Konfiguracja serwera apache do obsługi websocketów

0

Cześć,
napisałem aplikację serwerową do obsługi websocketów w Pythonie. Mam jednak problem ze zmuszeniem apache do współpracy. Czy możecie mi podpowiedzieć jak poprawnie skonfigurować serwer apache żeby obsługiwał websockety? Korzystam z apache 2.4. Moja aplikacja obsługuje zapytania wysyłane na adresy:
"ws://mojadres.com:8888/playgame/gameid"
"ws://mojadres.com:8888/playgame/"
"ws://mojadres.com:8888/"

Chciałbym żeby apache obsługiwał zwykły ruch użytkowników ale też pozwalał na łączenie się przez websockety z moją aplikacją. Czy możecie mi pomóc? Co dodać do konfiguracji virtualhosta?

0

Ok, okazało się, że rozwiązanie jest banalne. Gdyby ktoś szukał kiedyś odpowiedzi to wystarczy dodać w konfiguracji virtual hosta proste przekierowanie na aplikację. która nasłuchuje na localhoście:

ProxyPassMatch "/playgame/(.*)" "ws://127.0.0.1:8888/playgame/$1"
ProxyPassReverse "/playgame/(.*)" "ws://127.0.0.1:8888/playgame/$1"

Dzięki takie składni możemy nawet przekazywać dodatkowe dane np "/playgame/123".

Od klienta łączymy się bez podawania portu:

		var adr = "ws://numerip/playgame/" + gameid;
		var ws = new WebSocket(adr);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1