Jak stworzyć strone internetowa z filami video i tagami do filtrowania?

0

Mam spore doswiadczenie w Pythonie/C# ale zadnego w tworzeniu stron internetowych. Chce zrobic strone internetowa ktora bedzie zawierala duzo filmow, i pod kazdym filmem chcialbym miec widoczne tagi tak zeby po klinieciu w jeden z nich pokazywalo mi filmy z tym tagiem, i zebym mial wyszukiwarke ktore bedzie filtrowac filmy po tagach, dlugosci itp. Jestescie w stanie podzielic sie swoim doswiadczeniem w tym temacie i polecic jakis dobry tutorial (moze byc platny) ktory pokazuje jak cos takiego zrobic?

6
Kokos123 napisał(a):

Mam spore doswiadczenie w Pythonie/C#

Zdecydowanie zadałeś pytanie jak jakiś scrpit -kiddie a nie ze "sporym" doświadczeniem w jakimkolwiek języku programowania.
GDYBYŚ rzeczywiście w Pythonie / C# robił coś poważnego, byś wiedział, ze nie ma takich tutoriali, tylko trzeba nabyć skile podstawowe: projektowanie koncepcji, bazy, UI, pomysł na strukturę kodu (aka architektura), wykonanie kolejnych CZĘŚCI kodu

Weź jakąś platformę blogową, może cię nie przywali ciężarem.

0
ZrobieDobrze napisał(a):
Kokos123 napisał(a):

Mam spore doswiadczenie w Pythonie/C#

Zdecydowanie zadałeś pytanie jak jakiś scrpit -kiddie a nie ze "sporym" doświadczeniem w jakimkolwiek języku programowania.
GDYBYŚ rzeczywiście w Pythonie / C# robił coś poważnego, byś wiedział, ze nie ma takich tutoriali, tylko trzeba nabyć skile podstawowe: projektowanie koncepcji, bazy, UI, pomysł na strukturę kodu (aka architektura), wykonanie kolejnych CZĘŚCI kodu

Weź jakąś platformę blogową, może cię nie przywali ciężarem.

prawda. A gdybym chcial cos takiego komus zlecic? Jaki bylby koszt okolo?

2
Kokos123 napisał(a):

prawda. A gdybym chcial cos takiego komus zlecic? Jaki bylby koszt okolo?

Zależy komu byś to chciał zlecić. Jakiemuś internowi z technikum pewnie 200zł; a poważnym programistom pewnie 1000-3000zł.

Kokos123 napisał(a):

Mam spore doswiadczenie w Pythonie/C# ale zadnego w tworzeniu stron internetowych. Chce zrobic strone internetowa ktora bedzie zawierala duzo filmow, i pod kazdym filmem chcialbym miec widoczne tagi tak zeby po klinieciu w jeden z nich pokazywalo mi filmy z tym tagiem, i zebym mial wyszukiwarke ktore bedzie filtrowac filmy po tagach, dlugosci itp. Jestescie w stanie podzielic sie swoim doswiadczeniem w tym temacie i polecic jakis dobry tutorial (moze byc platny) ktory pokazuje jak cos takiego zrobic?

  1. Wsadź swoje filmy do jakiegoś katalogu
  2. Uruchom w nim server, np nginx lub apache (lub od biedy nawet jakiś wbudowany w język programowania)
  3. Stwórz listę ze ścieżkami do Twoich filmów w swoim języku programowania, np ["C:/movies/first.mp4", "C:/other.mp4"]
  4. Użyj biblioteki wystawiającej interfejs webowy (express, flask, django, lumen, spring, rails, lub napisz swoją)
  5. Niech jeden endpoint, dajmy /movies zwraca Twoją listę z filmami zakodowanymi w urlencode, tak żeby użytkownik mógł je otworzyć
  6. Dodaj HTML'a który pokazuje listę filmów w tagu <video> - wtedy wszystkie będą widoczne na jednej stronie
  7. Przerób swój kod tak, żeby każdy film był widoczny tylko na jednej stronie - możesz to zrobić albo w JavaScript w HTML'u, żeby pokazywał odpowiedni film w zależności od parametru, albo w Twoim języku programowania, wtedy musiałbyś dodać parametr do Twojego /movies tak żeby zwrócony został tylko jeden film
  8. Od tej pory można oglądać wiele filmów
  9. Teraz edytuj swoją listę i zamień ścieżki na obiekty, tak żeby miały też tagi [{path:"C:/movies.first.mp4", tags:["apple", "funny"]}
  10. Przerób swój endpoint tak żeby nadal odpowiednio zwracał pathy
  11. Dodaj kolejny endpoint, np /search-by-tags?tag=funny, i zrób żeby zwracał tylko te wartości z listy które zawierają tag, np movies.filter(movie -> movie.tags.contains(tag)) (można potem próbować zwiększyć performance robiąc hash table z tagów)
  12. Dodaj HTML'a, tak żeby pod filmami pokazywać też tagi w znaczniku <a>
  13. Dodaj href do <a>, tak żeby jego kliknięcie otwierało /serach-by-tags z odpowiednim tagiem. Możesz to zrobić albo z href, albo używając np data- (np data-movieUrl="").
  14. Potem możesz myśleć żeby listę zamienić na bazę, a .filter na WHERE, ale nie polecam tego podejścia.

To tyle w skrócie.

