Wspólny kolor tła

0

chcę aby wszystkie div'y poza jednym z indeksem "menu" miały jeden kolor tła.
Linkuje plik syl.css o zawartości:

div {
  background-color:lightgreen;
}
body {
  color: black;
  font-family: "Times New Roman", serif;
  background-color: white;
}
#menu {
  display: block; border: 0px;height:90px;background-color:white;color:black;font-family:fantasy;float:left;border: 0px;font-size:xx-large;
}

i nie działa więc proszę o pomoc!

0

Pokaz linkowanie, może tu masz problem, nie zaś w samym CSS

0
mateuszrus napisał(a):

Pokaz linkowanie, może tu masz problem, nie zaś w samym CSS

linkowanie:

<link rel="stylesheet" href="styl.css">
1

A możesz jeszcze dodać plik html?

Bo teoretycznie jeśli masz taką strukturę

<html>
<head>
  <link rel="stylesheet" href="style.css">
</head>

<body>
  <div id="menu">menu</div>

  <div>content<div>
</body>
</html>
body {
  background: white;
}

div {
  background: green;
}

#menu {
  background: blue;
}

To cała strona <body> powinna być biała, menu <div id="menu"> powinno być niebieskie, a wszystkie pozostałe divy zielone.

0
Xarviel napisał(a):

A możesz jeszcze dodać plik html?

link z tym, że na localhost próbowałem z podanym plikiem styl.css.

2

Próbowałeś zaglądać w devtoolsy (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/Common_questions/What_are_browser_developer_tools) i sprawdzać co się generuje?

Bo Twój plik index.html wygląda tak

<html lang="pl-PL">
<head>
  <meta name="google-site-verification" content="ReD9Vw_v0MmErnQV_Z6I9siYP0LiMuIZ1cCdO3WooqI">
  <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
  <meta charset="utf-8">
  <meta name="generator" content="CoffeeCup HTML Editor (www.coffeecup.com)">
  <meta name="description" content="o tańcu towrzyskim">
  <meta name="keywords" content="taniec towarzyski,balroom, antyagresja">
  <meta name="autor" content="gabor siarkiewicz">
  
  <title>coś tanecznego</title>
  
  <link rel="stylesheet" href="styl.css">
</head>
<body>
  <div style="font-size:xx-large;float:up;text-align:left;backgrund-color:white;">
    &nbsp;<a href="index.php">Start</a>
    &nbsp;&nbsp;<a href="index.php?go=sport">Sport</a>
    &nbsp;&nbsp;<a href="index.php?go=treningi">Trenowanie</a>
    &nbsp;&nbsp;<a href="index.php?go=taneczne">Filmy</a>
    &nbsp;&nbsp;<a href="index.php?go=autor">Autor</a>
  </div>

  <!-- Div z id="r" -->
  <div id="r" style="text-align:center;width:100%;height:90px;float:up;color:white;font-size:30px;font-family:fantasy;">
     <div style="height:30px;width:100%"></div>
     Taniec towarzyski

     <!-- Tutaj kolejny raz div z id="r" -->
     <div id="r" style="float:right;font-size:x-large;">
        <a href="index.php?go=licznik">Jesteś 2024.<br> odwiedzającym</a> &nbsp;
     </div>
  </div>
  
  <div style="text-align:center;font-size:x-large;margin-left:10px;float:left;">
     Ta strona internetowa jest o sporcie jakim jest taniec towarzyski.<br>
     A uprawianie sportu na pewno daje lepsza kondycje fizyczną i psychiczną. <br>
     Czyli ulepsza zdrowie i samopoczucie oraz zwiększa długość życia i wysokość ocen w szkole.
     <br><br>
     Jest on naprawdę fascynujący i może stać się prawdziwą pasją.<br>
     Taniec towarzyski jest przede wszystkim pięknym i pełnym 
     aktorstwa sportem kontaktowym bez agresji.<br>
     Wspiera on nieużywanie przemocy.<br><br>
     Sport ten jest obecny w wielu krajach. Tańczą ludzie różnych 
     narodowości, ras i w prawie każdym wieku.<br>
     Dowolnej tuszy i wzrostu.<br>
     Jeśli chcesz zobaczyć  jak wszyscy mogą tańczyć na turniejach to kliknij
     <a href="index.php?go=wszyscy"> tu</a>.<br><br>
     Istnieje wiele drużyn dwuosobowych rywalizujących 
     ze sobą i <br>nic złego dzieje się gdy np. jedna para wpadnie na 
     drugą lub przyblokuje ruchy drugiej.<br><br>
     Co niespotykane: jest to sport pełen zabawy i romantyzmu.<br>
     To naprawdę świetny sport.<br>
     Gorąco zapraszam  do obejrzenia polskiego turnieju:
     <a href="index.php?go=turniejptt">"Willa Moje Orłowo" Grand Prix Polski PTT</a><br>
     i największego w Polsce: <a href="https://www.youtube.com/watch?v=XJ9Jc6Xvre0" target="_blank">
     XLV Turniej o Puchar Profesora Wieczystego
     </a>.<br>
     
     <div style="text-align:center;background:white;font-size:small;">Napisz do autora o imieniu Gabor <br> Adres to [email protected]</div>
  </div>

  <!-- Tutaj tak samo div z id="r" -->
  <div id="r" style="float:right;height:100%;width:150xp;"></div>

</body>
</html>

oraz plik css, który linkujesz

  @media only screen and (max-width: 2000px) {
    #t {display: block; border: 0px;height:90px;background-color:lightgreen;color:white;font-size:30px;font-family:fantasy;float:up;}
    #menu { display: block; height: 100%;background-color:lightgreen;border: 0px;width:13%;font-size:xx-large;float:left;}
    #to { display: none;} 
  }
  @media only screen and (max-width: 1000px) {
    #t {display: block; border: 0px;height:90px;background-color:lightgreen;color:white;font-size:30px;font-family:fantasy;float:up;}
    #menu { display: block; height: 100%;background-color:lightgreen;border: 0px;width:13%;font-size:xx-large;float:left;}
    #to { display: none;} 
  }
@media only screen and (max-width: 680px) {
    #menu { display: none; }
    #r { display: none; }
    #to { display: block; height:30px;text-align:center;border:  0px; }
} 

Na stronie masz trzy razy diva z id="r", a pozostałych elementów po prostu jeszcze nie dodałeś, bo brakuje id="t", id="menu".

Musisz zrobić w taki sposób, żeby każde ID było na stronie unikatowe, a gdy jakiś styl się powtarza to trzeba stylizować go po klasie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1