Wątek przeniesiony 2023-08-29 10:26 z PHP przez cerrato.

Problem z przekierowaniem po wygaśnięciu certyfikatu

0

Witajcie,
Miałem dotychczas domenę z https://xyz.pl. Aktualnie chciałbym zmienić ją na https://abc.pl. Certyfikat dla xyz.pl wygasł.
Aktualnie w momentu wejścia na xyz.pl mam komunikat błędu: "To połączenie nie jest prywatne" (problem z certyfikatem).

Wie ktoś może jak to można rozwiązać bez konieczności utrzymywania certyfikatu na xyz.pl?

1

Nie wiem jaki to ma związek z PHP.

Certyfikatu dla xyz.pl nie przedłużasz i tyle.
Kupujesz certyfikat dla domeny abc.pl i tyle.

0

Tak też zrobiłem. Jednak po wejściu na xyz.pl przeglądarka sama "wskakuje" na https :/

0
baracuda napisał(a):

Tak też zrobiłem. Jednak po wejściu na xyz.pl przeglądarka sama "wskakuje" na https :/

no ale wcześniej pisałeś - że chciałbyś zmienić tę domenę na abc.pl. To jak w końcu jest? Chcesz nadal zatrzymać xyz.pl? Jeśli tak - to masz kilka opcji by uniknąć przekierowania

  • konfiguracja HSTS
  • sprawdzenie czy na serwerze www (apache/nginx/....) nie masz wymuszonego przekierowania. W przypadku apache'a takie coś może mieć miejsce w pliku .htaccess

Mimo wszystko jeśli masz domenę xyz.pl i wchodzisz na nią poprzez http://xyz.pl - to nawet z troski o swoich użytkowników - zostaw im ten komunikat.

Ale....
czemu nie skorzystasz z darmowych certyfikatów z LetsEncrypt?

0

@axelbest: on chce przekierowanie ale, tyle, że jak mu ludzie wchodzą na https to dostają info, że cert wygasł co jest złe bo jednak ta domena nie ma tutaj znaczenia już i nic pod nią nie ma. Jak masz pomysł jak zrobić przekierowanie bez certa i bez takiego komunikatu to napisz bo sam jestem ciekaw.

0

@baracuda: Moim zdaniem jeżeli "odpuszczasz" sobie domenę xyz.pl to nie powinieneś sobie nią zawracać głowy i nie dopuszczać aby ten adres był w jakikolwiek sposób promowany. Nie wiem też jak bardzo "znana" jest ta domena xyz.pl ale ja bym na Twoim miejscu próbował ją "wyciszać" czyli tak naprawdę ustawić dla niej przekierowanie 301 na nową domenę (zarówno z http jak i https). Tak naprawdę dwa wpisy w htaccess powinny załatwić sprawę.

0

@leonpro778: ehhhhh opisał to wyżej dobrze (o ile to się zgadza z intencjami OP'a), sam .htaccess nie wystarczy. Jeśli OP nie odpuszcza starej domeny - to musi tam mieć certyfikat, żeby przekierowanie poszło z https://xyz.pl na https://abc.pl - tu masz to jako tako opisane https://serverfault.com/questions/1023803/redirect-https-to-another-https-site-without-warning

0

@axelbest: Ok, zakładałem, że "stara" domena będzie do usunięcia (kiedyś tam)

0

Też tak myślałem, ale myślę, że możemy to potraktować jako rebranding firmy/produktu w stylu https://nasza-stara-nazwa.pl => https://nasza-obecna-nazwa.pl

0

@leonpro778: starej domeny się zazwyczaj nie pozbywasz, bo zawsze może być tak, że gdzieś na jakiejś grupie, z maila, z forum, z zapisanej zakładki ktoś będzie chciał wejść, to jest podstawa podstaw zmiany domeny, jeśli usługa jest jakiś czas na rynku. Wyobrażasz sobie, że za rok musk zrezygnuje z opłacanie twitter.com bo teraz to x.com? :)

0

Dokładnie tak, stara domena musi zostać, bo zawiera stara nazwę firmy. Sorki jeśli napisałem to nieprecyzyjnie. .htacess - ok, tylko jak ktoś wpisuje z https to nie za bardzo pomoże :/ może jakiś w DNS?

0

nie jestem pewien czy to pomoże (nie miałem takiego przypadku z https), ale przekierowanie w htaccess 301 z odpowiednim wpisem (stosuje się go właśnie gdy zmieniasz domenę główną):

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^xyz.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://abc.pl [R=301,L]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1