0

Nie, chłopcze, to inaczej robi. Zacznij od zrobienia interfejsu użytkownika, żebyś mógł dodawać sobie nowe filmy + tagi do nich. Znasz pythona - super, rób aplikację okienkową i tam niech będa pola takie jak adres-filmu ,tagi (czyli tablica elementow) - i zrób z tego bazę danych w pythonie. Potem dodaj kreatora który przekonwertuje Ci do postaci HTML. I tutaj dodajesz szablon strony z generowanymi wstawkami video i tagami.

Baza danych - to pierwsza ważna rzecz.
UI - druga.
Szablon strony - trzecia.

Ja na Twoim miejscu bym zaczął od utworzenia bazy danych, i systemu zapisu i odczytu rekordów do / z niej.
Niech będą to tytuły (modyfikacja taka, że dodajesz nowy typ danych do niej, to sekunda).
Potem UI czyli masz pole edycji w okienku, wpisujesz tekst, on zostaje dodany do bazy i klikasz przycisk "zapisz" - i zapisuje to na dysku.
Potem klikasz przycisk "generuj" a potem tworzy się początek strony, następnie aplikacja jedzie pętlą po wszystkich rekordach i dodaje szablon z wstawkami (tutaj tytuły) i klei ten kod html.
Na końcu dodaje "</body></html>" i zapisuje tą stronę.

A do do tagów, to jak skończysz, przesiadasz się na javascript.
I tam tworzysz skrypt do obsługi.
Jak ktoś tu napisał to już jest drugi ekosystem (jeszcze bardziej niesamowity).
Rewelacyjny pomysł masz.

Piece of cake.

0
johnny_Be_good napisał(a):

Rewelacyjny pomysł masz.

Budujesz krąg wzajemnej adoracji? Sądzisz, że OP to kupi ?

Każda paltforma blogowa to ma od wielu lat.

1
johnny_Be_good napisał(a):

Nie, chłopcze, to inaczej robi. Zacznij od zrobienia interfejsu użytkownika, żebyś mógł dodawać sobie nowe filmy + tagi do nich. Znasz pythona - super, rób aplikację okienkową i tam niech będa pola takie jak adres-filmu ,tagi (czyli tablica elementow) - i zrób z tego bazę danych w pythonie. Potem dodaj kreatora który przekonwertuje Ci do postaci HTML. I tutaj dodajesz szablon strony z generowanymi wstawkami video i tagami.

Baza danych - to pierwsza ważna rzecz.
UI - druga.
Szablon strony - trzecia.

Ja na Twoim miejscu bym zaczął od utworzenia bazy danych, i systemu zapisu i odczytu rekordów do / z niej.
Niech będą to tytuły (modyfikacja taka, że dodajesz nowy typ danych do niej, to sekunda).
Potem UI czyli masz pole edycji w okienku, wpisujesz tekst, on zostaje dodany do bazy i klikasz przycisk "zapisz" - i zapisuje to na dysku.
Potem klikasz przycisk "generuj" a potem tworzy się początek strony, następnie aplikacja jedzie pętlą po wszystkich rekordach i dodaje szablon z wstawkami (tutaj tytuły) i klei ten kod html.
Na końcu dodaje "</body></html>" i zapisuje tą stronę.

A do do tagów, to jak skończysz, przesiadasz się na javascript.
I tam tworzysz skrypt do obsługi.
Jak ktoś tu napisał to już jest drugi ekosystem (jeszcze bardziej niesamowity).
Rewelacyjny pomysł masz.

Piece of cake.

screenshot-20230601111911.png

@johnny_Be_good: to co opisałeś nie jest podobne do niczego. Pytającemu w ogóle nie jest potrzebny żadne kreator; istotą programu jest wyszukiwanie filmów po tagu - więc od tego należy zacząć. Baza powinna być zostawiona na koniec, bo prawdopodobnie w ogóle nie jest potrzebna.

0
Riddle napisał(a):

Moderator @Riddle dobrze gada ale ja posunąłbym się krok dalej - nie potrzebujesz wcale żadnego GET-a ani fikuśnych obiektów złożonych. To co potrzebujesz:

  • serwer wystawiający katalog na zewnątrz i podążanie za dowiązaniami symbolicznymi
  • system plików wspierający dowiązania symboliczne
  • katalogi nazywane po tagach
  • skrypt w Pythonie który generuje ci prostacki index.html dla każdego katalogu (tagu) listujący znajdujące się w nim pliki wideo

I teraz jedyne co musisz zrobić to powrzucać dowiązania do filmów do odpowiednich katalogów, odpalić skrypt regenerujący index.html i voila. Proste, wydajne, bezpieczne i skalowalne że ja...

0

Dzieki panowie, do tematu na pewno wrocimy jak zapoznam sie z tworzeniem stron z ASP.NET MVC. Wstepnie wydaje mi sie ze powinienem zaczac od bazy ktora bedzie przechowywac filmy (Nazwa, Autora, Tagi (jako lista stringow)) oraz dodalbym formularz do dodawania filmow. Pozniej moglbym stworzyc View zeby wyswietlic wszystkie filmy, dodac na dole tagi i pozniej sie bawic w filtrowanie. Czy to brzmi sensownie czy nie bardzo?

EDIT Zamierzam zrobic strone z uzycie, ASP.NET MVC (uzywajac Visual Studio) ktory opiera sie na C# wiec powinno byc w moim przypadku najlatwiej. Jesli ktos widzi jakies ALE odnosnie tego wyboru to prosze dac znac :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1