Czy istnieje selektor dla SVG użytego w {background-image}?

0

Uzywam tailwindcss i w pewnym momencie na moim divie wolam bg-[url("/grabber-vertical.svg")] czyli uzywam svg jako bg image. Problem jest taki ze chcialbym zmienic kolor tego svg w zaleznosci od trybu light vs dark. Da sie go jakos wystylwoac poprzez selector czy musze zrobic dwa pliki svg?

0

SVG element ma taki atrybut jak fill, gdzie możesz sobie ustawić kolorek, albo wpisać currentColor i wtedy będzie dziedziczył kolor z parenta.

0
rjakubowski napisał(a):

SVG element ma taki atrybut jak fill, gdzie możesz sobie ustawić kolorek, albo wpisać currentColor i wtedy będzie dziedziczył kolor z parenta.

Tylko ze tutaj svg uzywam jako background-image: url(....svg) i w devtoolsach wtedy svg sie nie pojawia

0

No to w takim scenariuszu mógłbyś, np. jakiś filtr w css nakładać warunkowo albo mieć dwa pliki SVG.
Nie znam kontekstu w 100%.

0

O coś takiego robisz?

http://infinityhost.ct8.pl/auta.html
fajna zabawa.

0
<html>
<body>

<style>
#svge {
    border: 1px solid;
	width: 200px;
    height: 200px;
    background-color: green; /* kolor tła, przezroczystych elementów svg */
}

#svgee {
	width: 200px;
    height: 200px;
    background-color: red; /* kolor elementu svg, ale dla całego */
    -webkit-mask-image: url('https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/External_link_font_awesome.svg');
    /*mask-image: url('https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/External_link_font_awesome.svg');*/
}
</style>


<div id="svge">
  <div id="svgee">
  </div>
</div>

</body>
</html>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1