jak dodać portfele wirtualne do rejestrujących się użytkowników ??

Odpowiedz Nowy wątek
2017-10-10 20:06
0

Witam mam pewien problem tworzę serwis internetowy i potrzebuję, aby każdy nowy zarejestrowany użytkownik posiadał swój własny portfel wirtualny, gdzie będzie mógł wpłacić jakąś tam kwotę w walucie $USD.
Może jaśniej:

  1. przychodzi nowy użytkownik na moją stronę.
  2. rejestruje się w serwisie.
  3. po zarejestrowaniu dostaje automatycznie portfel wirtualny przypisany tylko do swojego konta.
  4. itd następny itd.

I tu moje pytanie czy muszę napisać od początku taki portfel czy może istnieją gotowe wzorce, które można podpiąć pod swoją stronę + tam ewentualne modyfikacje.
Może ktoś z Was miał już styczność z tym i by mnie lekko naprowadził na temat byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź.

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-10-13 00:12

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 20:20
0

Portfel to powinna być osobna tabela.

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 20:35
0

Masz na myśli osobną tabele w MySQL to nie jest problem bo można dwie tabele ze sobą połączyć tylko czy to bezpieczne takie przechowywanie w tabeli MySQL czyjejś kasy. Wolałbym żeby można było użyć czyjegoś oprogramowania tak jak np SKRILL lub przelewy24 gdzieś tam mają portfele wirtualne tylko że nie udostępniają tego do powiązania z własną stroną i wykorzystaniem ich.

lub nie wiem jak ich wykorzystać :)

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-10-13 00:12
Nie wiem w tej kwestii się ni orientuje. - pol90 2017-10-10 20:37

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 20:44
0

Chodzi mi dokładnie o coś takiego jak ma allegro. Każdy użytkownik może sobie wpłacić na swoje konto użytkownika kasę w allegro i później np zapłacić prowizje czy kupić jakieś zakupy zastanawia mnie jak allegro ma to rozwiązane płatności idą przez payU ale wpłaconą kasę muszą gdzieś trzymać pytanie gdzie czy mają własny portfel elektroniczny czy korzystają z czyjejś usługi co im udostępnia takie portfele.

sama baza danych MySQL nie ma szans, jakby tak można było robić to administrator bazy mógłby sobie w swojej bazie kombinować z kasą i wypłacać kosmiczne kwoty pieniądza elektronicznego poza tym na takie działanie jest wymagana zgoda KNF (Komisji Nadzoru Finansowego) więc tworzenie portfela elektronicznego samemu nie wchodzi w grę.

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-10-13 00:12
Nie pisz kilku postów z rzędu - używaj funkcji Edytuj. - Patryk27 2017-10-10 21:54

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 21:45
0

Firma sama sobie by pieniądze wypłacała? Skąd? Z kosmosu?

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 21:54
0

jeśli portfel elektroniczny byłby jako zwykła baza danych MySQL w co wątpię żeby tak to wyglądało to bazę można sobie edytować i w rekordzie np.środki można by było zmienić np z 10$ na 10000$ co jest bez sensu ... to była tylko szybka myśl

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 22:04
0

https://stripe.com/

Przy okazji: Uwierz mi, nie chcesz przeżyć włamu gdzie ktoś Ci w twoich tabelkach z pieniędzmi namiesza ;) Jeśli nie robisz tego na potrzeby jakiegoś studenckiego projektu (tutaj mógłbyś trzymać pieniądze jako kamienie w piwnicy liczone codziennie o 12, układane w kupki z nazwami malowanymi markerem) to nie rób niczego co sprawi, że będzie na tobie spoczywać odpowiedzialność za kasę.

Podepnij stripe lub paypala, jak użytkownik będzie chciał za coś zapłacić to zapłaci i tyle.

edytowany 1x, ostatnio: spartanPAGE, 2017-10-10 22:04

Pozostało 580 znaków

2017-10-10 22:19
0

Wierze na słowo bo wiem jakie mogły by być konsekwencje takiego włamu.

