Wycena strony internetowej

0

Witam, dostałem zlecenie z stworzeniem strony internetowej dla pewnego sklepu budowlanego, jednakże mam problem z wycena.
A mianowicie stronka ma mieć pare podstron oraz liste produktów z podziałem na kategorie które są dostępne w sklepie, ma to nie byc sklep Potrzebny będzie również panel admina by właściciel mógł sobie dodawać te produkty,

1

Z adminem i dodawaniem to 10 000€ bez admina 7000€.

1

Piszesz to ręcznie, czy instalujesz jakiegoś WordPressa?
Co z hostingiem - mają coś swojego, czy to też masz ogarnąć?
Czy masz dostarczyć jakieś wsparcie, czy wrzucić na serwer i się nie znamy?
Co z kwestią wyglądu/projektu graficznego - to też Twoja działka, oni mają jakiś swój, czy bierzesz gotowy szablon?

Dałeś za mało informacji, żeby dać jakąś sensowną odpowiedź/wycenę.
Wiesz chociaż ile czasu planujesz na to poświęcić - bardziej 3 godziny, 13 czy 30?

0
4w0rX4t4X napisał(a):

Z adminem i dodawaniem to 10 000€ bez admina 7000€.

Od zera, bez wordpressa czy innego cms. Frontend: angular, nad backendem jeszcze mysle, hosting musze jakis ogarnac. Jezeli chodzi o wsparcie to wrzucic i sie nie znamy. Kwestia wygladu również po mojej stronie

2

A jak szacujesz to czasowo?
I, skoro ma być panel, to czemu nie skorzystasz z jakiegoś gotowca?

0

Szacuje coś koło 80h, jeśli chodzi o panel to tylko dodawanie produktow z zdjęciami i opisem nic rozbudowanego

1

A czy kiedykolwiek wykonałeś tego typu projekt tak, żeby był gotowy do wdrożenia produkcyjnego?

Pisanie czegoś takiego od zera to się liczy w setkach/tysiącach godzin, chyba, że chcesz napisać jakiegoś nieutrzymywalnego i nieprzyszłościowego krzaka.
To nie jest praca zaliczeniowa!

Jeśli nie masz gotowca własnego lub własnego bazującego na zlepku innych gotowców, który pozwala Ci na dostosowanie pod dany case, to nawet nie próbuj prosić o jakiekolwiek pieniądze i nie próbuj obiecywać, że zrobisz za X dni. Zrób za darmo, daj info, że haczyk jest taki, że "jak będzie to będzie" i się najpierw przekonaj; wtedy Twoja reputacja nie ucierpi jak nie dowieziesz albo zajmie Ci to wielokrotnie więcej czasu niż się spodziewałeś.

W 80h może zrobisz część adminki, w której admin może sobie zarządzać drzewem kategorii (chyba, że admin ma sobie tym zarządzać w JSONie); pozostaje zarządzaniem produktami; przypisaniami produktów do kategorii, authentykacja/autoryzacja i sama warstwa prezentacyjna dla użytkowników, optymalizacja SEO I pewnie wiele innych rzeczy, o których nie pomyślałem ale zleceniodawca pomyśli i Ci zasugeruje, że fajnie by było coś mieć, bo "konkurencja ma" albo "bo jest to oczywiste" (i pewnie takowy bajer się znajdzie od ręki do dodania/skonfigurowania w wordpressie)

3

Skoro to nie ma być sklep, prosty panel admina i parę podstron, to bierz wordpressa. Wyjdzie najszybciej pewnie. Nie ma sensu pisać od 0 tego... W 80h nie dasz rady. Jak weźmiesz WP to może coś zdążysz zrobić w tym czasie.

2
tery napisał(a):

Witam, dostałem zlecenie z stworzeniem strony internetowej dla pewnego sklepu budowlanego, jednakże mam problem z wycena.
A mianowicie stronka ma mieć pare podstron oraz liste produktów z podziałem na kategorie które są dostępne w sklepie, ma to nie byc sklep Potrzebny będzie również panel admina by właściciel mógł sobie dodawać te produkty,

Czyli ma to być katalog produktów, ale nie sklep.

Powinny się również nasunąć pytania:

  • Ile ma być tych produktów? Ile kategorii, ile atrybutów produktu?
  • Czy ma być dostępna strona produktu?
  • Czy ma być dostępny edytor (np. page builder) do tworzenia strony produktu?
  • Jakie wymagania odnośnie SEO?
  • Czy klient gdzieś przechowuje dane produktowe?
  • Jeśli nie przechowuje takich danych może czas na system PIM (np. Pimcore, Akeneo)? Pimcore oferuje system PIM razem z katalogiem produktów.
  • Kto odpowiada za layout strony?

I kluczowe pytanie jaki budżet ma firma. Bo od tego zależy jak zaawansowane rozwiązanie można zaproponować.
Wbrew pozorom pisanie customa przy bardzo prostych założeniach i bez perspektyw na rozwój nie będzie rozwiązaniem złym. Przecież to raptem kilka crudów do napisania.

Podsumowując, przyłóż się do analizy, to będziesz wiedział co tak naprawdę chcesz wycenić. Dla osób spoza IT bardzo łatwo przejść z wymagań prostego katalogu produktów do serwisu typu małe allegro.

0

joomla 20K, . i wyłudź jakiś rabat w jego sklepie przy okazji ;)

2
tery napisał(a):

Witam, dostałem zlecenie z stworzeniem strony internetowej dla pewnego sklepu budowlanego, jednakże mam problem z wycena.

Zgłoś się ze zleceniem do konkurencji. Oni ci wycenią za darmo.

2

Ziomek poważnie nas się pytasz?, co my wiemy o projekcie - zero. Musisz spytać siebie!

Jako stary ziomek dam ci radę taką uniwersalną do wycen. Taką że szok ale sprawdza się zawsze. Nie szacuj projektu ale swój czas nad nim pracy. Samemu oceniam swoje wynagrodzenie za roboczogodzinę. Mam różne stawki za roboczogodziny do różnych rzeczy. To co lubię lub jest łatwe oceniam taniej. To czego nie lubią lub jest skomplikowane lub wymaga mocnej i dość trudnej wiedzy eksperckiej wyceniam najdrożej - szczególnie te ostatnie.

Rozpisz sobie cennik sam dla siebie a nie dla osób trzecich.

Następnie przelicz to przez własny cennik w roboczogodzinach.

Jeśli ktoś chce od razu znać ceną przed - to oszacuj swoje ramy czasowe (ty to wiesz nie my) i wylicz z tego cenę.

Proste rozwiązania są najlepsze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1