Stworzenie prostego CMS

0

Witam

Wiem że nie jest to proste ale interesuje mnie ten temat jak się tworzy nawet prosty CMS i jak bardzo to jest trudne. Chodzi o stworzenie prostego CMS że mamy możliwość logowania się do panelu i dodania wpisu np. na stronie głównej Zapewne dochodzą do tego potem inne aspekty jak zabezpieczenie takiego CMS'a itd. ;)

Czyli z technologii to do HTML i CSS'a trzeba będzie dorzucić PHP i MySQL

1

po co pisac wlasny zamiast uzyc gotowego?

1

Żeby się uczyć i rozwijać?

1

jezeli chcesz zbudowac swoj samochod. Uczysz sie jak robic opone? Robisz od poczatku silnik czy wkladasz juz zlozony?

zamiast pisac CMS, napisz swoja wlasna strone jako potrfolio

0

Zamiast pisać własny CMS ucz się obsługi popularnych CMSów - Wordpress/Drupal etc. W tym jest przyszłość. Chyba, że chcesz otworzyć firmę, dobrze nauczyć się jakiegoś framwerowka i pisząc własny CMS uzależniać klientów od swojego oprogramowania. Wtedy rzeczywiście jakiś sens można w tym znaleźć.

0

czytając twoje tematy wrzucane cyklicznie gdzie pytałeś m.in. o h1 include php i podobne podstawy to raczej daleka droga jeśli chcesz to zrobić w miarę świadomie, bo gotowce na FW PHP znajdziesz w sporych ilościach na githubie
jak dla mnie to skup się na podstawach i google ;)

0

@hapertown: Z CMS już trochę lat doświadczenia mam w Wordpress'ie i Joomla, phpBB itd. z Drupalem nie miałem jeszcze styczności

@czysteskarpety No właśnie z tym chcę zyskać trochę doświadczenia (w tym przypadku prosty CMS), mieć cel stworzyć to i to i dzięki temu się uczyc ;)

0

To idąc tym tropem ja pokusiłbym się o coś innego niż CMS (chyba, że jak mówię - chcesz zrobić nowy CMS i uzależniać od niego swoich klientów) - może to być jakiś system oparty o framework, który można potem sprzedać/wykorzystać, ktoś ostatnio chyba na forum taki temat poruszał ws. swojej pracy magisterskiej/inżynierskiej? CMSów to jest multum.
Docelowo jakbyś chciał Drupala ogarnąć to od wersji 8 jest stawiany na Symfony 2 bodajże, więc jak ogarniesz Sf2 to masz od razu trochę więcej umiejętności do Drupala ;)

0

cms jak cms, na cms nie zrobisz wszystkiego a jeśli nawet to wydajność tego i jakośc kodu jest słaba (przykład stawienie większych rzeczy niż blogi/strony wizytówki na wp). Od tego są frameworki. Wybierz jakiś framework w miare prosty i zacznij się z nim bawić i tworzyć jakąś strone i tyle. Z aktualnych będacych na topie masz syphony i laravela. Są duże ale przynajmniej laravel (nie wiem jak syphony) jest prosty nawet dla początkującego.

0
mr_jaro napisał(a):

cms jak cms, na cms nie zrobisz wszystkiego a jeśli nawet to wydajność tego i jakośc kodu jest słaba (przykład stawienie większych rzeczy niż blogi/strony wizytówki na wp). Od tego są frameworki. Wybierz jakiś framework w miare prosty i zacznij się z nim bawić i tworzyć jakąś strone i tyle. Z aktualnych będacych na topie masz syphony i laravela. Są duże ale przynajmniej laravel (nie wiem jak syphony) jest prosty nawet dla początkującego.

Kurde trochę to trudne do ogarnięcia z początku bo nawet nie wiem jak poprzez Laravel stworzyć prostą stronę HTML :D

1
 Z aktualnych będacych na topie masz syphony i laravela. Są duże ale przynajmniej laravel (nie wiem jak syphony) jest prosty nawet dla początkującego

Laravel to bułka z masełkiem (łatwy, przyjazny, elastyczny, duzo dokumentacji i jeszcze więcej tutoriali, laracastów..)
Jedyny problem, to hostingi. Nie na wszystkich hostingach można projekt w laravel zainstalować. Jesli juz można i działa np. na home.pl, to jest problem z dostepem do shela i instalowaniem pakietów z poziomu composera. Napotkałem ten problem na home.pl. Łącze sie bez problemów protokołem SSH, ale Composera nijak nie moge zainstalować, a tym samym dodać potrzebnych pakietów..
Czy jest jakiś inny sposób instalacji pakietów bez użycia Composera?

