana z pliku tekstowego... Jest też formularz, jak ktoś wpisze dodatkowy element na liste i da "dodaj", to na liste (do pliku) się dodaje jego element. Z tym to jeszcze jak cię mogę.. ale jak wyświetlić na stronie php liste, nie znając ilości elementów.. może jakaś petelka? Pomóżcie....

Na razie to wsio... przepraszam za lamerstwo.. ale w ogóle nie znam PHP....

0

khem, jestem znuzony programowaniem (wakacyjna depresja :) + praca) wiec mi juz troche wisi czy sie na mnie syscy obraza :P.

Tak wiec zauwazam, ze ostatnio osoby ktore czesto odpowiadaja na forum, zakladaja posty, ktore sami krytykowali, badz inni ich pokroju je krytykuja (nie bede rzucal ksywami, ale np. o programach do obslugi kafejek to bylo juz dziesiatki razy) na zasadzie "bo ja to ja i mi wolno od czasu do czasu".

Nie mam nic do Ciebie Detox, ale taka refleksja mnie wziela. Inni tez maja problemy i im sie nie chce "całego języka uczyć", jak zes nazwał te podstawy jakich Twoj problem wymaga, a sa bluzgani (i slusznie).

0

Nie rozumiem o co ci chodzi.. po prostu nie znam PHP a potrzbuje szybkiej pomocy... czasami ktoś kto nie zna Delphi, a zna PHP wejdzie i spyta o coś... to ja mu pomogę - możesz dokładniej okreslić swoje "refleksje"... ?

0

Nie sadze zeby komus sie chcialo takie skrypty Ci napisac, kazdy ma dosc swoich problemow.

Chyba internetu za dobrze nie przeszukales :)
http://www.scrypty.com
http://www.phpclasses.org
http://www.hotscripts.com
http://www.sourceforge.net <- tu to nie znajdziesz chyba nic co by Ci pasowalo

Jak nie znajdziesz to:
http://search.yahoo.com/search?p=%22kurs+php%22&fr=fp-top&vm=i&n=20&fl=0&x=wrt
http://www.php.net/manual/pl/ :)

A swoja droga: leń jesteś.
Gdybym ja chcial z kazdym problemem leciec na forum to by mnie wyrzucili za flood, wole problemy sam sobie rozwiazywac - tez sie tak 'naumiej' :P

0

Nie sadze zeby komus sie chcialo takie skrypty Ci napisac, kazdy ma dosc swoich problemow.

Mi się chciało :)
Widocznie nie mam swoich problemów. [cygaro]

0

No cóż. Twoja sprawa.
Ja po dniu pracy nie mam checi na pisanie komuś skryptów.

0

I dlatego z tego miejsca chciałem podziękować Chmolu.

" Są jeszcze ludzie na tym... "

0

" Są jeszcze ludzie na tym... "

e Detox, nie chce sie wdawac z toba w polemike, ale ja jak potrzebuje szybkiej pomocy z odpaleniem media playera w delphi pierwszy raz w zyciu to nie wale na forum (bo bym sie wstydzil) tylko sciagam jakis kurs, ew. wpisuje na google "media player play begin end;" or smth.

czasami ktoś kto nie zna Delphi, a zna PHP wejdzie i spyta o coś... to ja mu pomogę

...rozumiem ze jak by nie znal php to bys mu nie pomogl?

Po to sa moderatorzy, FAQ, kursy etc. zeby takich ludzi eliminowac i uwazam ze pomimo tego ze sam czesto pomagasz innym w dziale Delphi to nie powinienes miec specjalnych przywilejow.

0

popieram roSzi'ego
Poszedles na latwizne DETOX. Zamiast samemu poszukać rozwiązania problemu, jakichs skrytów na necie, to postanowiłeś znaleŹć człowieka który Ci napisze takie skrypty.
W sumie to Twoja sprawa

czasami ktoś kto nie zna Delphi, a zna PHP wejdzie i spyta o coś... to ja mu pomogę

A jak by ktoś prosił zebyś mu napisał program, to co byś mu powiedział?

0

Nie raz pisałem programy, pomoce, procedury żeby komuś pomóc - czasem mniej to czasu zajmowało, czasem więcej - teraz ty komuś pomożesz, później inni ci pomogą... ja tylko dałem ogłoszenie, czy ktoś chce mi pomóc - Roszi jak nie chcesz, to nie musisz tego publicznie wygłaszczac... ja się pytałem kto chce.. a nie kto nie chce...

0

teraz ty komuś pomożesz, później inni ci pomogą...

Tak, oczywiscie DETOX, tyle ze jest pomoc i pomoc...
Pomoc numer 1:
Post człowieka z problemem:
Czesc. Mam problem. Musze napisać program w delphi wyswietlający liczby doskonałe z danego zakresu... Nie umiem delphi. Czy ktoś chciałby mi pomóc i napisać mi taki program? Nie opłaca mi się uczyć całego języka dla jednego programu. Proszę, pomóżcie
Pomoc numer 2:
Post człowieka z problemem:
Czesc. Mam problem. Musze napisać program w delphi wyswietlający liczby doskonałe z danego zakresu... Niestety niezbyt dobrze znam ten język. Napisałem kod wzorując się na przykładach. Niestety wyskakuje mi błąd 'Access Violation'. Nie wiem dlaczego. Zamieszczam fragment kodu powodującego ten błąd.
[code]
Tu kod...
...
...
...
[/code]
Proszę, pomóżcie

Który człowiek wg Ciebie bardziej zasłużył sobie na pomoc?

ja się pytałem kto chce.. a nie kto nie chce...

Ok, juz looz. Nie unoś się tak :)

0

Roszi jak nie chcesz, to nie musisz tego publicznie wygłaszczac... ja się pytałem kto chce.. a nie kto nie chce...

ale chce to publicznie wyglaszac, bo nie kierowalem tego wylacznie do ciebie. Moim zdaniem po prostu "zlamales regulamin" (brzmi powazniej od "hate crime" :D), ale masz pewne przywileje i dlatego ten temat nie poszedl do pieca, a w ten sposob bluzgi typu "dlaczego moje posty sa kasowane a osoby X nie" zaczynaja byc uzasadnione. To tyle.

0

Chyba źle zrozumiałeś moje intencje... w sensie nie było "proszę o pomoc.. pomóżcie" miało to wyglądać w formie "ogłoszenia", czyli kto mi coś napisze... po prostu było mi to potrzbne szybko... - zanim bym to napisał to troche by potrwało nie sądzisz (nie znając PHP). Może gdybym zrobił z tego posta "ogłoszenie" byś się nie przyczepił co ?

0

Mozliwe ze cie zle zrozumialem, ale jak widze, nie ja jedyny. Zreszta granice miedzy "kto mi napisze komunikator", a np. "jak zrobic komunikator, bo sie nie znam [...]" uwazam za dosc plynna :P.

Mniejsza, tym postem (nie edytuj go prosze, bo po co cytowac calego ? :P) potwierdziles w 100% to, co chcialem zaobrazowac - zbluzgac lamera to zaden problem, ale zwrocic tobie uwage to juz jest "przyczepianie sie". Zdania nie zmienilem i wiecej pisac mi sie nie chce :P

Pewnie juz mnie nie lubisz itd., ale kompletnie mi wisi, czy ten temat zalozyles ty, detox, czy kto inny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1