Wszystko fajnie tylko a nie mam problemu z tym żeby użytkownikowi umożliwić różne rodzaje wpłaty chodzi mi głównie o coś takiego jak mają kasyna internetowe i poker internetowy.
Chodzi mi o to że wpłaca np 10$(czy tam ile kto chce) i może zapisać się za to do turnieju a po wygranej lub przegranej wypłacić lub nie kasę z tego portfela. nie robię kasyna ani pokera tylko całkiem coś nowego i tylko to mnie trzyma przed skończeniem serwisu

Dla wyjaśnienia tematu znalazłem rozwiązanie

dopiero teraz zrozumiałem jak to ma działać, nikt nie powiedział że w czasie zarządzania pieniędzmi na stronie to muszą być transfery prawdziwych pieniędzy, pomiędzy turniejem a użytkownikiem, można to zrobić na pkt tylko zamiast pkt będzie dopisek waluty $ łatwiejsze rozwiązanie niż z prawdziwą walutą ważne jest tylko aby prawdziwa waluta obowiązywała przy wpłacie/wypłacie środków co dużo upraszcza.

Wykonane zostanie normalnie na bazie danych. rekord z nazwa transakcji jak najbardziej będzie potrzebny, ale pomyślałem żeby rekord z kwotą zabezpieczyć hash-owaniem tak jak hasła, myślę że będzie to bezpieczne rozwiązanie wtedy ani ktoś niechciany nie podmieni kwoty ani sam administrator bazy danych nie będzie mógł tego zrobić łatwo, a dane jaką kwotę użytkownik sobie wpłacił na swoje konto na stronie rozpoznam po raporcie z przelewu takie raporty wysyła o ile się nie mylę PayU Dotpay i przelewy24 ale muszę jeszcze doczytać tam i wybrać konkretnie taki który mi najbardziej odpowiada może PayPal zobaczymy mimo wszystko dzięki wam.

temat do zamknięcia napisałem to może komuś się przyda kiedyś, sorry za komentowanie własnych postów pozdrawiam.

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2017-10-13 00:13

Pozostało 580 znaków

2017-10-12 16:26
0

Nie rozumiem. Przecież nie istnieje coś takiego jak prawdziwa waluta wirtualna. Możesz trochę jaśniej? Każdy cyfrowy zapis to cyfrowy zapis przecież :O

Pozostało 580 znaków

2017-10-12 20:49
0

zgadza się że to cyfrowy zapis, ale czysto teoretycznie można przyjąć że (Cyfrowy zapis waluty przesyłanej między kontami bankowymi czy portfelami elektronicznymi to - Prawdziwa Waluta czyli taka którą można wybrać z bankomatu i otrzymać gotówkę) a sztuczną walutę potrzebną do użytkowania na stronie (aby ominąć niepotrzebne przelewy bankowe pomiędzy turniejami a saldem użytkowników czyli np kasjerem można stworzyć) dzięki czemu wszystkie transakcje zostaną wykonane od razu po dosłownym kliknięciu czyli po stronie PHP, a tylko przy wpłacie/wypłacie środków się korzysta z tej prawdziwej waluty (teoretycznie przyjmując)

Wyobraź sobie PokerStars każdy chyba zna tą platformę i wyobraź sobie że użytkownik zapisuje się do turnieju (wpłaca wpisowe) po czasie rezygnuje z turnieju i (wypłaca wpisowe) na swoje saldo jeśli było by to obsługiwane prawdziwymi przelewami trochę by to zajęło czasu już nie mówiąc o ilości użytkowników bo np przyjmując że w turnieju startuje 10000 użytkowników trochę by był problem z obsługiwaniem tego za pomocą zwykłych banków, poza tym po zakończeniu turnieju następują wypłaty wygranych ustalonych procentowo dla jakiejś ilości osób np (Płatne miejsca od 1 do 2000 np) więc konto turniejowe musi zlecić masowe wypłacenie wygranych danym użytkownikom, moim zdaniem nie realne jest przy czymś takim korzystanie z prawdziwych kont bankowych, więc muszą korzystać z sztucznie stworzonej waluty na potrzeby serwisu pokerowego a tylko podczas wypłaty środków na prawdziwe konto bankowe są wypłacane prawdziwe pieniądze. Nie bez powodu wypłata z każdego kasyna internetowego czy pokera trwa do 5 dni roboczych.

Jeśli się mylę i błędnie myślę to będę wdzięczny jak mnie ktoś poprawi bo na tym opieram swój serwis tylko jeszcze szukam innych potrzebnych informacji.

edytowany 3x, ostatnio: piDron, 2017-10-12 21:08
Ok. Myślałem, że to jasne od samego początku. - anonimowy 2017-10-12 21:21
teraz ja nie rozumiem twojej odpowiedzi, że co jasne ? - piDron 2017-10-12 21:24
Że nikt nie robi rzeczywistych przelewów w obrębie swojej aplikacji - anonimowy 2017-10-12 21:36

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę