Czy mogę ustawić kolumnę w tabeli, aby działała jako checkbox ?

0

Witam chce zrobić, aby po kliknięciu w kolumnę podświetlała się i byla zaznaczona. Tak jak checkbox.

Chodzi mi o taki rezultat:
https://i.ibb.co/nwT5b4R/tabela.png

0

** https://jsfiddle.net/aptz214c/ **- czy o takie coś Ci chodziło?
Oczywiście, można to wszystko dopieścić, tutaj jest jedynie pokazane, w jaki sposób możesz podejść do tematu ;)

<div class="podswietl_mnie" onclick="wcisnieto(this)">
Poczta<br>12 zł
</div>
.podswietl_mnie {
  width: 130px;
  height: 50px;
  background-color: yellow;
  font-size: 16px;
  text-align: center;
  padding-top: 15px;
  border: 2px solid yellow;
}
function wcisnieto(element) {
	if (element.style.border== '2px solid red') element.style.border= '2px solid yellow'
  else element.style.border= '2px solid red';
}
0
cerrato napisał(a):

** https://jsfiddle.net/aptz214c/ **- czy o takie coś Ci chodziło?
Oczywiście, można to wszystko dopieścić, tutaj jest jedynie pokazane, w jaki sposób możesz podejść do tematu ;)

Dziękuje bardzo :)

1

Ale po co JS?

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title></title>

<style>
#_przelacznik {
  display:block;
  width:30px;
  height:30px;
  border:1px solid green;  
}

#przelacznik {
  display:none;
}

INPUT[type="checkbox"]:checked + LABEL {
  background-color:#84BC3D;
}
</style>

</head>
<body>

<table border=1>
  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik" type="checkbox">
      <label for="przelacznik" id="_przelacznik"> </label>    
    </td>
    <td>kliknij w zielonej ramce</td>
  </tr>
</table>

</body>
</html>
0

Jakbym mógł dodać, że jeśli 1 element jest zaznaczony to drugiego już nie można ? Dopóki się nie odznaczy tamtego ?

No to musisz zrobić jakieś pilnowanie stanów. Albo wprowadzić dodatkowe zmienne, które będą "pamiętać" dokonany wybór, albo podczas każdego kliknięcia sprawdzać stan pozostałych ramek i jeśli jakaś jest zaznaczona, to trzeba ją odhaczyć. @Freja Draco - m.in. dlatego skorzystanie z JS jest dobrym pomysłem :P

1
cerrato napisał(a):

Jakbym mógł dodać, że jeśli 1 element jest zaznaczony to drugiego już nie można ? Dopóki się nie odznaczy tamtego ?

No to musisz zrobić jakieś pilnowanie stanów. Albo wprowadzić dodatkowe zmienne, które będą "pamiętać" dokonany wybór, albo podczas każdego kliknięcia sprawdzać stan pozostałych ramek i jeśli jakaś jest zaznaczona, to trzeba ją odhaczyć. @Freja Draco - m.in. dlatego skorzystanie z JS jest dobrym pomysłem :P

A radio to już nie działa?


<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title></title>

<style>
._przelacznik {
  display:block;
  width:30px;
  height:30px;
  border:1px solid green;  
}

.przelacznik {
  display:none;
}

INPUT[type="radio"]:checked + LABEL {
  background-color:#84BC3D;
}
</style>


</head>
<body>

<table border=1>
  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_1" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="male">
      <label for="przelacznik_1" class="_przelacznik"></label>    
    </td>
    <td>male</td>
  </tr>
  
  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_2" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="female">
      <label for="przelacznik_2" class="_przelacznik"></label>    
    </td>
    <td>female</td>
  </tr>

  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_3" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="x">
      <label for="przelacznik_3" class="_przelacznik"></label>    
    </td>
    <td>x</td>
  </tr>  
</table>

</body>
</html>
1

to jeszcze pokaż mi, jak można wszystkie opcje "odkliknąć" :P - @cerrato

Proszę:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title></title>

<style>
.klikacz {
  display:block;
  width:30px;
  height:30px;
}

.zaznaczalny {
  border:1px solid green;  
}

.przelacznik {
  display:none;
}

INPUT[type="radio"]:checked + LABEL.zaznaczalny {
  background-color:#84BC3D;
}
</style>


</head>
<body>

<table border=1>
  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_1" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="male">
      <label for="przelacznik_1" class="klikacz zaznaczalny"></label>    
    </td>
    <td>male</td>
  </tr>
  
  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_2" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="female">
      <label for="przelacznik_2" class="klikacz zaznaczalny"></label>    
    </td>
    <td>female</td>
  </tr>

  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_3" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="x">
      <label for="przelacznik_3" class="klikacz zaznaczalny"></label>    
    </td>
    <td>x</td>
  </tr>  
  
  <tr>
    <td>
      <input id="przelacznik_4" class="przelacznik" type="radio" name="gender" value="-">
      <label for="przelacznik_4" class="klikacz"></label>    
    </td>
    <td>odkliknij wszystkie opcje</td>
  </tr>    
</table>


</body>
</html>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1