Zmiana rozmiaru strony po najechaniu kursorem na menu

0

Cześć,
co zrobić aby po najechaniu kursorem na element w menu strona nie zmieniała swojego rozmiaru (tzn żeby się nie ruszała) i menu. I czym to jest spowodowane?

2

Aby strona nie zmieniała swego rozmiaru po najechaniu - należy poprawić css'a.
Jest to spowodowane błędnie napisanym css'em.

Wiesz... łatwiej by nam było gdybyś wkleił kod.

0

Wrzucam kod i prosiłbym o wytłumaczenie mi gdzie mam błąd i czemu powstał? ;)

@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Amatic+SC&subset=latin-ext');

        * {
            margin: 0;
            padding: 0;
            box-sizing: border-box;

        }



        nav {

            max-width: 1280px;
            font-family: 'Amatic SC', cursive;
            font-size: 2rem;
            padding: 20px 0;
            text-align: right;
            margin: 0 auto;
            line-height: 100%;




        }

        nav a {
            display: inline-block;
            text-decoration: none;
            color: #555;
            padding: 5px;
            padding-bottom: 5px;
            text-align: center;
            margin: 0 15px;


        }

        nav a.btn4 {
            padding: 0 60px;
            border: 1px solid #555;
            margin: 0 40px 0 80px;
            background-color: lightgray;
            border-radius: 30px;



        }

        nav a:hover {
            border-bottom: 1px solid #555;
        }

        nav a.btn4:hover {

            font-size: 2.2rem;

        }


        header div {

            height: 70vh;
            background-size: cover;
            background-image: url(img/living-room-2569325_1280.jpg);
            background-position: center;

        }

        header h1 {
            color: white;
            font-weight: 400;
            text-align: center;
            font-family: 'Amatic SC', cursive;
            letter-spacing: 3px;
            font-size: 60px;
            line-height: 70vh;
            background-color: rgba(0, 0, 0, 0.3);


        }

<body>
    <nav>
        <a href="#">Start</a>
        <a href="#">O mnie</a>
        <a href="#">Projekty</a>
        <a href="#" class="btn4">Kontakt</a>
    </nav>
    <header>
        <div>
            <h1>Prostota. To nasza cecha.</h1>
        </div>
    </header>
</body>
0

Masz problem w momencie najechania na element - wiesz jaki atrybut za to odpowiada? Jeśli nie, to podpowiem, że jest to hover, u Ciebie jest ustawiany border, a to zmienia rozmiar elementu o tej właśnie border. Zabierz go i sprawdź czy błąd nadal występuję.

0
axelbest napisał(a):

Masz problem w momencie najechania na element - wiesz jaki atrybut za to odpowiada? Jeśli nie, to podpowiem, że jest to hover, u Ciebie jest ustawiany border, a to zmienia rozmiar elementu o tej właśnie border. Zabierz go i sprawdź czy błąd nadal występuję.

Tak, teraz strona się nie rusza, jednak chciałbym mieć tam podkreślenie a robić go sposobem text-decoration to słabo wygląda. A jak mogę wyeliminować poruszanie się elementów menu jak chcę aby element w menu, u mnie ten "kontakt" po najechaniu na niego kursorem zmieniał font-size na większy tak jak u mnie jest na 2.2rem?

1

Zrób tak: ustaw domyślnie padding-bottom: 1px, (bez hovera) - na hoverze, dodawaj dolny border, ale padding-bottom ustawiaj na 0. Dzięki temu zawartość nie powinna się ruszać.

0
axelbest napisał(a):

Zrób tak: ustaw domyślnie padding-bottom: 1px, (bez hovera) - na hoverze, dodawaj dolny border, ale padding-bottom ustawiaj na 0. Dzięki temu zawartość nie powinna się ruszać.

Tak, jest teraz dobrze, ale odstęp między selektorem a i borderem jest za mała, w takim razie jak zwiększyć odstęp?

0

Tak, teraz strona się nie rusza, jednak chciałbym mieć tam podkreślenie
a robić go sposobem text-decoration to słabo wygląda.

Ustaw domyślnie
border: 1px solid transparent;
ana hoverze tylko nadaj mu kolor.

A jak mogę wyeliminować poruszanie się elementów menu jak chcę
aby element w menu, u mnie ten "kontakt" po najechaniu na niego kursorem
zmieniał font-size na większy tak jak u mnie jest na 2.2rem?

Zdefiniuj na sztywno rozmiary elementu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1