4

Co jest z wami? Ja jak się uczyłem kiedyś PHP, to jednym z pierwszych projektów do nauki jakie sobie robiłem, było właśnie stworzenie prostego silnika forum. AngularJS też się uczyłem w ten sposób, że próbowałem zrobić w tym CMSa (nie udało się w końcu, ale nie o to chodzi, bo się dużo nauczyłem jakby nie było).

Co prawda większość autorskich CMSów to syfy, zarówno pod kątem korzystania z nich, jak i mają syfiasty kod (już nieraz musiałem grzebać w kodzie autorskich CMSów i była to masakra, żeby zrobić jakieś poprawki), więc do używania w większości przypadków lepiej użyć czegoś gotowego (chyba, że się robiło już wcześniej CMSy i ma się doświadczenie w tym). Ale do nauki to myślę, że to bardzo dobry projekt, bo trzeba się zająć wszystkim, od autoryzacji poprzez bazę danych aż po GUI. Więc można się nauczyć też trochę pod kątem organizacji kodu, modularności itp.

2
Co prawda większość autorskich CMSów to syfy, zarówno pod kątem korzystania z nich, jak i mają syfiasty kod (już nieraz musiałem grzebać w kodzie autorskich CMSów i była to masakra, żeby zrobić jakieś poprawki), 

Słaby programista z każdego kodu zrobi SYF, niezależnie od tego czy grzebie w WP, czy w CMS zbudowanym na php-owym FW. Na tym forum nie brakuje słabych, których ulubionym kolorem jest żółty..;)

0

Większość programistów jest słaba...

0

@LukeJL: tylko teraz autor chce docelowo "się uczyć i rozwijać". Wątpię czy klepanie własnego kodu w postaci własnego CMSa rozwinie go tak bardzo jakby chciał. Owszem - podstawowa wiedza dla laika (klasy, formularze, operacje w PHP + łączenie z MySQL i cała ta reszta etc.) jest niezbędna, żeby cokolwiek ruszyć i zgodzę się z tym, że trzeba jakiekolwiek podstawy złapać, bez obiektowego ani rusz. Ale jeżeli brać pod uwagę czyste kodowanie PHP to od tego masz frameworki, które rządzą się swoimi prawami (schematy, budowa, klasy, moduły) - i tak musisz się tego nauczyć i tak.
Natomiast jak weźmiesz pod uwagę sam front i tworzenie stron via CMS, to właściwie współczesna budowa takich CMSów pozwala robić wszystko poprzez moduły i UI - ty tylko obrabiasz dane w panelu, dokładasz swój CSS, JS i resztę. Zero kodowania. A jak chcesz zrobić własny moduł to od nowa masz całą dokumentację do przerobienia - hooki, filtry, akcje itd.
Jak będzie chciał chłop iść do pracy to słabą reklamą będzie - napisałem własnego CMSa w PHP i MySQL. Zupełnie inaczej ma się sprawa - robiłem w tym Frameworku, znam podstawy tego CMSa etc. Jak już coś znasz to zawsze masz szansę, że pracodawca weźmie Cię na douczenie a jak nie masz nic - to ani douczenia ani doświadczenia.

Reasumując - podstawy, jak najbardziej. Ale nie w nieskończoność. Pisanie przez rok własnego CMSa, żeby nauczyć się kodowania w PHP to słaby pomysł - ale użycie do tego jakiegoś frameworka i rozwój na tej podstawie, żeby potem mieć co dołożyć do CV - jak najbardziej.

0
hapertown napisał(a):

@LukeJL: tylko teraz autor chce docelowo "się uczyć i rozwijać". Wątpię czy klepanie własnego kodu w postaci własnego CMSa rozwinie go tak bardzo jakby chciał. Owszem - podstawowa wiedza dla laika (klasy, formularze, operacje w PHP + łączenie z MySQL i cała ta reszta etc.) jest niezbędna, żeby cokolwiek ruszyć i zgodzę się z tym, że trzeba jakiekolwiek podstawy złapać, bez obiektowego ani rusz. Ale jeżeli brać pod uwagę czyste kodowanie PHP to od tego masz frameworki, które rządzą się swoimi prawami (schematy, budowa, klasy, moduły) - i tak musisz się tego nauczyć i tak.
Natomiast jak weźmiesz pod uwagę sam front i tworzenie stron via CMS, to właściwie współczesna budowa takich CMSów pozwala robić wszystko poprzez moduły i UI - ty tylko obrabiasz dane w panelu, dokładasz swój CSS, JS i resztę. Zero kodowania. A jak chcesz zrobić własny moduł to od nowa masz całą dokumentację do przerobienia - hooki, filtry, akcje itd.
Jak będzie chciał chłop iść do pracy to słabą reklamą będzie - napisałem własnego CMSa w PHP i MySQL. Zupełnie inaczej ma się sprawa - robiłem w tym Frameworku, znam podstawy tego CMSa etc. Jak już coś znasz to zawsze masz szansę, że pracodawca weźmie Cię na douczenie a jak nie masz nic - to ani douczenia ani doświadczenia.

Reasumując - podstawy, jak najbardziej. Ale nie w nieskończoność. Pisanie przez rok własnego CMSa, żeby nauczyć się kodowania w PHP to słaby pomysł - ale użycie do tego jakiegoś frameworka i rozwój na tej podstawie, żeby potem mieć co dołożyć do CV - jak najbardziej.

Ale do frameworka podstawy PHP oczywiście wymagane? ;)

2
Większość programistów jest słaba...

Ale kto to ocenia? Kto decyduje o tym, że mimo tego, że kod działa, to jednak jest słaby? Widziałem już kod spagetti, który mnie zachwycił mimo,że spagetti jest be..., bo ten kod spagetti świadczył właśnie o bardzo dobrej znajomości języka. Z drugiej strony, kedy napisałem taką sama aplikacje, z takimi samymi funkcjonalnościami, ale we frameworku, to w ostateczności uznałęm, że ja jestem lepszy..mimio, że nie znam tak dobrze jezyka, ale znam dobrze framework.

1

Myślę, że to można połączyć i zrobić CMSa używając frameworka. Albo najpierw korzystać z gotowego CMSa, zebrać inspirację, a potem zrobić coś swojego. Albo swój moduł. Cokolwiek. Różne są drogi do nauki

2
Łącze sie bez problemów protokołem SSH, ale Composera nijak nie moge zainstalować, a tym samym dodać potrzebnych pakietów..
Czy jest jakiś inny sposób instalacji pakietów bez użycia Composera?

Mozna bez composera. Na localhost instalujesz wszystko co ci potrzebne przez composera. Potem kopiujesz wszystko co zainstalowal composer na serwer przez ftp. Na koncu wydajesz komende (przy polaczeniu ssh): php artisan vendor:publish -- "nazwa pakietu". Wazne, zeby skopiowac tez folder composer z folderu vendor.

0

Utworzyła się tutaj kompletnie bezsensowna dyskusja.
Oczywiste, że lepiej korzystać z gotowych silników, żeby mieć dobre podstawy pod projekt, ale nie o to pytał autor.

LynxBings napisał(a):

Witam

Wiem że nie jest to proste ale interesuje mnie ten temat jak się tworzy nawet prosty CMS i jak bardzo to jest trudne. Chodzi o stworzenie prostego CMS że mamy możliwość logowania się do panelu i dodania wpisu np. na stronie głównej Zapewne dochodzą do tego potem inne aspekty jak zabezpieczenie takiego CMS'a itd. ;)

Czyli z technologii to do HTML i CSS'a trzeba będzie dorzucić PHP i MySQL

Pytanie brzmi więc:

jak się tworzy nawet prosty CMS i jak bardzo to jest trudne

  1. Jak się tworzy - to pytanie zbyt ogólne. Mimo wszystko na YouTube znajdziesz pełno tutoriali, jak do czegoś takiego się zabrać.
  2. Jak bardzo to jest trudne - bardzo bardzo :-)

Czyli z technologii to do HTML i CSS'a trzeba będzie dorzucić PHP i MySQL

  1. Nie inaczej!

Wróć z konkretnymi pytaniami. :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1