Problem z formularzami

0

Mam problem z formularzami a tak wlasciwie to z get i post:
W jednym pliku mam taki kod:

a w drugim taki:

I czemu w tym drugim pliku nie wyswietla mi tego co wpisalem na formularzu? Nie ma znaczenia czy dam post czy get i tak nic nie wyswietla jak cos wpisze.
[dopisane]
O juz znalazlem blad... ale glupi :(

Ale teraz mam problem z cookiesami:

A na stronie wyswietla:
Strone odwiedziles 1 razy w czasie biezacego uruchomienia przegladarki.
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at d:\usr\apache\httpd\html\cwiczenia\cookies.php:12) in d:\usr\apache\httpd\html\cwiczenia\cookies.php on line 16

Mam wlaczone cookies, a przegladarka to Netscape 6. O co biega?

0

method="get"

get czy post należy dać w cudzysłów

ja do drukowania używam echo

echo $tekst;

0

Nie w tym byl problem tylko w tym że nie pisalem w drugim pliku:
$test = $_POST['zmienna'];

Moglbys odpowiedziec na to co dopisalem o cookies? Bylbym wdzieczny...

0

get czy post należy dać w cudzysłów

pierwsze słyszę :-D

Moglbys odpowiedziec na to co dopisalem o cookies? Bylbym wdzieczny...

zajrzyj do FAQ na tej stronie, ogólnie to setcookie dodaje nagłówek
a nie można puścić nagłowka po wysłaniu jakiegokolwiek znaku z cześci
drugiej pakietu czyli od perwszego tagu
http://4programmers.net/view_faq.php?id=294

0

Hmmm... ale jak to wpisac? Przeczytalem w faqu ale caly czas mi nie dziala to samo blad...
Jak to ob_start(); i ob_end_flush(); trzeba wstawić?

0

Hmmm... ale jak to wpisac? Przeczytalem w faqu ale caly czas mi nie dziala to samo blad...
Jak to ob_start(); i ob_end_flush(); trzeba wstawić?

ob_start();
- na samym początku strony

ob_end_flush();
- na samym końcu strony

możesz też tego nie używać ale zadbać o to żeby nie używać
też funkcji setcookie() po wysłaniu jakiego kolwiek tekstu do przeglądarki
tzn

  • a tak jest dobrze

czaisz ?

0

No niby rozumiem ale powiedz no czemu ten kod nie chce dzialac(zapisuje cookie na dysku, ale cos tak jakby niechcal odczytac...):

0

ponieważ tablica HTTP_COOKIE_VARS jest tworzona z nagłówków
które wysłała przeglądarka
Cookie: bla bla bla

, natomiast setcookie() wysyła nagłowek do przeglądarki,
Set-Cookie: bla bla bla

innymi słowy jak zrobisz setcookie() to w HTTP_COOKIE_VARS
jeszczego go tam nie ma, będzie dopiero po przeładowaniu strony

a poza tym to powinno być w takiej kolejności:

0

No i nie dziala... wyswietla:
ob_start(); 2ob_end_flush();
Co jest??? Jak dam reload w przegladarce to to samo i nie zmienia sie ta dwojka....

0

a to co ci napisałem:

działa ?

0

Nie dziala, tak samo jak w poprzednim:
ob_start(); 2ob_end_flush();

0

Nie dziala, tak samo jak w poprzednim:
ob_start(); 2ob_end_flush();

uwielbiam, takie odpowiedzi :-D nie działa , czyli

  1. nie ma prądu
  2. nie uruchamia się
  3. wyświetla błąd
  4. nic nie wyświetla

poprzednio pisałeś że

No i nie dziala... wyswietla:
ob_start(); 2ob_end_flush();

więc, trochę się przejęzyczyłem, miałęm na myśli na początku
skryptu a nie na początku pliku, bo jeśli ci wyświetliło ob_start();
to chyba wstawiłeś to przed tagiem od php czyli

0

nie dziala... caly czas wyswitla 1 a tu masz pelny kod:

0

No więc, następujące błędy:

ob_start(), jest mechanizmem wstrzymującym wysyłanie danych do przeglądarki,
no więc sensowne zastosowanie to użycie go na początku dokumentu

  • u ciebie tak nie ma !!!!

ob_end_flush(), powoduje wyplucie wszystkiego co zostało wstrzymane w buforze
powinno znaleźć się na końcu

  • u ciebie tak nie ma !!!!

dalej patrząc, masz komentarz //cookie, nie wiem po co ci on i nie wiem
czy tak jest wszędzie, ale na moim PHP na localhoscie komentarze są jak
by wyciągane z kodu PHP i wysyłane nie wiem po co przed wszystkim,
co psuje wszystko, i nawet ob_start() nie pomoże

dalej pojawia się tablica $_Cookie["ile"]; , tego typu superglobalna
tablica dostępna jest w PHP od wersji 4.1.0 nie wiem jaką masz ale
i tak piszę się dużymi literami $_COOKIE, ja mam PHP 4.0.5, więc
korzystam z $HTTP_COOKIE_VARS która jest nadal dostępna ale uznana
za przestarzałą.

Więcej błędów nie widzę, u mnie działa taki kod:

&lt?php
ob_start();
?&gt
&lthtml&gt
&lthead&gt
&lt/head&gt
&ltbody&gt
&lt?php
$ile = $HTTP_COOKIE_VARS['ile'];
$ile++;
setcookie('ile', $ile);
print $ile;
?&gt
&lt/body&gt
&lt/html&gt
&lt?php
ob_end_flush();
?&gt

te linie dałem po to żebyś przypadkiem nie skopiował pustej lini
przed ob_start() która może zepsuć wszystko, ale proszę cię też
żebyś, skopiował to bez tych linii, bo to także zepsuje

Uprzedzam twoje kolejne pytanie, że z ciachami robi się problem kiedy
uruchamia je się w ramkach, tzn np. z pod aliasu prv.pl z włączonym
maskowaniem url

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1