Pobieranie danych z Post

0

Podpowie ktoś jak w React można pobrać dane z POST-a? I czy w ogóle istnieje taka możliwość
Robię integrację z płatnościami, w odpowiedzi na mój request oni strzelają postem na wskazany przeze mnie adres i jest tam id które potrzebuje wyciągnąć i przesłać na backend.

1

To w jaki sposób formułujesz swoje zapytanie świadczy o tym, że nie wiesz za bardzo co robisz. Zanim zaczniesz integrację z API do płatności może najpierw poćwicz konsumowanie REST API w Reacie?

https://www.freecodecamp.org/news/how-to-consume-rest-apis-in-react/
https://pusher.com/tutorials/consume-restful-api-react/
https://stackabuse.com/post-http-request-in-react/
https://upmostly.com/tutorials/how-to-post-requests-react

0

wiem co robię nie wiem tylko do końca jak :)
wszystkie linki które podałeś opisują jak z poziomu reacta pobierać dane z api, czyli strzelić gdzieś i odebrać dane.
Mnie interesuje czy react jest wstanie odebrać np takiego curla:

curl -X POST -d 'name=test&[email protected]' https://example.com/contact

i wyświetlić na stronie name oraz email

0
piotr_c88 napisał(a):

wiem co robię nie wiem tylko do końca jak :)
wszystkie linki które podałeś opisują jak z poziomu reacta pobierać dane z api, czyli strzelić gdzieś i odebrać dane.
Mnie interesuje czy react jest wstanie odebrać np takiego curla:

curl -X POST -d 'name=test&[email protected]' https://example.com/contact

i wyświetlić na stronie name oraz email

Czyli jednak @kixe52 miał rację, i nie wiesz co robisz.

Pomysł taki jak "czy react jest wstanie odebrać np takiego curla", sugerowałby że po pierwsze Twoja aplikacja webowa nie jest klientem tylko serverem (czyli potrafi otworzyć port HTTP, nasłuchiwać żądań, odebrać je i odesłać response); a po drugie skąd ten curl miałby wiedzieć do której aplikacji React ma strzelić? Twoją aplikację w Reacie może otworzyć np 1000 przeglądarek, strzelasz curl i co się wtedy dzieje? Jeden request leci do tych 1000 klientów? Pomysł jest mega słaby.

Więc - na pytanie takie jakie zadałeś odpowiedź brzmi: nie - to co opisałeś to się tego nie da zrobić.

Ale jeśli po ludzku byś napisał co próbujesz osiągnąć, może wtedy dałoby Ci się pomóc, np takim curlem strzelić pod backend apki w Reacie, i ten backend mógłby przekazać informacje na front.

0

W jaki sposób hostujesz aplikację Reactową? Jak to jakieś static pages to raczej nie da rady.

1
piotr_c88 napisał(a):

Podpowie ktoś jak w React można pobrać dane z POST-a? I czy w ogóle istnieje taka możliwość
Robię integrację z płatnościami, w odpowiedzi na mój request oni strzelają postem na wskazany przeze mnie adres i jest tam id które potrzebuje wyciągnąć i przesłać na backend.

Być może potrzebna ci po prostu dodatkowa funkcja na backendzie, która będzie za to odpowiedzialna. Czyli backend odbiera dane i może później dać znać frontendowi przez jakieś websockety, że coś doszło. Na przykład. Bo może websockety będą zbędne. Nie wiem, jak wygląda twoja aplikacja i cały flow, mogę tylko zgadywać.

Albo potrzebujesz skonfigurować w inny sposób integrację z płatnościami. Czy notyfikacja przez POST to na pewno jedyna możliwość?

w odpowiedzi na mój request oni strzelają postem na wskazany przeze mnie adres i

w sensie webhook?

jak w React można
...
jak z poziomu reacta

Ten sposób formułowania pytań sugeruje, że albo robisz duży skrót myślowy (co utrudnia komunikację) albo nie bardzo rozumiesz, do czego służy React. React to tylko biblioteka do komponentów. Chociaż jak rozumiem masz na myśli raczej jak w przeglądarce można czy jak z poziomu przeglądarki (React może działać też na serwerze, ale mam wątpliwości, czy o to pytasz)

1

Pokrętna logika. Odpowiadając na pytanie, React nie odbierze żadnego curla, bo tylko front, HTML wyświetlony w przeglądarce. Curla odbierze za to Twój backend, o ile go masz. Ale to już @LukeJL napisał :)

0

@LukeJL: dzięki za odpowiedź. Zrobiłem jak napisałeś, wystawiłem endpoint który strzela do backendu i już mam tam te dane z curla. Teraz muszę jakoś przekazać dane na front. Poczytam o websocketach

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1