Jak zarządza się stronami robionymi we frameworkach?

0

Załóżmy, że dana strona zrobiona jest we frameworku Symfony lub Laravel. Tam widoki robi programista pisząc kod HTML, CSS itd. Strona jest oddana do użytku i ktoś chciałby nią zarządzać - nią, a dokładniej mówiąc widokami, np. zmiana kolorów przycisków, dodanie zdjęcia itd. Ten ,,ktoś" od zarządzania nie umie programować, jak ma więc pozmieniać sobie coś w widoku? Ma się z tym zgłosić do twórców stron? Czy może używany jest jakiś program, który umożliwia dokonywanie zmian graficznie bez znajomości kodowania (coś jak WordPress)?

1

Oprócz tego co widzi zwykły user, jest jeszcze panel admina, gdzie takie rzeczy są ustawiane/konfigurowane, a następnie zapisywane np. do bazy danych.

1
ckbx1009 napisał(a):

Tak, ale czy taki panel występuje też w wyżej wymienionych frameworkach? To jest coś typu WordPress, nie?

Nie, to nie jest coś jak WordPress. Jak sobie ktoś napisze panel admina to będzie miał panel admina.

0

@ckbx1009: Tak jak napisał Saalin, musisz sam napisać panel admina(może są jakieś gotowe szablony, które i tak pewnie trzeba zmienić, podpiąć pod swoje api, ogólnie dostosować). Trzeba przewidzieć co user może modyfikować oraz jakie treśći dodawać(nowe podstrony, posty, konfiguracje menu itp), a następnie to zakodować. Akurat zmiana kolorków itp przez usera imho nie jest najlepszym pomysłem, bo potem wychodzą potworki wizualne.

btw: nie pisz w komentarzu, tylko normalny post

0

I w taki sposób firmy robią aplkacje webowe? Mają framework do backendu, piszą taki panel admina do zarządzania treścią itd?

1

Zależy, czasem masz jakiś wewnętrzny CMS, który wykorzystujesz w projekcie po zmianach, aby nie pisać od podstaw, a innym razem robisz od podstaw. Zależy od firmy, projektu i klienta oraz budżetu.

BTW: Oczywiście też są jakieś gotowe CMS, ale nie bawiłem się nimi to nie powiem.

2

A można zintegrować framework z jakimś CMSem? — ckbx1009 14 minut temu

Poszukać CMS napisany na bazie jednego z frameworków.

Nie wskażę konkretnego, bliżej świata PHP byłem za czasów Drupala, o nie był w pełni "rybą", miał więcej z "wędki" (bardziej framework, w gotowcu można powiedzieć ograniczony CMS ). Natomiast istnial dosc szeroki rynek konkretnych aplikacji nad nim zbudowanych.

0

A obecnie jest sens pisania w Symfony/Laravel (czyli de facto PHP) ?

0
ckbx1009 napisał(a):

A obecnie jest sens pisania w Symfony/Laravel (czyli de facto PHP) ?

Na bieda hostingach PHP może to być jedyną opcją.
Oczywiście nie każdy projekt webowy musi być na publicznym hostingu, albo budżet może być większy, i serverside można zrobić w Javie, .NET, Node itd...

0

Chodzi mi bardziej o ,,performance'' PHP w porownaniu do innych technologii

0
ckbx1009 napisał(a):

Chodzi mi bardziej o ,,performance'' PHP w porownaniu do innych technologii

Masz zamiar wdepnąć w najwyższe wymagania wydajnościowe ? Z tego co słyszę, są w pehapie nowe wynalazki maksymalizujące te rzeczy. Wydfaje mi się, ze powinieneś myśleć o tym, ze jest dobrze.

Ja akurat nie uprawiam weba w takim segmencie - bardziej cenię dobrą konwerowalność wieloletnią projektu, tu kompilowane maja zalety.

0
ckbx1009 napisał(a):

Chodzi mi bardziej o ,,performance'' PHP w porownaniu do innych technologii

A będziesz miał miliony wejść na stronę żeby miało to znaczenie? Jakimś porównaniem może być wielokrotnie tu krytykowany Benchmarks Game. Tylko że to ma znaczenie jak masz te miliony wejść. A i tak najprawdopodobniej najbardziej będzie mulić baza danych :D A musisz ją użyć przy prawie każdym CMSie :D

0

Możesz sobie wyrenderować widok jaki chcesz. Owszem, możesz napisać widok w laravelu lub synfony, ale to jest tylko uproszczenie, z uwagi na to że to jest najczęstsze użycie.

Ale jeśli chcesz to możesz puścić wolę wyobraźni generując widok, to jest tak na prawdę tylko wyprintowane tekstu - HTML. Mógłbyś zrobić nawet losowy widok.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1