polaczenie miedzy formularzami

0

witam,
mam teraz bardzo blachy problem i we wstepie prosze o powstrzymanie sie od smiechu [rotfl]
otoz no mecze sie z tym juz jakis czas i no masakra [glowa]

for(int i=1; i<=30; i++)
        {
        TForm *f = (TForm*)FindComponent("Form1");
        TEdit *o = (TEdit*)FindComponent("Edit"+IntToStr(3627+i));
       f->o->Color = clRed;
        }

przypuscmy sobie zrobilem taka petle. Jestem obecnie w formularzu 2. Chce teraz zeby edit z formularza 1 wykolorowal sie na czerwono. Wiem ze napisalem tu gdzies glupote i prosze o porade ;)

pzodrawiam

0

dodam jeszcze tylko ze w tym momenie:

f->o->Color = clRed;

kompilator w ogóle sie gubi, i nie widzi ze f to wskaznik na formularz, podobnie o - wskaznik na edit...

wiadomo ze jak napisze

Form1->Edit2000->Color = clRed

to jets ok, ale ja potrzebuje zrobic pendle zeby wszytkim edit`om np od 2000 do 2050 dal kolor czerwony, moze znacie jakies inne pomysly ??

0

Znalazlem rozwiazanie, pisze bo moze komus sie przyda

for(int i=1; i<=30; i++)
        {
       TEdit *o = (TEdit*)Form1->FindComponent("Edit"+IntToStr(3627+i));
       o->Color = clRed;
        }

jak zwykle w tego typu przypadkach blad byl trywialny [wstyd]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0