Numeracja <ol> wchodzi w div'a

0

Mamy oto sobie kod:

<div style="outline-style:solid;outline-width:thin;outline-color:silver;width:100px;height:100px;float:left;margin-right:.6em">5678</div>
    <ol start="0">
      <li>zerowy</li>
      <li>pierwszy</li>
      <li>drugi</li>
      <li>trzeci</li>
      <li>czwarty</li>
      <li>piąty</li>
    </ol>

Pytanie:: Jak zrobić, by numeracja nie wchodziła w div'a?

0
ol {
  list-style-position:inside;
  padding-left:0px;
}

li {
  text-indent:10px; // ile tam chcesz wcięcia
}

Text-indent, bo margin DIV-a i padding/margin z OL i LI nie sumują się tylko kolapsują, więc nie możesz użyć padding/margin, bo wcięcia wypunktowane byłyby inne w normalnym tekście a inne w przyklejonym do pływającego DIV-a.

A ogólnie to domyślne wypunktowywanie jest nieco porypane i jeśli nie musisz, to radzę dorabiać znaczki punktów jako tło w css.

0

A czy się da zamiast w <ol> i <li> zrobić to w samym div'ie?

0
gabus napisał(a):

A czy się da zamiast w <ol> i <li> zrobić to w samym div'ie?

Nie bardzo rozumiem, o co pytasz, ale możesz zamiast ol / li zrobić sobie wyliczenia w samym css:
https://css-tricks.com/numbering-in-style/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1