[CSS]dlaczego background-image raz działa a raz nie ?

0

Pytanie jak w temacie:
dlaczego background-image raz działa a raz nie ?

Mam taki kodzik:

body {
	font-family: Verdana, Arial, Helvetica; sans-serif;
	font-size: 11px;
	padding: 0;
	background-image: url(images/bgb.gif);
}

I niestety nie pojawia się obrazek :/

A na innej stronie się pojawia, więc niech mi ktoś powie dlaczego się tak dzieje?

0

moze na body jest nalozony jakis element, ktory ma ustalony kolor? Sprobuj tez ustalić pozycję i powtarzanie dla tła w body.

0

Elementu nie ma żadnego.
Kombinowałem już z pozycją, powtarzaniem i wszystkim co w background-.. jest tzn. attachment itd...

Cały kod wygląda tak:

<HTML>
<HEAD>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<meta name="robots" content="noindex, follow">
<meta name="revisit-after" content="7 Day">
<meta name="author" content="Paweł Wilk">
<link rel="stylesheet" href="css/main.css" type="text/css">
</HEAD>
<BODY>
<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width="780" height="200">
<tr>
	<td>
		&nbsp;
	</td>
</tr>
</table>
</BODY>
</HTML>

I z pliku 'main.css' był ten styl ;)

//edit:
Taka mała ciekawostka jak wstawie <body background="images/bgb.gif"> też się nie pojawia, i nie jest to wina braku pliku :/

0
  1. upewnij się, że obrazek istnieje
  2. upewnij się, że styl jest ładowany (np. daj kolor tła)
  3. nie wiem, czy to ma znaczenie, ale nazwę pliku obrazka daj w ""
0
thenkles napisał(a)
  1. upewnij się, że obrazek istnieje
  2. upewnij się, że styl jest ładowany (np. daj kolor tła)
  3. nie wiem, czy to ma znaczenie, ale nazwę pliku obrazka daj w ""

Ad. 1. obrazek istnieje!
Ad. 2. background-color działa!
Ad. 3. Nie ma znaczenia.

Już to sprawdzałem...

//edit:
Załapało z <body backg...="backg...">, wcześniej zapomniałem ze styli wywalić linijkę, ale to nie jest zgodne ze standardem :/

0

Daj tak:

body {
        font-family: Verdana, Arial, Helvetica; sans-serif;
        font-size: 11px;
        padding: 0;
        background: url('./images/bgb.gif');
}

BTW: I weź naduś F5 w przeglądarce.

Edit: u, posty się nie skleiły... ;-)

0

Fajna sprawa, jak dorzuciłem tą grafike jako <body style="back... to działa!

0

obrazek nie istnieje
względem arkurza styli jest to ../images/bgb.gif

0

Się zdziebko temu skapnąłem, że to nie działa jak php'owe include ;) dlatego przy znaczniku mi działało no problem ;)
Ciekawą mam nauczkę :>

0

Pamietaj ze przy skryptach js jest tak samo!!
Jesli masz jakis skrypt w innym katalogu niz strona, to wszyskie linki i obrazki sa "otwierane" wzgledem lokalizacji tego skryptu a nie strony ktora skrypt otwiera.
(czesty blad przy skryptach z "obrazkowym menu" :])

0

To akurat pamiętam, ale że <link> też to nie wiedziałem, bo rzadko arkusze styli umieszczam w innym katalogu. Tu akurat serwis będzie miał kilkanaście arkuszy dlatego mi było wygodniej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1