Wartosc formularza i zapis do konkretnej linii w pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2003-02-14 11:01
0

Mam sobie cos takiego:

      tytul: 
      tekst: 

No wlasnie jak zrobic aby w tamtym edicie byla odpowiadnia zmienna (moze to sie jakos inaczej nazywa ale dla mnie jest to edit :) ) No zeby bylo tak jak w textarea. No i jeszcze jak zapisac odpowiedna zmienna $aaa do odpowiedniej linijki w pliku. Zakladam ze ta linijka juz istnieje i bedzie trzeba ja zastapic No ale nie wiem jak


Pozostało 580 znaków

2003-02-14 17:41
0

jeżeli chodzi o domyślną wartość input type text
to &ltinput type="text" name="txt" value="wartość domyślna"&gt

jeżeli chodzi o zmiane 3 lini to albo file() do tablicy modyfikujesz trzeci element i zapisujesz albo można się bawić przez seek() i wynajdywać w pliku trzecią linię jak wolisz ?


Pozostało 580 znaków

2003-02-14 22:13
0

Wole latwiejsza :) I cos mi podpowiada ze latwiej bedzie z file() Tak wiec niech bedzie z file() No chyba ze uwazasz ze seek() bedzie latwiejsze :)


Pozostało 580 znaków

2003-02-15 01:16
0

Wole latwiejsza :) I cos mi podpowiada ze latwiej bedzie z file() Tak wiec niech bedzie z file() No chyba ze uwazasz ze seek() bedzie latwiejsze :)

hehe :-D seek() jest jedynie wykonalne

hmm.....

$nazwa = "plik.txt";
$plik = file($nazwa);
$plik[2] = "nowy text w trzeciej lini\n"; //


Pozostało 580 znaków

2003-02-15 09:23
0

Wszystko jest dobrze poza:

fputs($fp, str_replace("r", "", join("", $plik));

Tu najpierw apache wyswietlil blad ale ja wkoncu nie jestem taki glupi no i zobaczylem ze brakuje ) na koncu. Jak go dodalem to smiga jak burza :) Wielkie dzieki :)

[dop]
No i jeszcze jedno. Jak zrobic aby w formularzu byly dwa przyciski i kazdy odwolywal sie do innej akcji. No bo jak wstawie cos takiego:

  tytul:  
  tekst:  

  //no i jak zrobic aby ten przycisk odwolywal sie do innej akcji

Chyba jasno napisalem :)


Pozostało 580 znaków

2003-02-15 14:57
0

Chyba jasno napisalem :)

no nie zbyt jasno :p

nie wiem czy chcesz zmienić wartość action formularza,

onClick="action='inna_strona.php'";

czy w zależności od wciśniętego buttona zmienić wartość
zmiennej action w "dokumenty.php?action=check"
czy może chciałbyś wstawić dodatkowe pole typu hidden o
nazwie action, którego wartość zmieniała by się w zależności
o wybranego przycisku, ale jeżeli tak to jest zbędne
bo możesz po prostu dwóm przyciskom submit nadać taką samą
nazwę (np. action)

&ltinput type="submit" name="action" value="Wyślij">
&ltinput type="submit" name="action" value="Usuń">

i w zależności od tego który został
wciśnięty w skrypcie będziesz miał zmienną $action
o wartości "Wyślij" lub o wartości "Usuń".


Pozostało 580 znaków

2003-02-15 17:46
0

No to napisze moze tak :) Mam dwa przyciski Wyslij i Usun w jednych formularzu No i chcialbym aby po nacisnieciu Wyslij bylo to:

a jak nacisne Usun to zeby bylo:

No zeby tylko action mialo inna wartosc :) Moze teraz juz jest jasno :)


Pozostało 580 znaków

2003-02-15 20:11
0

No to napisze moze tak :) Mam dwa przyciski Wyslij i Usun w jednych formularzu No i chcialbym aby po nacisnieciu Wyslij bylo to:

a jak nacisne Usun to zeby bylo:

No zeby tylko action mialo inna wartosc :) Moze teraz juz jest jasno :)

Nie wiem dokładnie do czego ci to potrzebne więc też nie wiem
czy ważne jest dla ciebie żeby zmienna action przesyłana była
methodą GET a nie POST, no ale zakładam że nie więc napisze
wszystko co mi do głowy przychodzi.

Tak jak chcesz da się zrobić z JavaScript:

&ltscript language="JavaScript"&gt
&lt!--
function submituj(s) {
f = document.frm;
f.action = 'dokumenty.php?action=' + s;
f.submit();
}
//--&gt
&lt/script&gt
&ltform name="frm" method="post"&gt
&ltinput type="text" name="tytul"&gt
&lttextarea name="komentarz" cols="60" rows="15"&gt&lt/textarea&gt
&ltinput type="button" value="Wyślij" onClick="submituj('check')"&gt
&ltinput type="button" value="Usuń" onClick="submituj('del')"&gt
&lt/form&gt

ale w dobrym tonie webmasterskim jest nie robić elementów które
nie zadziałają bez JS, bo podobno istnieje możliwość by ktoś miał
JS wyłączony lub jakiś tam przestarzały, dlatego zaproponuje ci
inne rozwiązanie bez JSowe:

&ltform action="dokumenty.php" method="post"&gt
&ltinput type="text" name="tytul"&gt
&lttextarea name="komentarz" cols="60" rows="15"&gt&lt/textarea&gt
&ltinput type="submit" name="action" value="Wyślij"&gt
&ltinput type="submit" name="action" value="Usuń"&gt
&lt/form&gt

w takim przypadku w skrypcie twoja zmienna $action będzie
miała wartość zgodną z value submita, może to nie check i del
ale też da się zrobić:

if($action=="Wyślij") {
//ble ble ble
}
else {
//ble ble ble
}

istnieje jeszcze trzecia opcja z wykorzystaniem kontrolki select:

&ltform action="dokumenty.php" method="post"&gt
&ltinput type="text" name="tytul"&gt
&lttextarea name="komentarz" cols="60" rows="15"&gt&lt/textarea&gt
&ltselect name="action"&gt
&ltoption value="check"&gtWyślij
&ltoption value="del"&gtUsuń
&lt/select&gt
&ltinput type="submit" value="Ok"&gt
&lt/form&gt

w takim przypadku także będziesz miał zmienną $action i już o wartościach
check lub del ale w tym rozwiązaniu nie ma dwóch buttonów.
A może tobie właśnie o te przyciski chodzi ?


Pozostało 580 znaków

2003-02-16 11:44
0

Piechnat jestes wielki :) Wykozystalem wlasnie ta metode:

&ltform action="dokumenty.php" method="post">
&ltinput type="text" name="tytul">
&lttextarea name="komentarz" cols="60" rows="15">
&ltinput type="submit" name="action" value="Wyślij">
&ltinput type="submit" name="action" value="Usuń">

Jeszcze raz wielkie dzieki :) No i mam kolejne pytanko :) Znasz moze strone gdzie opisane sa wlasciwosci formularzy No chodzi mi oto wlasnie value type Pewnie jest ich wiecej i pewnie sa ciekawe. Szukalem troche na stronach ale nic takiego nie znalazlem wiec jak moze znasz jakas to bylbym wdzieczy za jakis link :)


Pozostało 580 znaków

2003-02-16 11:51
0

Piechnat jestes wielki :) Wykozystalem wlasnie ta metode:

&ltform action="dokumenty.php" method="post">
&ltinput type="text" name="tytul">
&lttextarea name="komentarz" cols="60" rows="15">
&ltinput type="submit" name="action" value="Wyślij">
&ltinput type="submit" name="action" value="Usuń">

Jeszcze raz wielkie dzieki :) No i mam kolejne pytanko :) Znasz moze strone gdzie opisane sa wlasciwosci formularzy No chodzi mi oto wlasnie value type Pewnie jest ich wiecej i pewnie sa ciekawe. Szukalem troche na stronach ale nic takiego nie znalazlem wiec jak moze znasz jakas to bylbym wdzieczy za jakis link :)


Pozostało 580 znaków

2003-02-16 12:16
0

niestety ze stronami jest gorzej, nie znam po prostu, jedyne źródło informacji z jakiego korzystałem to Kurs Pawła Wimmera dołączony
do Pajączka 2000, no a ten program jest może beznadziejny
ale posiada np. coś takiego jak generator formularzy i tam
jest wszystko, tak samo można zobaczyć wszystkie zdarzenia
JavaScriptu czy możliwe style, to jedyne co mi do głowy przychodzi.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0