Wirtualne dyski

0

Witam.

Wie ktoś może jak zrobić wirtualny dysk w windows'ie?? Jego zawartość miałaby być z jakiegoś katalogu albo zwracana przez program. tylko żeby można było z tego dysku czytać i zapisywać

0

Już było to omawiane... jeżeli chcesz sam coś takiego od zera zrobić to musisz napisać sterownik, Delphi jako takie się do tego nie nadaje.

0

Jak chcesz z katalogu, to istnieje systemowe polecenie subst.

0
Szczawik napisał(a)

Jak chcesz z katalogu, to istnieje systemowe polecenie subst.

jeśli chodzi o dysk z katalogu to znalazłem funkcję z winapi DefineDosDevice (jest w unicie windows).

Tylko jak zrobić zeby dane były szyfrowane?

Deus: A co wg Ciebie się do tego nadaje?

0

DefineDosDevice po prostu podpina jeden węzeł systemu plików jako root innego, na nic więcej nie pozwala.
Szyfrowanie? Zrób własny system plików\bazę danych w pliku z szyfrowaniem, do tego driver FS. W czym taki driver napisać? Chyba oczywiste - DDK Microsoftu bazuje na C/C++. W przykładach nawet jakiś drver systemu plików był, może starczyłoby wyłącznie kilka rzeczy zmienić\dopisać?

0
deus napisał(a)

DefineDosDevice po prostu podpina jeden węzeł systemu plików jako root innego, na nic więcej nie pozwala.
Szyfrowanie? Zrób własny system plików\bazę danych w pliku z szyfrowaniem, do tego driver FS. W czym taki driver napisać? Chyba oczywiste - DDK Microsoftu bazuje na C/C++. W przykładach nawet jakiś drver systemu plików był, może starczyłoby wyłącznie kilka rzeczy zmienić\dopisać?

albo może znasz jakiś program do szyfrowania danych zapisywanych na pendrive'a? bo raz mi zginął a miałem tam dużo rzeczy...

tylko taki żeby mógł się uruchamiać z tego pendrive który jest zaszyfrowany

0

znalazłem coś takiego, ale to tylko w c#:

LOCAL Drv AS ASCIIZ * 30
LOCAL Path AS ASCIIZ * %Max_Path
LOCAL buffer AS ASCIIZ * %Max_Path
LOCAL lResult AS LONG
LOCAL bufLen AS DWORD
LOCAL lerr AS DWORD

Drv = "C:\"
Path= "K:\test\"
buffer = STRING$(%Max_Path, " ")
bufLen = SIZEOF(buffer)
lResult = GetVolumeNameForVolumeMountPoint( Drv, buffer, bufLen )
lerr = GetLastError
IF lResult <> 0 THEN
lResult = SetVolumeMountPoint( Path, buffer )
lerr = GetLastError()
IF lResult = 0 THEN
MSGBOX "Buffer="+buffer+$CRLF+"SetVolumeMountPoint-Error "+SystemErrorMessageText(lerr)
ELSE
MSGBOX "Mount successful, look up in explorer!"
MSGBOX "Dismount drive now: "+Drv
lResult = DeleteVolumeMountPoint( Drv )
END IF
ELSE
MSGBOX "Received no volumename for mountpoint. Error:"+SystemErrorMessageText(lerr)
END IF
0

Ekhm... to ma być C#? To jest Visual Basic, to raz, dwa to na oko robi tyle samo co subst.

0
deus napisał(a)

Ekhm... to ma być C#? To jest Visual Basic, to raz, dwa to na oko robi tyle samo co subst.

aha, sorka ale tak na stronie pisało

0

Masz na myśli post na forum Microsoftu? Fakt faktem w pierwszym poście było stwierdzenie iż o C# chodzi ale w poście z powyższym kodem

MrsPuff napisał(a)

I'am working with PowerBasic[...]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1