Jak mozna namierzyć właściciela domeny?

0

Czy ktoś z Was ma pomysł, jak mogę namierzyć właściciela/dzierżawcę określonej domeny?

Chcieliśmy z bratem odzyskać domenę z naszym nazwiskiem. W tym celu skorzystałem z https://www.dns.pl/whois.

Dla domeny w postaci nazwisko.pl dostałem pełen komplet informacji: kiedy domena została zarejestrowana, przedłużona, gdzie jest hostowana, kto jest rejestratorem a także do kogo aktualnie ona należy - jest to firma, podany jest jej adres, telefon i ogólnie komplet informacji. Natomiast przy domenie nazwisko.com dostałem jedynie Brak informacji o domenie w bazie Registry NASK [NOT_EXIST]. W innych miejscach sprawdzałem i jest podobnie - np. https://apps.db.ripe.net/db-web-ui/ zwraca RIPE Database Query - ERROR no entries found No entries found in source RIPE.. Czy macie jakiś pomysł, jak można znaleźć aktualnego posiadacza domeny?

Druga sprawa - obie domeny są nieobsadzone w zakresie WWW. Pierwsza przekierowuje na Google, podejrzewam, że jest wykorzystywana jedynie do obsługi maili, w jej DNS jest właściwie jedynie wpis MX), natomiast druga po wpisaniu jej adresu w przeglądarce (http lub https, z www oraz bez) zawsze zwraca Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony, a w DNS ma jedynie 5 serwerów DNS Googla oraz pole MX. Pytanie - czy jest jakaś procedura (która realnie da szansę przejąć domenę) odzyskiwania nieużywanych domen? Jakiś arbitraż czy inna organizacja, której można zgłosić, że mam ochotę na daną domenę, jest ona zajęta, ale wszystko wskazuje, że nikt z nich nie korzysta?

0

Pewnie Szukałeś na necie, coś z tego:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=how+to+find+domain+owner
Czytałeś?

0

Zasada jest taka, że NASK podaje ci informacje o firmie, która jest właścicielem domeny, ale ukrywa dane prywatnego właściciela.

Jeśli dostajesz info, że [NOT_EXIST], to albo domeny po jej nieprzedłużeniu nikt nie przejął, albo jej sytuacja aktualnie jest niejasna. Oprócz zajęta / niezajęta / nieaktywna-ale-czekająca-przez-miesiąc-na-przedłużenie są jeszcze jakieś dziwne tryby w sytuacjach spornych itp.

Nie gdybaj, tylko napisz do nich, to może dowiesz się chociaż, co się z domeną aktualnie dzieje.

0

Tak, próbowałem na własną rękę poszukać, ale kilka usług typu WHOIS mi nie zwróciło żadnych sensownych wyników, więc albo miałem pecha i wybierałem jakieś trefne, albo osoba/firma, która ma wykupioną domenę .com celowo ukryła swoje dane. Jedynie są informacje o rejestratorze, ale niczego nie znalazłem o abonencie.

Nie gdybaj, tylko napisz do nich, to może dowiesz się chociaż, co się z domeną aktualnie dzieje

Ale jakich "ich"? NASK? Pamiętaj, że domena .com może być zarejestrowana gdziekolwiek na świecie, więc niekoniecznie NASK będzie odpowiednim podmiotem do takich zapytań.

0

A wybacz, ślepa już jestem, albo zmęczona. W przypadku domeny nazwisko.com nask nie jest właściwym podmiotem do wysyłania zapytań.

0

I się nie dowiesz:
https://whois.domaintools.com/nazwisko.com

Registrant Org GDPR Masked
Registrant Country pl
Registrar PDR Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com
IANA ID: 303
URL: www.publicdomainregistry.com,http://www.publicdomainregistry.com
Whois Server: whois.publicdomainregistry.com

(p)
Registrar Status clientTransferProhibited
Dates 6,068 days old
Created on 2003-11-04
Expires on 2020-11-04
Updated on 2019-10-28

Name Servers NS1.NAZWA.PL (has 369,829 domains)
NS2.NAZWA.PL (has 369,829 domains)
NS3.NAZWA.PL (has 369,829 domains)

Tech Contact GDPR Masked
GDPR Masked,
GDPR Masked, GDPR Masked, GDPR Masked, GDPR Masked

Domain Status Registered And No Website
IP History 11 changes on 11 unique IP addresses over 16 years

Registrar History 4 registrars with 3 drops

Hosting History 8 changes on 7 unique name servers over 17 years

Website
Website Title None given.

Whois Record ( last updated on 2020-06-15 )

1

Tak, próbowałem na własną rękę poszukać, ale kilka usług typu WHOIS mi nie zwróciło żadnych sensownych wyników, więc albo miałem pecha i wybierałem jakieś trefne, albo osoba/firma, która ma wykupioną domenę .com celowo ukryła swoje dane.

Taka ciekawostka- ze względu na GDPR niektóre serwisy automatycznie ukrywają dane. Co jest nawet fajne, bo np. taki GoDaddy robi to teraz za darmo, a kiedyś trzeba było za to płacić.

0

Mam podobny problem jak autor tematu. Również chciałbym skontaktować się z obecnym właścicielem domeny .com aby ją odkupić. Widzę jedynie obecnego rejestratora (chyba z Hondurasu), ale nie widzę kto jest właścicielem. Może spróbuję skontaktować się z rejestratorem, ale chyba raczej małe szanse, że w ten sposób dotrę do właściciela, a w konsekwencji odkupię domenę.

A czy korzystał ktoś z pośrednictwa firm czy raczej "brokerów domen", którzy za opłatą oferują pomoc w odkupieniu/przejęciu domeny?
Widziałem przynajmniej 2 takie firmy, ale mam pewne obawy... Na starcie trzeba zapłacić np. 19,95$ lub ponad 300zł - a tak naprawdę broker podejmie próbę kontaktu z właścicielem, bez gwarancji, że się uda. No a później np. 20% prowizja od wynegocjowanej ceny (jeśli oczywiście uda się dotrzeć do właściciela i wynegocjować cenę odkupienia)

No ale może ktoś korzystał z tego typu firm i udało mu się odkupić domenę?

0

Czemu po prostu nie napiszecie maila na tę domenę? Zazwyczaj jeden z admin@domena abuse@domena support@domena postmaster@domena contact@domena powinien być sprawdzany. Można też spróbować poszukać w necie czy ktoś się posługuje mailem z tej domeny

Poza tym jest teraz tyle top level domains do wyboru że po prostu sobie kupcie jakąś inną

0
obscurity napisał(a):

Czemu po prostu nie napiszecie maila na tę domenę? Zazwyczaj jeden z admin@domena abuse@domena support@domena postmaster@domena contact@domena powinien być sprawdzany. Można też spróbować poszukać w necie czy ktoś się posługuje mailem z tej domeny

Poza tym jest teraz tyle top level domains do wyboru że po prostu sobie kupcie jakąś inną

Sytuacja z tą domeną niestety jest trochę skomplikowana (jak dla mnie). Ktoś nawet miał obawy, że obecnie ta strona jest zawirusowana.
Po wejściu na stronę i po kliknięciu na zakładkę Privasy Policy można odszukać jakiś mail oraz informacje, że w sumie ta firma nie jest właścicielem domeny, ale: ułatwia monetyzację niektórych nazw domen, a także sprzedaż i zakup nazw domen (!) oraz świadczy różne usługi związane z takimi transakcjami - więc może spróbuję do nich napisać. Chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby jednak przez jakiegoś brokera domen, żeby przypadkiem nie stracić jeszcze więcej pieniędzy, gdyby to był jakiś przekręt.

Niestety nie mogę stworzyć innej podobnej nazwy lub kupić nowej - chodzi o to, że pod tą konkretną domeną była kiedyś postawiona strona www odnosząca się do pewnej gry polskiego studia. Po paru latach strona została zamknięta, ktoś wykupił domenę, a ja chciałbym ją odkupić i reaktywować w jakiś sposób tę pierwotną stronę odnoszącą się do tej gry (chodzi też o to, że w plikach gry zaszyty jest odnośnik do tej konkretnej strony, coś w stylu "pobierz nowe mapy" i jest automatyczne przekierowanie do tej właśnie strony).

1

Z pomysłów luźnych i takich sobie to np. możesz sprawdzić czy na danym IP powiązanym z domeną są jakieś inne strony WWW i tym sposobem szukać kontaktu bo może to ten sam właściciel

0

2,343 other sites hosted on this server

trochę się tego nazbierało, sprawdziłem 3 strony www, które są widoczne i wszystkie mają podobną szatę graficzną, a 2 z nich odsyłają do tej samej firmy zajmującej się "monetyzacją" domen. Napiszę jakiegoś maila do nich może akurat się uda

0

Bardzo szybko otrzymałem odpowiedz z firmy z USA, że niestety nie jest możliwe kupno tej domeny, przez ich firmę bo "tylko ją hostują dla strony trzeciej", a ponadto właściciel domeny nie chce otrzymywać obecnie żadnych zapytań. Może jeszcze coś odpisze rejestrator domeny.

0

i co udało się jakoś do nich dotrzeć?

0
goldweb napisał(a):

i co udało się jakoś do nich dotrzeć?

Bezpośrednio do właściciela domeny niestety nie dotarłem.
Ostatecznie skorzystałem z usług "brokera domen", który w moim imieniu (podobno) dotarł do właściciela i przekazał moją ofertę kupna domeny, niestety właściciel zaproponował swoją ofertę (dużo wyższą) i jestem w trakcie negocjacji ceny, za pośrednictwem brokera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1